SAD predaju dokaze o Kovačeviću

Izvor: B92, Beta, 02.Apr.2009, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD predaju dokaze o Kovačeviću

Bor, Beograd -- Državni tužilac okruga Brum u SAD Džerald Molen odlučio je da tužilaštvu u Srbiji predoči dokaze protiv Kovačevića i da sa njim sarađuje u daljem procesu.

U telefonskoj izjavi, Molen je kazao da se saglasio da pomogne tužiocima u Srbiji u procesu protiv Kovačevića u Beogradu. Upitan da li to znači da je optužnica koju je podigao protiv Kovačevića povučena, on je odgovorio da dogovor koji je postigao sa tužilaštvom u Srbiji ne utiče na optužnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podignutu u SAD.

"Ako Kovačević bude dostupan američkim organima, on će biti doveden u okrug Brum na suđenje", precizirao je tužilac.

Obrazlažući odluku, Molen je naveo da je ona rezultat dugih razgovora sa porodicom Stajnhauer i predstavnicima srpske vlade, kao i konsultacija sa predstavnicima Stejt departmenta i američkog ministarstva pravde.

On je dodao da su pre nekoliko sedmica srpske vlasti počele razgovore sa predstavnikom porodice Stajnhauer o mogućnosti da Vlada plati porodici 900.000 dolara, jer su državni službenici imali ulogu u pomaganju Kovačeviću da pobegne iz SAD, a pošto porodica Stajnhauer ima velike finansijske troškove za medicinsku negu Brajana.

Prema njegovim rečima, transfer novca je obavljen 12. marta, a 13. marta u Vašingtonu su se on i pomoćnik državnog tužioca SAD, koji je bio u Beogradu veliki deo vremena dok su trajali razgovori, sastali sa nadležnim srpskim okružnim tužiocem i njegovim zamenikom.

Radovanović: Kovačević dostupan organima Srbije

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović rekao je za B92 da dogovor sa američkim vlastima o slučaju Miladina Kovačevića predstavlja veliko priznanje za srpsko pravosuđe.

"To je veliko priznanje srpskom pravosuđu i to upravo znači da postupak protiv Miladina Kovačevića može da se vodi u Srbiji pred našim pravosudnim organima,što svakako predstavlja izuzetno priznanje, imajući u vidu da je ovaj predmet izazvao veliko uznemirenje i američke javnosti”, smatra on.

Radovanović je rekao da, ukoliko se ovaj slučaj završi u Srbiji i Kovačević bude osuđen, SAD neće tražiti njegovo izručenje.

"Kovačević mora ovde da bude priveden pravdi, pošto se nalazi na našoj teritoriji. Ukoliko se bude našao na teritoriji druge države, biće isporučen američkim državnim organima”, rekao je Radovanović i dodao da misli da je Kovačeviću već oduzet pasoš Srbije, kao i da on ima obavezu da se redovno javlja srpskim organima.

Kada je u pitanju odšteta od miliona dolara, koja se u proteklom periodu pominjala u medijima, Radovanović objašnjava da takva praksa postoji u svakom pravnom sistemu, ali ipak kaže da će sve biti poznato nakon sutrašnje sednice Vlade, na kojoj će biti skinuta oznaka tajnosti sa tog slučaja.

Vlada: Uspešno rešen problem

Vlada Srbije ocenjuje da je uspešno rešen problem koji je ozbiljno narušio odnose između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da važeći propisi ne dopuštaju izručenje državljana Srbije stranim zemljama, saopštila je Vlada.

U saopštenju "povodom odluke Tužilaštva u Njujorku da slučaj Miladina Kovačevića ustupi pravosuđu Srbije”, Vlada navodi da ta odluka "predstavlja svojevrsno priznanje pravosudnom sistemu Srbije, koji je sposoban da procesuira sva krivična dela”.

Rešavanje slučaja Miladina Kovačevića doprineće podizanju ugleda Srbije u svetu, zaključuje se u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sednici skinuti oznaku tajnosti sa dokumenta o pregovorima sa SAD o slučaju Miladina Kovačevića i objaviće sve detalje.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije završila je sve pregovore sa SAD vezane za postupanje državnih službenika u konzulatu u Njujorku koji su Miladinu Kovačeviću izdali privremenu putnu ispravu.

"Postizanjem dogovora, nakon šest meseci pregovaranja, razrešeni su problemi koji bi mogli da opterećuju odnose Srbije i SAD. Tu pre svega mislim na posledice koje bi naši građani mogli da imaju u periodu teške ekonomske krize, sa kojom se suočava ceo svet", rekao je Homen.

Ambasada SAD pozdravlja odluku

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu pozdravila je najavu tužioca oblasti Brum Džeralda Molena da će prebaciti dokaze u Srbiju, kako bi bili iskorišćeni u sudskom procesu protiv Miladina Kovačevića.

Ambasada u navodi da SAD nastavljaju da insistiraju da Kovačević, koji je u junu 2008. pobegao iz Njujorka, bude priveden pravdi.

U saopštenju se kaže i da će Ambasada SAD pomoći Molenu i Ministarstvu pravde SAD da u najkraćem roku prebace dokaze vlastima u Srbiji kako bi one mogle da sprovedu energičan sudski postupak protiv Kovačevića.

Ambasada SAD pozdravila je spremnost Vlade Srbije da porodici Stajnhauer plati odštetu, kako bi im pomogla da se izbore sa posledicama brutalnog napada na Brajana Stajnhauera, stoji u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slučaj Kovačević: SAD daju dokaze, Srbija skida oznaku tajnosti

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 18:37

Suđenje Miladinu Kovačeviću zbog prebijanja Brajana Štajnhauera biće u Srbiji, dogovorili su se predstavnici vlada Srbije i SAD. Srpska vlada je još 12. marta, na izričit zahtev Stejt departmenta (Ministarstva spoljnih poslova SAD), a zbog greške njenih službenika, uplatila 900.000 dolara porodici...

Nastavak na Blic...

SAD predaju dokaze o slučaju Kovačević

Izvor: EMportal, 01.Apr.2009

Tužilaštvo SAD odlučilo je da srpskom pravosuđu predoči dokaze protiv Miladina Kovačevića kao i da pomogne u predmetima koji se vode protiv konzula i vicekonzula Srbije, izavio je za EMportal, državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. Skinuta oznaka državne tajne s pregovora sa...

Nastavak na EMportal...

Miladinu Kovačeviću sudiće se u Srbiji

Izvor: Politika, 01.Apr.2009

Posle pregovora sa predstavnicima naše vlade, američki tužilac odlučio da ustupi dokaze našem pravosuđu ..Američki okružni tužilac odlučio je da srpskom pravosuđu prepusti vođenje predmeta Miladina Kovačevića, protiv koga je u SAD pokrenut postupak zbog teškog povređivanja studenta Brajana...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.