Slučaj Kovačević ustupljen srpskom pravosuđu

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Kovačević ustupljen srpskom pravosuđu

Tužilaštvo u Njujorku ustupilo slučaj Miladina Kovačevića pravosuđu Srbije. Nadležni američki tužilac Džerald Molen kaže da se porodica povređenog Brajana Štajnhauera saglasila sa ustupanjem slučaja srpskom tužilaštvu. Država Srbija već isplatila odštetu od 900.000 dolara, tvrdi Molen. Vlada sutra skida oznaku tajnosti sa celog slučaja.

Državni tužilac američkog okruga Brum Džerald Molen, koji je podigao optužnicu protiv studenta Miladina Kovačevića za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fizički napad, saglasio se da srpsko tužilaštvo pokrene postupak protiv Kovačevića.

Gostujući u Dnevniku 2 RTS-a, ministarka pravde Snežana Malović izrazila je zadovoljstvo odlukom američkog tužilaštva da slučaj Miladina Kovačevića ustupi pravosuđu Srbije.

"Ta odluka predstavlja priznanje srpskom pravosuđu u njegovom radu, što je i potvrdio tužilac Džerald Molen izjavom o kvalitetu i stručnosti srpskih tužilaca", rekla je Malović.

S obzirom na to da je na postupku još uvek oznaka tajnosti, ministarka nije mogla da ponudi više informacija, ali je rekla da je Vlada Srbije spremna da javnost upozna sa svim detaljima pregovora srpskih i američkih vlasti.

Branilac Miladina Kovačevića advokat Borivoje Borović pozdravio je napore Vlade Srbije da zaštiti svog građanina.

Pošto su američke pravosudne vlasti ustupile predmet Kovačević srpskom pravosuđu, Borović je rekao da ovaj postupak njegovom klijentu ne donosi korist, ali ga spasava suđenja pred američkim sudovima.

Borović očekuje da će krivični postupak prema Miladinu Kovačeviću u Drugom opštinskom sudu u Beogradu biti fer i pravedan.

Molen je odlučio i da srpskom tužilšatvu predoči dokaze protiv Kovačevića i da sa njim sarađuje u daljem procesu.

U telefonskoj izjavi agenciji Beta, Molen je rekao da će srpskom pravosuđu pomoći i u slučaju koji se vodi protiv bivšeg konzula i vicekonzula Srbije za pomaganje Kovačeviću da napusti SAD.

Upitan da li to znači da je optužnica koju je on podigao protiv Kovačevića povučena, on je odgovorio da dogovor koji je postigao sa srpskim tužilaštvom ne utiče na optužnicu podignutu u SAD.

"Ako Kovačević bude dostupan američkim organima, on će biti doveden u Okrug Brum na suđenje. Ovaj sporazum ne utiče na optužbe protiv saoptuženih", objasnio je Molen.

Obrazlažući odluku, Molen je naveo da je ona rezultat "dugih razgovora sa porodicom Štajnhauer i predstavnicima srpske vlade", kao i konsultacija sa predstavnicima Stejt departmenta i američkog Ministarstva pravde.

"Razgovarao sam sa predstavnicima porodice Štajnhauer i ona potpuno podržava ovu odluku", naveo je Molen.

Precizirao je da su pre nekoliko sedmica srpske vlasti počele razgovore sa predstavnikom porodice Štajnhauer o mogućnosti da Vlada plati porodici 900.000 dolara jer su državni službenici imali ulogu u pomaganju Kovačeviću da pobegne iz SAD, a pošto porodica Štajnhauer ima velike finansijske troškove za medicinsku negu Brajana.

Molen je naveo i da je bio upitan da li bi plaćanje te sume moglo na njega da utiče da pomogne srpskim tužiocima, na šta je odgovorio da bi ako novac bude prebačen u SAD, porodici Štajnhauer, bio voljan da se lično sastane sa srpskim tužiocima, na zajednički dogovorenoj lokaciji, kako bi razgovarali o njihovom zahtevu.

Transfer novca je, kako je objasnio, obavljen 12. marta, a 13. marta u Vašingtonu su se on i pomoćnik državnog tužioca SAD "koji je bio u Beogradu veliki deo vremena dok su trajali razgovori" sastali sa nadležnim srpskim okružnim tužiocem i njegovim zamenikom.

Molen je naveo da je bio "impresioniran" njihovim kvalifikacijama i njihovom prezentacijom i da je uveren da je najbolji način da se Kovačević privede pravdi u razumnom vremenskom roku da se pruži pomoć srpskim tužiocima.

Vlada Srbije saopštila je da odluka Tužilaštva u Njujorku da slučaj Miladina Kovačevića ustupi pravosuđu Srbije, pokazuje da je uspešno rešen problem koji je ozbiljno narušio odnose između naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da važeći propisi ne dopuštaju izručenje državljana Srbije stranim zemljama.

Vlada skida oznaku tajnosti 

Očekuje se da će više detalja biti poznato sutra, kada bi na sednici Vlade trebalo da bude doneta odluka o skidanju oznake državna tajna sa slučaja Kovačević.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu pozdravila je najavu Okružnog tužioca Oblasti Brum, Džeralda Molena, da će prebaciti dokaze u Srbiju, kako bi bili iskorišćeni u sudskom procesu protiv Miladina Kovačevića.

Ambasada u saopštenju ističe da SAD nastavljaju da čvrsto insistiraju da Kovačević, koji je u junu 2008. pobegao iz Njujorka, bude priveden pravdi.

Takođe dodaje se da će Ambasada SAD pomoći Molenu i Ministarstvu pravde SAD da u najkraćem roku prebace dokaze vlastima u Srbiji, kako bi one mogu da sprovedu energičan sudski postupak protiv Kovačevića.

Ambasada SAD je pozdravila spremnost Vlade Srbije da porodici Štajnhauer plati odštetu, kako bi im pomogla da se izbore sa posledicama brutalnog napada na Brajana Štajnhauera, stoji u saopštenju.

Odlučnost srpske vlade da preuzme odgovornost za dela svog zvaničnika, zbog kojih je suđenje Kovačeviću u SAD bilo onemogućeno, veoma je pozitivan korak, kaže se u saopštenju Ambasade SAD.

Istorija "slučaja Kovačević" 

Kovačevića se u SAD sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru, 4. maja u Bostonu, a srpsko tužilaštvo tereti ga, pored toga, i zbog podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, jer je na taj način pobegao iz Amerike u Srbiju.

Kovačevićeva odbrana tvrdi da su "američke vlasti jasno stavile do znanja da se krivični postupak Kovačevića zbog nanošenja teških telesnih povreda Štanhaueru ne može voditi u Srbiji, pošto se u njihovoj zemlji već vodi postupak protiv njega".

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise predmeta u slučaja Kovačević, a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Drugi opštinski sud sprovodi proširenu istragu protiv Kovačevića i bivšeg generalnog konzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića, u odnosu na istragu protiv bivšeg vicekonzula Igora Miloševića koja je okončana krajem oktobra.

Američke vlasti sumnjiče Kovačevića za krivično delo koje se prema njihovom zakonu zove "napad prvog stepena", i za koje je predviđena kažna od pet do 25 godina zatvora.

Takvo krivično delo ne postoji u srpskom Krivičnom zakoniku, ali bi se moglo prevesti kao "nanošenje teških telesnih povreda".

Srpsko tužilaštvo pokrenulo je, po sopstvenoj inicijativi, deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.