Izvor: Blic, Beta, 01.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Kovačević: SAD daju dokaze, Srbija skida oznaku tajnosti

Suđenje Miladinu Kovačeviću zbog prebijanja Brajana Štajnhauera biće u Srbiji, dogovorili su se predstavnici vlada Srbije i SAD. Srpska vlada je još 12. marta, na izričit zahtev Stejt departmenta (Ministarstva spoljnih poslova SAD), a zbog greške njenih službenika, uplatila 900.000 dolara porodici američkog studenta.

Deo dogovora podrazumeva da se nastave postupci u Srbiji i protiv konzula Slobodana Nenadovića i vicekonzula Igora Miloševića u SAD koji su dali garancije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će se Kovačević pojaviti na suđenju u Njujorku, nakon čega je on pušten uz kauciju od 100.000 dolara, saznaje „Blic”.

Vlada Srbije saopštila je juče da je odlukom tužilaštva u Njujorku da ustupi slučaj Kovačevića pravosuđu Srbije „uspešno rešen problem koji je ozbiljno narušio odnose između naše zemlje i SAD, s obzirom na to da važećim propisima nisu dopuštena izručenja državljana Srbije stranim zemljama”.

- Odluka tužilaštva u Njujorku predstavlja svojevrsno priznanje pravosudnom sistemu Srbije koji je sposoban da procesuira sva krivična dela. Rešavanje slučaja Miladina Kovačevića doprineće podizanju ugleda Srbije u svetu - navodi se u saopštenju srpske vlade.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović potvrdila je za „Blic” da će se Kovačeviću suditi u Beogradu, a da će svi detalji dogovora biti poznati danas kada Vlada skine oznaku državne tajne.

- Ovo je zaista veliki uspeh. Dogovor je rezultat višemesečnih pregovora i ovim postupkom SAD su pokazale da imaju puno poverenje u naš pravni sistem, što je dodatno priznanje Srbiji - kaže ministarka Malović. Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, rekao je za „Blic” da je ovo prvi put u istoriji da SAD ustupaju neki krivični predmet Srbiji. On je naglasio i da su dogovorom otklonjene posledice koje bi građani Srbije mogli da imaju zbog ukidanja ekonomske pomoći, što je najavljivano u SAD.

Ambasada SAD pozdravila je najavu tužioca oblasti Brum da će prebaciti dokaze u Srbiju, kako bi bili iskorišćeni u sudskom procesu protiv Miladina Kovačevića. Pozdrvljena je i spremnost Vlade Srbije da porodici Stajnhauer plati odštetu.

Kovačević je u SAD optužen da je u kafanskoj tuči u noći između 4. i 5. maja prošle godine teško povredio kolegu Brajana Štajnhauera sa Univerziteta Bingamton, u državi Njujork. On je bio uhapšen, ali je pušten uz garancije iz Konzulata Srbije i kauciju. Nakon što je pobegao iz SAD, u julu 2008. raspisana je međunarodna Interpolova poternica. Protiv Kovačevića je bio pokrenut postupak u Srbiji 28. oktobra, kada je uhapšen zbog sumnji da je podstrekivao zaposlene u Konzulatu na zloupotrebu službenog položaja zbog falsifikovanje isprave sa kojom je napustio SAD i zbog nanošenje teških telesnih povreda Štajnhaueru. Tada je pokrenut postupak i protiv konzula Nenadovića, dok je prethodno u septembru, već bila pokrenuta istraga protiv vicekonzula Miloševića.

Američki tužilac potvrdio da ustupa predmet

Državni tužilac američkog okruga Brum Džerald Molen, koji je podigao optužnicu protiv Miladina Kovačevića za napad na Brajana Štajnhaueru, izjavio je juče da je odlučio da srpskom tužilaštvu predoči dokaze protiv Kovačevića i da sa njim sarađuje u daljem procesu. Molen je dodao i da će pomoći u slučaju protiv bivšeg konzula i vicekonzula Srbije za pomaganje Kovačeviću da napusti SAD. Upitan da li to znači da je optužnica koju je on podigao protiv Kovačevića povučena, on je odgovorio da dogovor koji je postigao sa srpskim tužilaštvom ne utiče na optužnicu podignutu u SAD.

Optužnica u najkraćem roku

Glavni državni tužilac Slobodan Radovanović kaže za „Blic” da je srpsko tužilaštvo dužno da pokaže da može da bude efikasno.

- Postupaćemo u najkraćim mogućim rokovima. Postupci protiv Kovačevića, konzula i vicekonzula su u fazi istrage, sledi preuzimanje dokaza i završavanje istrage. Posle toga biće podignuta optužnica. Činjenica je da se sada mogu postići dva cilja. Prvi je krivični progon onih koji su osumnjičeni za krivično delo. Drugi je vraćanje poverenja u srpsko pravosuđe. Na nama je da dokažemo da ovaj predmet koji je uznemirio javnost Srbije i SAD možemo uspešno da okončamo - kaže tužilac Radovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.