RT: Zapad koristi Ukrajinu kao „udarnog ovna“ protiv Rusije – Šojgu

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2023, 00:46

RT: Zapad koristi Ukrajinu kao „udarnog ovna“ protiv Rusije – Šojgu

 
SAD su u potpunosti pokorile svoje zapadne saveznike, fokusirajući sve svoje političke i vojne resurse na očuvanje globalne dominacije, koja je klizila, na bilo koji način, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na 10. bezbednosnom forumu u Kini.
Šojgu je u ponedeljak stigao u radnu posetu Pekingu, gde je na plenarnoj sednici održao uvodno obraćanje na temu „Odgovornost velikih država i saradnja u oblasti globalne bezbednosti“. Prema rečima ministra odbrane, Vašington potkopava i uništava temelje međunarodne bezbednosti u potrazi za ogromnom geopolitičkom i vojno-strateškom superiornošću. NATO blok koji predvode SAD godinama je ignorisao legitimne bezbednosne interese Rusije, tvrdoglavo težeći širenju i na kraju primoravajući Rusiju da primeni „kontramere“ u Ukrajini. „Kao odgovor, Zapad je otvoreno zauzeo kurs da nanese \'strateški poraz\' Rusiji u hibridnom ratu koji je pokrenut protiv nas. Ukrajina je cinično izabrana kao udarni ovan i dodeljena joj je uloga samo potrošnog materijala“, izjavio je Šojgu. Međutim, uprkos zapadnom naoružanju i podršci, toliko hvaljena kontraofanziva Kijeva je propala, izjavio je Šojgu, napominjući da je Ukrajina izgubila „preko 90.000 vojnika, oko 600 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila“ samo od 4. juna. Ruske oružane snage će nastaviti da metodično i stabilno izvršavaju svoje zadatke, uz obezbeđivanje bezbednosti civila, dodao je on. „Savremene kataklizme u međunarodnim odnosima direktno su povezane sa protivljenjem pojedinih država neminovnom jačanju multipolarnog sveta“, izjavio je načelnik odbrane. „Zemlje koje se protive zapadnoj neokolonijalnoj diktaturi i brane principe jednakosti, policentričnosti i nedeljive bezbednosti podložne su žestokom pritisku, uključujući pokušaje političkog i ekonomskog davljenja.“     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.