Smene bolje od  ukidanja resora

Izvor: S media, 11.Sep.2009, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smene bolje od ukidanja resora

Ako smanjenje Vlade znači da će najvažnije resore uzeti neko drugi i koncentrisati ih u svojim rukama, onda neka slobodno traže drugog koalicionog partnera.

To u razgovoru za "Novosti" poručuje zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić, koji ponavlja da nikada nisu vođeni razgovori o smanjenju broja minstarstava.

- Ukidanje resora suštinski ne donosi ništa, jer bi osim ministra i njegovog zamenika svi zaposleni prešli u neko drugo ministarstvo. Od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tih kozmetičkih promena bolja je opcija temeljne rekonstrukcije koja bi podrazumevala, recimo, i smenu ministara koji ne rade dobro svoj posao. Jedino je to ozbiljan potez, a sve ostalo je bacanje prašine u oči.



* Imate li i vi to, kao vaš partner Palma, listu ministara koji ne rade dobro?


- Ne. Ne bih ni na posredan način da zadirem u posao premijera.

* Zašto je baš SPS označen kao brana smanjenju ministarstava? Je li zbog toga što ne želite da se odreknete Obradovića ili Mrkonjića koji su i jaki partijski igrači?

- Zna se pod kojim uslovima je naša koalicija ušla u ovu vladu i neprihvatljivo je da nam se posle toga ispostavljaju neki novi uslovi. Ako neko misli da naši ministri ne rade dobro, onda će biti promenjeni. Nismo protiv smanjenja broja resora, ali nećemo da se ta priča koristi kao jedna od tema kojom će se pažnja javnosti odvlačiti sa suštinskih pitanja.

* Zašto sad predlažete novi tekst Zakona o informisanju, kad ste postojeći mogli da oborite da ste glasali protiv? Je li to nastavak vašeg sukoba sa Dinkićem, pošto on ne prihvata tu ideju?

- To je lična inicijativa da se celovito promeni zakon uz učešće vladine radne grupe, novinara, međunarodnih organizacija. Svoje političke stavove ne usmeravam prema tome da li se oni dopadaju G17 plus. Smatram da je zakon trebalo da bude usvojen na elegantniji način i uz poštovanje procedura. Jer, posledice lošeg zakona o informisanju već sam jednom osetio na svojoj koži.



* Dobro, u kakvim ste odnosima sa Dinkićem?


- U profesionalnim. U ovu vladu nisam ušao iz ljubavi prema njemu, već zato što smo napravili koaliciju sa DS na čijoj listi je bila G17 plus. Nemamo nikavog razloga da budemo u sukobu sa njima.



* Ni kada vas Dinkić javno nazove licemerom?


- To svakako nije primer uspostavljanja dobrih odnosa, ali ja ne želim da nastavljam polemiku. Poštujem ga kao partnera i bitno je da u vladi zaista dobro sarađujemo. Imamo pravo na sopstveno mišljenje, ne ugrožavajući koaliciju.



* Kad ste se poslednji put videli, ne računajući sednice vlade?


- Srećemo se i mimo sednica.

* Ni vaša uža koalicija nije imuna na potrese. Jeste li pomirili Palmu i Krkobabića?

- I našoj koaliciji je potrebna bolja koordinacija. Nije dobro kada se emituje nejedinstvo. Biće prevaziđen taj nesporazum, jer je naš dugoročni plan upravo koalicija sa PUPS i JS. Zajedno izlazimo i na sledeće lokalne izbore.

* A kada će biti republički izbori? Spekuliše se da će Srbija na birališta već na proleće...

- Sada je Srbiji najpotrebnija politička stabilnost, zbog jakog udara ekonomske krize. Izbori nisu u planu, jer postoji parlamentarna većina. Iskreno, ni u opoziciji ne vidim neku preteranu želju za njima. Verujem da će ova vlada izdržati ceo mandat.



* Mogu li posle izbora DS i SNS da naprave veliku koaliciju i koju poziciju bi zauzeo SPS ako se to desi?


- To je, pre svega, pitanje za te dve partije, a inače mislim da je takav scenario moguć. Ipak, time bi i jedna i druga stranka imale štete, a bila bi otvorena vrata za jačanje treće koja bi vodila opoziciju. Što se tiče SPS, mi se trudimo, bez obzira na to što smo u koaliciji sa DS, da sačuvamo svoj identitet.



* Hoće li biti sačuvan mir na jugu Srbije? Prete li novi teroristički napadi?


- Postoje arsenali oružja koji su na tom području sakriveni posle 2001. godine. Imamo i saznanja o određenim terorističkim grupacijama koje pokušavaju da destabilizuju taj prostor. Uglavnom su stacionirane na Kosmetu i u Makedoniji. Latentno postoji rizik od pojedinačnih terorističkih akcija, ali ne i od organizovanijeg delovanja.



* Je li policija spremna da odgovori na te pretnje?


- Ne mogu se problemi na jugu rešavati samo snagama bezbednosti. Policija i Vojska su spremne da reaguju, ali tu mora da se nastavi i politički proces. Jedan od primera kako treba raditi je i multietnička policija.



* Spremate li nova hapšenja?


- Biće ih sigurno već ovih dana. Neprimereno je da se akcije najavljuju u novinama, ali opet poručujem: neće biti nedodirljivih.

* Koliko kriminalnih grupa trenutno deluje na teritoriji Srbije?

- Ta brojka se menja, a operativna saznanja govore da ih je između 30 i 40. Uglavnom se bave trgovinom narkoticima, ljudima, oružjem, ubistvima, iznudama... Registrovali smo i nekoliko grupa koje deluju, ne samo u regionu, već na širem međunarodnom planu. Pratimo ih, a onog trenutka kada budemo sakupili dokaze, privešćemo ih.

* Narkokrijumčari, ipak, brzo menjaju taktiku. Je li tačno da sve ređe koriste "balkanske puteve droge"?

- Tačno je i zbog toga moramo da produbimo saradnju ne samo sa evropskim zemljama, već i da uspostavimo tešnju komunikaciju sa državama Latinske Amerike. Jer, kriminalci sa ovdašnjih prostora tamo, na licu mesta, organizuju transporte narkotika, koje posle rasturaju na tržištu zapadne Evrope.



* Je li crnogorska mafija izmestila "posao" u Beograd? To govore poslednji obračuni na prestoničkim ulicama...


- Pokazali smo im da možemo da im se suprotstavimo. Sprečeno je nekoliko ubistava, a uhapšeni su osumnjičeni. Sa crnogorskom policijom, čini se, imamo najslabiju saradnju, ali verujemo da će se i to uskoro promeniti.

PROTOKOL BEZ POTPISA

* Da li Beograd potpisivanjem protokola sa Euleksom na indirektan način priznaje nezavisnost KiM, tim pre što se sada čuje i da će kosovske institucije biti uključene?

- U preambuli protokola piše da on polazi od Rezolucije 1244 i izveštaja o šest tačaka generalnog sekretara UN. To je čisto operativni plan saradnje MUP sa misijom Euleks koja je nasledila Unmik. A veliko je i pitanje da li će protokol uopšte i biti potpisan, zbog otpora Albanaca.

* Ali, protokol je obavezan deo paketa za "beli šengen". Može li da bude ugrožena vizna liberalizacija?

- Ne, jer je konstatovano da naša strana nije kočnica.

PLATE OSTAJU

* Da li je MUP u besparici zbog krize?

- Izborili smo se da se policiji i vojsci ne smanjuju plate. Teško jeste, ali se snalazimo. Eto, sada nas i MMF indirektno uslovljava da se odreknemo 40 odsto sredstava koje ostvarujemo. Građani, međutim, mogu da budu mirni. Nedostatak novca ne utiče na rad i efikasnost policije. Imamo određene donacije lokalnih samouprava i mi smo im zahvalni na tome.

POJAČANA BEZBEDNOST ZA FUNKCIONERE



* Postoje informacije da su posle hapšenja Sretena Jocića - Amsterdama upućivane pretnje i najvišim državnim rukovodiocima. Je li to tačno?


- Pojačana je bezbednost svih za koje postoje određeni podaci da im životi mogu biti ugroženi. Takve informacije potekle su upravo od kriminalnih krugova čiji rad je ugrožen učestalim akcijama policije. Pri tom, povećani nivo zaštite nije neophodan samo političarima, već i policijskim rukovodiocima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.