Srbija usvaja strategiju odbrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2009, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija usvaja strategiju odbrane

BEOGARD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da Srbija, kao nezavisna država, priv put usvaja strategije odbrane i bezbednosti, koje su strateški važni dokumenti za zaštitu njenih vitalnih nacionalnih interesa i građana.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je jednostrano i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova i Metohije osnovna pretnja bezbednosti sa kojom se Srbija suočava.

Šutanovac je, obrazlažući u Skupštini Srbije Strategiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, istakao da članstvo u evropskim i drugim strukturama predstavlja potvrdu političke i civilizacijske zrelosti Srbije i naglasio da je nacionalni interes države aktivno učešće u delovanju međunarodnih organizacija.

Ministar je naglasio da su strategije važna strateška dokumenta u oblasti reforme odbrane i bezbednosti, objašnjavajući da su njhovi osnovni ciljevi zaštita vitalnih interesa države i građana u tim oblastima.

U Strategiji je navedeno da nepovoljan razvoj stanja bezbednosti i primena "Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova" Martija Ahtisarija, koji nije prihvaćen u Savetu bezbednosti UN, može da izazove eskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji i postane izvor rizika i pretnji bezbednosti Srbije i destabilizacije regiona.

Terorizam i ekspanzija organizovanog kriminala, korupcija, nedozvoljena trgovina narkoticima i oružjem, kao i trgovina ljudima, koji su najizraženiji na Kosovu i Metohiji, značajno opterećuju stanje bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, konstatutje se u strategiji.

Vitalni odbrambeni interesi Srbije su očuvanje suverenosti, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti i zaštita bezbednosti građana, navodi se u Strategiji odbrane.

Tu spadaju, kako je navedeno u tom strateškom dokumnetu, "izgradnja poverenja, unapređenje bezbednosti i stabilnosti u regionu i saradnja i partnerstvo s međunarodnim bezbednosnim organizacijama i institucijama demokratskih država".

Skupština Srbije počela je danas jesenje zasedanje sednicom na čijem je dnevnom redu više zakonskih predloga iz oblasti odbrane i vojske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.