Izvor: B92, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škero: Javnost komentariše, ne sudi

Beograd -- Predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero kaže za B92 da javnost ima pravo da komentariše, ali je sud taj koji sudi.

Poslednje odluke Vrhovnog suda Srbije u slučajevima Ovčara, Ibarska magistrala, Mirjana Marković, kao i puštanje Mladićevih jataka da se brane sa slobode, deo javnosti ocenio je kao politički pritisak na pravosuđe.

U veoma kratkom roku, doneto je nekoliko problematičnih presuda, a neke su ukinute na pogrešnom tumačenju, ocena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Vladimira Todorića iz Srpske pravne revije.

"Čak ni najdobronamerniji pravni stručnjaci i tumači prilika u našem pravosuđu ne mogu reći da je sve ovo slučajnost. Jednostavno, vidi se da postoji neki politički pristisak na Vrhovni sud da ne donosi nikakve presude koje bi se mogli politički odraziti na neku stranku u vreme izbora. I zbog toga je porazno stanje u našem pravosuđu, ne zbog nemanja kapaciteta i stručnosti, već zbog pritisaka vlasti, zbog čega je ono izgubilo kapacitet u proteklom periodu", kaže Todorović.

Predsednica Vrhovnog suda Vida Petrovič Škero smatra da zvanični podaci demantuju optužbe iz dela javnosti, jer je samo 10 odsto presuda poništeno i vraćeno na ponovno suđenje, i kratko odgovara: "Javnosti ima pravo da reaguje, sud sudi i sud ne komentariše nikada sudske odluke kada su predmeti u toku."

Prema mišljenju Todorića, poništavanje presude za Ovčaru, izazvalo je negativne reakcije, a iz američke ambasade je saopšteno da je duboko razočarana poništavanjem presude. Todorić i Škero, različito vide takav komentar.

"Izjava diplomate američke ambasade je najstroža moguća u tim okvirima diplomatskog izražavanja i to je u stvari jedna samodiskvalifikacija i nemanja poverenja u srpsko pravosuđe, da se ono želi suočiti sa zločinima iz prošlosti", kažeTodorić.

"Zemlja može da dobija poene, ali sud sudi u nekoj zemlji, a sud kada sudi donosi odluku kakvu zakon daje mogućnost, tako da ja ne bih komentarisala nikada sudsku odluku", smatra Škero.

Hadžiomerović: Nema uslova za rezibor sudija

Drušvo sudija Srbije ocenilo je danas da ne postoji ustavno-pravni osnov za sprovođenje ponovnog izbora ili reizbora sudija.

Na skupu koji je danas održan na Pravnom fakultetu, konstatovano je da sam čin donošenja Ustava ne predstavlja razlog za prestanak sudijske funkcije.

Seketar Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerovcih rekao je da donošenje novog Ustava ne može biti razlog za reizbor i ponovni izbor sudija, jer sadrži načelo stalnosti sudijske funkcije, a ima i kontinuitet sa prethodnim ustavom.

Prema rečima Hadžiomerovića ni menjanje naziva, kao ni ukidanje pojedinih sudova, ne znači automatski prestanak sudijske funkcije, jer je zakonom predviđeno da se sudije u tom slučaju raspoređuju u druge sudove.

Hadžiomerović je dodao da je insistiranje na reizboru sudija u direktnoj suprotnosti sa Ustavom u kome je Srbija definisana kao država koja počiva na vladavini prava.

"Reizbor sudija u ovakvoj situaciji bio bi grubo kršenje Ustava, a Srbija bi postala država zasnovana na političkoj volji, a ne vladavini zakona", rekao je Hadžiomerović.

Na današnjem skupu Društva sudija Srbije, konstatovano je da u sudstvu postoje problemi, ali da ih neće rešiti insistiranje na personalnim promenama, naveo je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.