Skupština usvojila zakone o socijalnoj pomoći i sportu

Izvor: Blic, 31.Mar.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila zakone o socijalnoj pomoći i sportu

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o socijalnoj zaštiti i Zakon o sportu, koji utvrđuje da privatizovani sportski objekti ne mogu da budu srušeni ili izmešteni.

Objekti koji se proglase za objekte od nacionalnog značaja ne mogu biti izmešteni ili srušeni niti mogu promeniti namenu, precizirano je zakonom.

Amandmanom Socijalističke partije Srbije, koji je parlament usvojio, utvrđeno je da postupak privatizacije može biti pokrenut inicijativom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ministarstva nadležnog za poslove privatizacije uz saglasnost vlade, a ne inicijativom zainteresovanih kupaca.

Zakon o socijalnoj pomoći, koji su poslanici usvojili ranije danas, predviđa povećanje broja korisnika socijalne pomoći, veće novčane iznose za najsiromašnije i razvoj usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Prema ranijim navodima predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike, primena zakona povećaće broj korisnika socijalne pomoći za 40 do 60 odsto, odnosno za najmanje 80.000 građana.

Zbog povećanih iznosa i većeg broja korisnika izdvajanja iz budžeta biće veća za oko 70 odsto. Za sprovođenje zakona u državnom budžetu je izdvojeno 2,7 milijardi dinara.

Poslanici su potom započeli izjašnjavanje i o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova 2011. godine i popisu poljoprivrede.

Izjasniće se i o predloženim izmenama zakona o porezima na imovinu i na upotrebu, držanje i nošenje dobara, potvrđivanju više finansijskih međunarodnih sporazuma i ugovora, kao i o setu kadrovskih odluka, među kojima su i one koje se odnose na izbor članova Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca sa stalnom funkcijom, kao i Visokog saveta sudstva iz reda sudija.

Radikali: Prekinuti "teror" nad porodicama haških optuženika

Poslanici su, pre glasanja, raspravljali o kadrovskim odlukama, ali i postavljali pitanja predstavnicima vlasti. Poslanici SRS zatražili su da državni organi prestanu sa "terorom" nad porodicama haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, a parlamentarci iz DSS da se preraspodelom budžetskog novca reši pitanje štrajka prosvetnih radnika.

"SRS će podneti krivične prijave protiv onih koji na ovakav način maltretiraju porodice", rekao je šef poslanika radikala Dragan Todorović.

Radikali tvrde da su porodice ta dva haška optuženika izložene "teroru" i uznemiravanju, jer su im u nekoliko navrata pretresane kuće, bili su privođeni ljudi iz njihove bliže i dalje okoline, a izloženi su i pretnjama oduzimanja penzija i kuća.

Poslanici DSS su, s druge strane, naveli da bi štrajk prosvetnih radnika mogao da bude rešen tako što bi sredstva u republičkom budžetu bila preraspoređena.

"Para u budžetu ima, samo se troše na neadekvatne stvari”, rekao je poslanik DSS Zoran Šami i Vladu Srbije kritikovao što nije reagovala na, kako je rekao, skandalozni bilbord Megatrend univerziteta u kome se mladi u Srbiji pozivaju da idu iz zemlje.

Nova Srbija je protestovala zbog toga što RTS nije izveštavala sa otvaranja vrtića u Čačku, a poslanik te stranke Miroslav Markićević zatražio je odgovornost direktora te kuće, urednika informativnog programa i dopisništva u Čačku.

Predstavnici vlade će od 16 do 19 časova odgovarati na pitanja poslanika. Poslovnikom je predviđeno da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu predstavnici vlade odgovaraju na poslanička pitanja.

Povezane vesti: Poreske olakšice do 40 odsto Od Nove godine rigoroznija naplata poreza na imovinu i lokalnih taksi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.