Miladinu Kovačeviću sudiće se u Srbiji

Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miladinu Kovačeviću sudiće se u Srbiji

Posle pregovora sa predstavnicima naše vlade, američki tužilac odlučio da ustupi dokaze našem pravosuđu

Američki okružni tužilac odlučio je da srpskom pravosuđu prepusti vođenje predmeta Miladina Kovačevića, protiv koga je u SAD pokrenut postupak zbog teškog povređivanja studenta Brajana Stajnhauera. Postupak će, uz sve dokaze koje će dostaviti američko pravosuđe, biti sproveden pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu, a Miladin Kovačević će se braniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa slobode.

„Pregovori između američkih i srpskih vlasti ovim su okončani. Razrešen je diplomatski problem koji je nastao propustom naših konzularnih službenika, a pretio je da ugrozi američku ekonomsku pomoć našoj zemlji u iznosu od 50 miliona dolara. Ovom odlukom američko pravosuđe odalo je veliko priznanje pravosudnim organima Srbije”, izjavio je za „Politiku” Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde i šef pregovaračkog tima u slučaju Miladina Kovačevića.

Razgovori u vezi sa postupkom državnih službenika u srpskom konzulatu u Njujorku, koji su Miladinu Kovačeviću izdali privremenu putnu ispravu, vođeni su u strogoj tajnosti i biće objavljeni danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, kada će biti skinuta oznaka poverljivosti sa slučaja „Kovačević”. Homen ocenjuje da diplomatski problemi između Srbije i SAD više ne postoje. Pregovori su, podseća on, trajali punih šest meseci. Zastali su u trenutku kada je objavljeno da Vlada Srbije pregovara da isplatom od milion dolara reši problem sa SAD.

„U jednom trenutku, kada je objavljena poverljiva odluka Vlade Srbije, pregovori su zastali. To je bila ozbiljna pretnja da će biti potpuno prekinuti i bilo je jako teško nastaviti ih, ali smo uspeli da pridobijemo poverenje pravosuđa SAD”, ističe Homen.

Prema rečima državnog sekretara, američki tužilac Džerald Molen dostaviće sve dokaze protiv Miladina Kovačevića našem sudu i krivični postupak biće sproveden isključivo prema srpskim zakonima. Zakon predviđa da oštećeni Brajan Stajnhauer, kao i očevici događaja, budu saslušani u našem sudu ili putem video-linka, a odluku o tome doneće sud.

„Suđenje u Srbiji mora da bude nepristrastno i sud je u obavezi da rasvetli Kovačevićevu ulogu u ovom događaju”, dodaje Homen.

On naglašava da je veliki doprinos u ovakvom ishodu pregovora imala delegacija Republičkog tužilaštva koja je pre dve nedelje boravila u Vašingtonu. Predstavnici našeg tužilaštva obavestili su tužioca Molena o načinu funkcionisanja krivičnog postupka u Srbiji i najvažnijim predmetima koji se vode u našoj zemlji.

Podsećamo, Kovačević je osumnjičen da je 4. maja 2008. godine, u tuči u jednom bostonskom klubu, teško povredio studenta Brajana Stajnhauera. Posle puštanja na slobodu uz kauciju, Kovačević je sa „putnim listom” napustio SAD. Drugi opštinski sud u Beogradu pokrenuo je u novembru istragu protiv Kovačevića zbog nanošenja teških telesnih povreda Stajnhaueru. Postupak je zastao kada je došlo na red saslušanje svedoka iz Amerike, očevidaca događaja i oštećenog Stajnhauera, jer se oni od decembra nisu odazvali na tri zakazana termina za svedočenje, niti je sud obavešten o tome da li oni pristaju da svedoče pred našim sudom. Istraga je bila odložena na neodređeno vreme dok se ne obezbede uslovi za eventualno svedočenje putem video-linka.

---------------------------------------------------------------------

Malovićeva pohvalila domaće tužilaštvo

BEOGRAD – Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je večeras da odluka tužilaštva države Njujork o ustupanju predmeta Miladin Kovačević srpskim pravosudnim organima predstavlja veliko priznanje domaćem pravosuđu.

„Kao ministar pravde posebno sam ponosna na izjavu nadležnog američkog tužioca Džeralda Molena, koji je rekao da je bio iznenađen kvalitetom i stručnošću srpskih tužilaca s kojima se nedavno sreo”, rekla je Malovićeva u izjavi RTS-u.

Ona je podsetila da je prva reakcija američke administracije na bekstvo Kovačevića iz SAD „išla ka uskraćivanju pomoći Srbiji, a da smo sada došli do toga da je američko pravosuđe ustupilo krivično gonjenje Kovačevića srpskom pravosuđu”.

Na pitanje da li je Srbija na ime odštete dala novac porodici Štajnhauer, Malovićeva je najavila da će vlada na sutrašnjoj sednici skinuti oznaku poverljivosti s tog postupka i da će javnost biti upoznata o svim detaljima.

„Naše nastojanje od početka bilo je da minimalizujemo štetu i popravimo odnose između Srbije i SAD, što je ovim činom i učinjeno”, rekla je ministarka pravde.

Kovačević, koji je studirao u SAD, tereti se da je 4. maja prošle godine u Binghamtonu, u američkoj saveznoj državi Njujork, naneo teške telesne povrede kolegi Brajanu Štajnhaueru tokom tuče u jednom klubu, zbog čega je traženo njegovo izručenje radi vođenja krivičnog postupka pred američkim organima.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.