Utorak, 06.10.2009.

10:13

Skupština o bezbednosti i odbrani

Prvog dana jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, poslanici su raspravljali o predlogu Strategije bezbednosti i nacionalne odbrane.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predstavljajući strategiju ministar Dragan Šutanovac naveo je da proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja osnovnu pretnju bezbednosti sa kojom se Srbija suočava. Prema njegovim rečima, savremeni bezbednosni izazovi i pretnje prevazilaze nacionalne granice, što uslovljava potrebu međunarodne saradnje i izgradnje zajedničkog bezbednosnog okruženja.

Ministar je naveo da su strategije važna strateška dokumenta u oblasti reforme odbrane i bezbednosti, objašnjavajući da su njhovi osnovni ciljevi zaštita vitalnih interesa države i građana u tim oblastima.

Inače, najviše rasprave i zamerki u parlamentu izazvalo je to što u strategijama nisu do kraja rešena dva pitanja - vojne neutralnosti, odnosno pristupanja Srbije NATO-u.

Kao odgovor na ove dileme. Dragan Šutanovac rekao je da to što u Srbiji ne postoji konsenzus o strateškim pravcima zemlje, ne može da bude izgovor da se ništa ne radi i ne donesu ovi strateški dokumenti.

Osim strategija nacionalne bezbednosti i odbrane, pred poslanicima će se naći izmene Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije, kao i Predlog zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Šta sadrže predlozi strategija i zakona

Osnovno polazište Strategije bezbednosti čine suverenitet i teritorijalni integritet, ekonomski prosperitet, socijalna stabilnost, razvoj demokratije i vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, evropska spoljnopolitička orijentacija i unapređenje saradnje sa najuticajnijim subjektima međunarodne zajednice i državama u regionu.

Vitalni odbrambeni interesi Srbije su očuvanje suverenosti, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti i zaštita bezbednosti građana, navodi se u Strategiji odbrane.

Tu spadaju, kako je navedeno u tom strateškom dokumentu, "izgradnja poverenja, unapređenje bezbednosti i stabilnosti u regionu i saradnja i partnerstvo s međunarodnim bezbednosnim organizacijama i institucijama demokratskih država".

Spoljnopolitička orijentacija i reformski procesi u Srbiji pozitivno utiču na unapređenje politike dobrosusedstva i saradnje, uključivanje u evropske i druge međunarodne bezbednosne strukture, kao i na jačanje njene međunarodne pozicije, navodi se u tom dokumentu.

Jedna od izmena zakona koje će poslanici razmotriti tiče se i Vojne službe bezbednosti koja će sada radi bolje kontrole njenog rada imati generalnog inspektora koji će biti potčinjen ministru odbrane.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o civilnoj službi, Zakona o odlikovanjima i Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije.

Parlament će na sednici razmatrati i listu kandidata za člana Saveta Republičke radio-difuzne agencije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje, kao i predloge odluka o prestanku sudijske dužnosti, koje je podneo Odbor za pravosuđe i upravu.

Skupština bi trebalo da izabere i preostale članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i prvog sastava Državnog veća tužilaca iz reda advokata, na predlog Advokatske komore Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: