Počinje jesenje zasedanje Skupštine

Izvor: RTS, 06.Okt.2009, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje jesenje zasedanje Skupštine

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali o bezbednosti i nacionalnoj odbrani zemlje. Srbija mora da jača i izgrađuje spostvene kapacitete, modernizuje i profesionalizuje vojsku, rekao ministar Šutanovac. Sutra se nastavlja objedinjena načelna rasprava o Strategijama nacionalne bezbednosti i odbrane. Pred poslanicima i paket vojnih zakona.

Posle dvomesečne pauze, Skupština Srbije počela je jesenje zasedanje. Poslanici su raspravljali o Strategiji nacionalne bezbednosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o Strategiji odbrane Republike Srbije.

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost usvojio je u načelu devet predloga zakona iz oblasti odbrane i vojske i uputio ih parlamentu na usvajanje.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović izjavila je da je u ime radikala na Odboru za odbranu i bezbednost zatražila od Ministarstva unutrašnjih poslova da što pre iznese nove činjenice koje ima u vezi sa takozvanim duvanskim kartelom i Stankom Subotićem.

Odbor za pravosuđe i upravu Skupštine Srbije usvojio je u načelu Predlog zakona o odlikovanjima, predloge Advokatske komore Srbije i zajedničke sednice dekana pravnih fakulteta Srbije za nove članove Visokog saveta sudstva i državnog veća tužilaca i odlučio o prestanku sudijske dužnosti šestroici sudija zbog okončanja radnog veka.

Odbor će skupštini predložiti da prihvati kandidaturu advokata iz Niša Dejana Ćirića za člana visokog saveta sudstva i Zorana Tomića za izbornog člana Visokog saveta sudstva iz reda provesora pravnih fakulteta, a Miroslava Bojića za člana državnog veća tužilaca.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Elena Božić-Talijan izjavila je da je ostavku na mandat poslanika podnela u skladu sa zakonom i da joj nije jasna odluka Administrativnog odbora da je ne prihvati."Ostavka na mesto poslanika je moja i stvar moje stranke. Podnela sam je u skladu sa zakonom i zato mi nije jasno zašto nije prihvaćena, rekla je Božić - Talijan.

Navela je da je ostavka podneta uz izjavu kojom vraća mandat stranci, što je dovoljno da bude prihvaćena i ocenila da odluka nadležnog odbora "ima za cilj da opravda otimačinu mandata SRS od strane Srpske napredne stranke.

Administrativni odbor nije prihvatio ostavke Božić - Talijan i Lidije Dimitrijević, jer za to, kako je obrazloženo, nisu ispunjene zakonske pretpostavke. Božić-Talijan je rekla Tanjugu da ostavku podnosi zbog nagomilanih obaveza u stranci i najvila da bi nju i Dimitrijevićevu u skupštinskim klupama trebalo da zamene funkcioneri radikala Nemanja Šarović i Goran Cvetanović.

Obrazlažući Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, ministar odbrane Dragan Šutanovac je istakao da Srbija mora da jača i izgrađuje spostvene kapacitete, modernizuje i profesionalizuje vojsku.

Ministar odbrane je izjavio da je jednostrano i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova i Metohije osnovna pretnja bezbednosti sa kojom se Srbija suočava.

Šutanovac je naglasio da su strategije važna strateška dokumenta u oblasti reforme odbrane i bezbednosti, objašnjavajući da su njihovi osnovni ciljevi zaštita vitalnih interesa države i građana u tim oblastima.

Istakao je da članstvo u evropskim i drugim strukturama predstavlja potvrdu političke i civilizacijske zrelosti Srbije i naglasio da je nacionalni interes države aktivno učešće u delovanju međunarodnih organizacija.

Šutanovac je rekao da su te dve strategije jedan od najznačajnih koraka u pravcu zaštite vitalnih nacionalnih interesa Srbije i njenih građana u oblasti bezbednosti i odbrane i da je to najvažniji strateški dokument.

Ti dokumenti prvi put se usvajaju u parlamentu, naveo je ministar i dodao da Strategija nacionalne bezbednosti utvrđuje osnove političke bezbednosti u zaštiti nacionalnih interesa, identiteta građana, poštovanje prava, zaštitu života i zdravlja, očuvanja životne sredine.

Šutanovac je rekao da je interes Srbije da aktivno učestvuje u međunarodnim institucijama i organizacijama, u skladu sa opredeljenjem da pruža doprinos zajedničkim demokratskim vrednostima i učvršćivanju regiuonalne i globalne bezbednosti.

Vitalni odbrambeni interesi Srbije su očuvanje suverenosti, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti i zaštita bezbednosti građana, navodi se u Strategiji odbrane.

Načelna debata o strategijama 

Opozicija je najveći broj primedbi uputila na odredbe koje se odnose na sardanju Srbije sa međunarodnim organizacijama, odnosno sa EU i NATO.

Poslanici vladajuća većine, međutim, smatraju da je interes Srbije da u bliskoj budućnosti postane član NATO-a i da je pitanje povezivanja sa međunarodnim institucijama ključno za ostvarenje startegija.

Poslanici SPS-a najavili su podršku predloženim strategijama, navodeći da će njihovo usvajanje omogućiti deblokadu, reformu, demokratizaicju i prekomponovanje vojske i odbrambenog sistema Srbije, ali navode da u strategijama nisu do kraja rešena dva pitanja - vojna neutralnosti i pristupanje Srbije NATO savezu, a o čemu bi, kako su istakli, odluku trebalo da donesu građani Srbije na referendumu.

Poslanici manjina će, kako je najavio šef poslanika te grupe Balint Pastor, podržati strategije o odbrani i o bezbednosti.

Naprednjaci navode da dokumenta nisu prihvatljiva za proceduru i usvjanje, da je u njima veliki broj grešaka i proizvoljnih ocena, da se ne može popraviti amandmanima, već da je potrebno napisati novi tekst.

DSS je najavila da neće podržati predložene akte, navodeći da u Srbiji nema konsenzus za nacionalne ciljeve i nacionalnu politiku i da su predložene strategije korak nazad u odnosu na odluke parlamenta iz decembra 2007. godine, o Kosovu i Metohiji i o vojnoj neutralnosti.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da će podržati stragetije o nacioanalnoj bezbednosti i o odbrani samo ukoliko definišu da je proces integracija u NATO najefikasniji put za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Poslanici će raspravljati i o izmenama Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije, o Predlogu zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, Predlogu zakona o civilnoj službi, Zakona o odlikovanjima i Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije.

u dnevni red prve sednice jesenjeg zasedanja naknadno je uvršten i predlog zakona o Vojno-obaveštajnoj i o Vojno-bezbednosnoj agenciji.

Poslanička pitanja 

Narodni poslanici sednicu su počeli postavljanjem poslaničkih pitanja. 

Liberalno demokratska partija zatražila je od Ministarstva pravde da saopšti ko je vršio pritisak na to ministarstvo da iz pritvora budu pušteni uhapšeni za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona.

Naprednjaci su ministraku finansija Dianu Dragutinović upitali da li ima podršku građana Srbije da se država zadužuje za podršku budžetu, a da nema izvore iz kojih će taj novac vratiti.

Radikali su pokrenuli pitanje o protestima studenata u vezi visina školarina, navodeći da su studenti zaslužili da ih država podrži i da bi svima koji polože sve ispite u roku trebalo da im se omogući da budu finansirani iz budžeta.

Poslanici Demokratske stranke Srbije upitali su rukovodstvo parlamenta kada će najviše zakonodavno telo raspravljati o protokolu o saradnji policije Srbije i Euleksa, koji je nedavno potpisan, i kada će se na dnevnom redu parlamenta naći predlog zakona o nadležnostima Vojvodine, a koju je u skupštinsku proceduru uputila ta stranka.

Poslanik Vladan Batić predložio je nadležnim organima da građani Obrenovca, zbog višegodišnjeg zagađivanja vazduha od strane Termoelektrane Nikola Tesla, plaćaju za 50 odsto manje račune za struju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.