Rama poručio Vučiću u Davosu: Albanija i Srbija idu zajedno u EU - samo ako priznate Kosovo!

Izvor: BKTV News, 24.Jan.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama poručio Vučiću u Davosu: Albanija i Srbija idu zajedno u EU - samo ako priznate Kosovo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se danas, odmah po dolasku u Davos, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, sa vlasnikom "Alibabe" Li Na i albanskim premijerom Edijem Ramom, s kojim ima zakazan bolateralni sastanak u četvrtak.

Predsednik Vučić će u Davosu prisustvovati skupovima na kojima će govoriti nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, kao i predsednik SAD Donald Tramp.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Na forumu svetskih ekonomskih lidera, predsednik Srbije obratiće se skupu na temu "Evropa u svetu" iz ugla regiona Zapadnog Balkana i sa liderima regiona učestvovati na sesiji o ubrzanom procesu dugoročnog razvoja Zapadnog Balkana, najavila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Srpski predsednik prisustovaće i diskusiji na temu "Novi lideri za Evropu".

On će, kako je ranije najavljeno, tokom trodnevnog boravka u Davosu, imati odvojene susrete sa Evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, predsednikom Poljske Andžejem Dudom, a predviđeni su i susreti sa drugim zvaničnicima i privrednicima, među kojima je i izvršni direktor kompanije Ariston Termo Paolo Merloni, dodaje se u saopštenju.

U delegaciji Srbije sa predsednikom Vučićem je i premijerka Ana Brnabić, koja prvi put u tom svojstvu boravi na Forumu.

FOTO: Tanjug

Predsednik Vučić je i prošle godine, kao i ranije, boravio na Forumu, gde je imao priliku da promoviše politiku Srbije i razgovara o potencijalnim investicijama u našu zemlju.

Rama: Albanija i Srbija zajedno u EU, samo ako priznate Kosovo!

Albanski premijer Edi Rama izrazio je danas u Davosu želju da Albanija na putu ka EU sustigne Srbiju, kako bi zajedno ušle u Uniju, ali istovremeno poručuje da je to moguće samo uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo.

Na pitanje Prve televizije da li očekuje da će Srbija i Albanija zajedno ući u EU, ili procenjuje da će Srbija pre Albanije postati članica, Rama je kazao da se radi o procesu zasnovanom na zaslugama.

„Kada govorimo o Srbiji, ona ima prednost jer već pregovara sa EU, a mi isčekujemo da ove godine započnemo pristupne pregovore. Želeli bi da u tim pregovorima ostvarimo brzi napredak. Zašto ne bi moglo da se desi da budemo u istoj poziciji u vremenu pred nama i zajedno uđemo u EU. Uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo“, objasnio je albanski premijer za Prvu televiziju.

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu, Rama ističe da se radi o ireverzibilnom procesu i da ideja i sud kao takav nisu ni u kakvoj opasnosti.

„Smatram da je važno da postoji svest o tome šta je najbolje i šta može biti poboljšano, te ako postoji debata o tome to je dobro“, naglasio je on.

FOTO: Tanjug

Rama, u vezi tema koje su u fokusu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, među kojima Balkan nije na dnevnom redu, ocenjuje da je fokus na „onome gde ima više problema“.

Naglasio je da Evropa trenutno nije u najboljem stanju, ali da je dobra vest da se probudila svest za potrebom za poboljšanje, te je ohrabrujući tranzicioni period.

Na pitanje šta misli o obraćanju nemačke kancelarke Angele Merkel, Rama je kazao da je ona uvek ohrabrujuća i da je ona ta koja drži ne samo Evropu, već i evropske vrednosti i principe, ali i evropski san u životu, i koja je bila snažna i u bitnim trenucima, kada je, na primer, Nemačka, bila suočena sa dramatičnom migrantskom krizom.

Priznao je da je, pre godinu i po dana u Beogradu, pogrešio sa svojom prognozom da će Hilari Klinton postati predsednica SAD, te kazao da od Donalda Trampa u Davosu očekuje da čuje njegovo viđenje odnosa Evropske i Amerike.

Rama je podvukao da su Evropa i SAD najvažniji faktori u našem regionu, te je bitno da nastave da igraju stratešku ulogu na Balkanu.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

U Davosu se očekuje epska borba sa Trampom

Izvor: B92, 24.Jan.2018

Svi važni ljudi na jednom mestu, od političara, vlasnika multinacionalnih kompanija, analitičara i filmskih i rok zvezda...Svetski ekonomski forum u Davosu prilika je da se razmene stavovi, a tamo su stigli i predsednik i premijerka Srbije. Vučić se odmah po dolasku u Davos sreo sa albanskim premijerom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.