Skupština o bezbednosti i odbrani

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 06.Okt.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o bezbednosti i odbrani

Beograd -- Prvog dana jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, poslanici su raspravljali o predlogu Strategije bezbednosti i nacionalne odbrane.

Predstavljajući strategiju ministar Dragan Šutanovac naveo je da proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja osnovnu pretnju bezbednosti sa kojom se Srbija suočava. Prema njegovim rečima, savremeni bezbednosni izazovi i pretnje prevazilaze nacionalne granice, što uslovljava potrebu međunarodne saradnje i izgradnje zajedničkog bezbednosnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okruženja.

Ministar je naveo da su strategije važna strateška dokumenta u oblasti reforme odbrane i bezbednosti, objašnjavajući da su njhovi osnovni ciljevi zaštita vitalnih interesa države i građana u tim oblastima.

Inače, najviše rasprave i zamerki u parlamentu izazvalo je to što u strategijama nisu do kraja rešena dva pitanja - vojne neutralnosti, odnosno pristupanja Srbije NATO-u.

Kao odgovor na ove dileme. Dragan Šutanovac rekao je da to što u Srbiji ne postoji konsenzus o strateškim pravcima zemlje, ne može da bude izgovor da se ništa ne radi i ne donesu ovi strateški dokumenti.

Osim strategija nacionalne bezbednosti i odbrane, pred poslanicima će se naći izmene Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije, kao i Predlog zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Šta sadrže predlozi strategija i zakona

Osnovno polazište Strategije bezbednosti čine suverenitet i teritorijalni integritet, ekonomski prosperitet, socijalna stabilnost, razvoj demokratije i vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, evropska spoljnopolitička orijentacija i unapređenje saradnje sa najuticajnijim subjektima međunarodne zajednice i državama u regionu.

Vitalni odbrambeni interesi Srbije su očuvanje suverenosti, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti i zaštita bezbednosti građana, navodi se u Strategiji odbrane.

Tu spadaju, kako je navedeno u tom strateškom dokumentu, "izgradnja poverenja, unapređenje bezbednosti i stabilnosti u regionu i saradnja i partnerstvo s međunarodnim bezbednosnim organizacijama i institucijama demokratskih država".

Spoljnopolitička orijentacija i reformski procesi u Srbiji pozitivno utiču na unapređenje politike dobrosusedstva i saradnje, uključivanje u evropske i druge međunarodne bezbednosne strukture, kao i na jačanje njene međunarodne pozicije, navodi se u tom dokumentu.

Jedna od izmena zakona koje će poslanici razmotriti tiče se i Vojne službe bezbednosti koja će sada radi bolje kontrole njenog rada imati generalnog inspektora koji će biti potčinjen ministru odbrane.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o civilnoj službi, Zakona o odlikovanjima i Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije.

Parlament će na sednici razmatrati i listu kandidata za člana Saveta Republičke radio-difuzne agencije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje, kao i predloge odluka o prestanku sudijske dužnosti, koje je podneo Odbor za pravosuđe i upravu.

Skupština bi trebalo da izabere i preostale članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i prvog sastava Državnog veća tužilaca iz reda advokata, na predlog Advokatske komore Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predložene izmene zakona o Vojsci i odbrani

Izvor: EMportal, 05.Okt.2009, 11:50

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće sutra o izmenama zakona o Vojsci Srbije i odbrani, koje treba da omoguće formiranje Unutrašnje kontrole rada Vojne policije, proširie ovlašćenja ministra odbrane i detaljnije definišu starosnu granicu za rad u oružanim snagama.

Nastavak na EMportal...

Verska služba u našim kasarnama - ponovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2009

NOVI SAD - Skupština Srbije sutra počinje jesenje zasedanje sednicom na kojoj će poslanici razmatrati više zakonskih predloga, među kojima i reformu sistema odbrane. Jednom od novina u izmeni Zakona o vojsci, stvara se pravni okvir za omogućavanje verske službe u našoj Armiji....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Otcepljenje Kosova najveća pretnja

Izvor: Blic, 06.Okt.2009

Predlozi strategije nacionalne bezbednosti i strategije odbrane Srbije, o kojima će poslanici parlamenta raspravljati danas, kao najveću pretnju nacionalnim interesima vide protivpravno i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova...U tim dokumentima navodi se da je opasnost od oružane agresije na...

Nastavak na Blic...

Skupština Srbije počela rad poslaničkim pitanjima

Izvor: NaDlanu.com, 06.Okt.2009

BEOGRAD, 6. oktobra 2009. (Beta) - Skupština Srbije počela je u utorak prvu redovnu sednicu jesenjeg zasedanja postavljanjem poslaničkih pitanja. Za dnevni red predloženo je više zakona i strategija iz oblasti odbrane i vojske, kao i izbor člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije i izbor...

Nastavak na NaDlanu.com...

Počelo jesenje zasedanje Skupštine

Izvor: RTS, 06.Okt.2009

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali o bezbednosti i nacionalnoj odbrani zemlje. Srbija mora da jača i izgrađuje spostvene kapacitete, modernizuje i profesionalizuje vojsku, rekao ministar Šutanovac. Sutra se nastavlja objedinjena načelna rasprava o Strategijama nacionalne bezbednosti i odbrane....

Nastavak na RTS...

Počelo jesenje zasedanje Skupštine

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2009

Skupština Srbije počela je objedinjenu načelnu raspravu o strategijama nacionalne bezbednosti i odbrane Srbije, a u dnevni red prve sednice jesenjeg zasedanja naknadno je uvršten i predlog zakona o Vojnoobaveštajnoj i o Vojnobezbednosnoj agenciji.

Nastavak na Radio 021...

Srbija usvaja strategiju odbrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2009

BEOGARD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da Srbija, kao nezavisna država, priv put usvaja strategije odbrane i bezbednosti, koje su strateški važni dokumenti za zaštitu njenih vitalnih nacionalnih interesa i građana...Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je jednostrano...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šutanovac: Proglašenje nezavisnosti pretnja bezbednosti

Izvor: NaDlanu.com, 07.Okt.2009, 14:11

BEOGRAD, 6. oktobra 2009. (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je u utorak da jednostrano i protivpravno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije predstavlja osnovnu pretnju bezbednosti sa kojom se Srbija suočava. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.