Izvor: Blic, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šengen samo san

Šengen samo san

Nova oprema za izradu pasoša koje je nemoguće falsifikovati, vredna 100 miliona evra, u skladištu Ministarstva policije Srbije već skoro godinu dana čeka početak štampanja novih putnih isprava. Novi pasoši, koji će jednog dana, osim imena nove države, sadržati i otisak prsta i skenirani prikaz zenice oka, omogućiće građanima Srbije da putuju Evropom bez viza.

Iako štampanje novih sigurnijih pasoša zavisi od ishoda referenduma u Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gori, ali i usvajanja odgovarajućih zakona, nove putne isprave samo su jedan od uslova koje naša zemlja mora da ispuni da bi se našla na beloj šengenskoj listi. Kad će naša zemlja dospeti na belu šengensku listu, niko ne zna. Sigurno je jedino da nas na tom putu čeka dugotrajan i težak rad.

Osim zamene dosadašnjih putnih isprava, potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus prvi put je javno rekao da Srbija mora da prizna Unmik putne isprave. Vlastima u SCG zahtev za priznavanje kosovskih pasoša poznat je još od prošle godine kao jedan od osnovnih uslova iz Evropskog partnerstva. Takođe, da bi naši građani izbegli redove ispred ambasada, Evropa u slučaju SCG ne dozvoljava 'dvostruki kolosek' kada su u pitanju vize, azil, integrisane kontrole granica i ilegalne migracije. Srbija i Crna Gora moraju da usklade vizni režim koji bi važio za celu zemlju. Stranci u Crnu Goru lakše ulaze zbog blaže vizne politike, a građanima Rusije, Ukrajine i Albanije nije potrebna viza za ulazak u Crnu Goru. Za stupanje na belu šengensku listu neophodno je da policija od vojske preuzme kontrolu na granicama. U Crnoj Gori je taj proces završen, ali se u Srbiji odlaže zbog problema sa logistikom i opremom. Prema ranijim informacijama, policija je prvo preuzela granice ka Mađarskoj, dok će snage MUP vojsku najkasnije zameniti na granicama sa bivšim jugoslovenskim republikama. Još jedan od uslova jeste postojanje centralnog informativnog sistema kako bi Evropska unija, policija Srbije i diplomatsko-konzularna predstavništva imali jedinstvenu bazu podataka i eventualni spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju. Još je neizvesno kada će takva baza podataka biti formirana.

Srbiji takođe predstoji usvajanje novog zakona o kretanju i boravku stranaca, kao i zakona kojim bi se tipovi viza uskladili sa šengenskim standardima. Predstoji nam usvajanje nacionalne strategije o integrisanoj kontroli granica i usvajanje zakona o azilu. EU takođe zahteva izgradnju skloništa za azilante, kao i neophodnu saradnju Srbije i Crne Gore u vezi sa mnogim pitanjima, a posebno u sprečavanju ilegalne imigracije. Takođe, SCG u poslednje dve godine nije potpisala nijedan sporazum o readmisiji, pa se očekuje da potpiše i primeni još 13 sporazuma o readmisiji, uključujući sporazume sa Makedonijom, Grčkom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Ivana Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.