Forum u Davosu – kako kreirati zajedničku budućnost u rascepkanom svetu?

Izvor: RTS, 24.Jan.2018, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum u Davosu – kako kreirati zajedničku budućnost u rascepkanom svetu?

Svetski ekonomski forum je otvoren, tako da će narednih dana u Davosu brojni državnici, bankari, biznismeni, raspravljati o najvažnijim globalnim ekonomskim temama. Na dnevnom redu danas je obraćanje evropskih lidera. Na 48. Svetskom forumu boraviće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
Borba protiv terorizma i potencijalni teroristički napadi koji su od 2015. godine eskalirali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Starom kontinentu – biće glavne teme na agendi evropskih lidera.

O tome kako kreirati zajedničku budućnost u rascepkanom svetu, govoriće francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Norveške, Grčke i Italije.
"Verujemo da je nastupio neverovatan momenat za našu zemlju, da smo sposobni da je transformišemo i zato podržavamo dolazak kapitala i talenata. Verujemo u čvrsto liderstvo u Evropi", rekao je ambasador Francuske za međunarodne investicije Paskal Kanji.
Za razliku od kineskog predsednika Si Đinpinga koji je prošle godine u Davosu istakao ogroman značaj globalizacije, američki lider Donald Tramp upravo nju krivi za odlazak američkih kompanija u Meksiko i azijske zemlje, pa je uoči odlaska u Davos, odobrio povećanje carinskih stopa na uvoz veš-mašina i solarnih panela iz Kine.
"Ove mere doprineće otvaranju novih radnih mesta u Americi i za Amerikance. Mnoge fabrike vratiće se u našu zemlju i niko više neće moći da nas iskorišćava", poručio je Tramp.
Vang Hejun iz kineskog Ministarstva trgovine smatra da je to preterani protekcionizam domaće industrije i zloupotreba trgovinskih barijera. "Mi se tome snažno protivimo. Ne želimo trgovinski rat sa Amerikom", rekao je Vang Hejun.
I drugi lideri upozoravaju na opasnost od protekcionizma. Protiv Trampove politike, ali i sve većih nejednakosti u svetu, u Cirihu i Davosu – protesti antikapitalista.
"Tramp je samo jedan od onih sa kojima se ne slažemo. Svih ovih godina zapravo protestujemo protiv Svetskog ekonomskog foruma, a Tramp je možda najbolji simbol takvog sveta", rekao je jedan od demonstranata.
Prvi put od globalne krize koja je počela pre deceniju, velike svetske ekonomije rastu zajedno, piše Njujork tajms, navodeći takođe da gosti švajcarskog ski-centra nemaju mnogo briga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Brnabićeva stigli u Davos

Izvor: RTS, 24.Jan.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić stigli su u Davos, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu. Sutra sastanak Vučića i albanskog premijera Edija Rame, javlja izveštač RTS-a. . Vučić...

Nastavak na RTS...

Neviđene mere bezbednosti u Davosu: Stigli Vučić i Brnabić, slede važni sastanci

Izvor: BKTV News, 24.Jan.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas popodne na Svetski ekonomski forum u Davosu, a u srpskoj delegaciji je i prvi put u funkciji premijerke Ana Brnabić. ..Predsednik Vučić će se obratiti skupu "Evropa u svetu" i sa liderima regiona učestvovati na sesiji o ubrzanom procesu dugoročnog...

Nastavak na BKTV News...

"Ana Brnabić, premijerka Srbije - šampiona za teme..."

Izvor: B92, 24.Jan.2018

Beograd -- Svetski ekonomski forum objavio je izveštaj "Obnoviti Evropu (Renew Europe) u okviru kojeg je deo o migracijama i granicama pisala premijerka Ana Brnabić...Inače, Srbija je jedina zemlja iz regiona koja je učestvovala u pisanju izveštaja...U izveštaju Brnabićeve se navodi da je aktuelna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.