RT: SB UN usvojio rezoluciju o prekograničnoj pomoći Siriji, ali odbio da se bavi humanitarnim posledicama sankcija

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2020, 10:58

RT: SB UN usvojio rezoluciju o prekograničnoj pomoći Siriji, ali odbio da se bavi humanitarnim posledicama sankcija

Savet bezbednosti UN-a konačno je postigao kompromis, složivši se da će jedna kontrolna tačka u Idlibu pod kontrolom militanata biti otvorena za isporuke pomoći iz Turske. Nakon veta na dva nacrta rezolucija, Rusija i Kina su se suzdržale od glasanja. U nastojanju da se ograniči broj graničnih prelaza izvan kontrole sirijske vlade, Rusija je uložila veto na dve rezolucije zapadnih zemalja, te su propala dva protivpredloga tokom protekle sedmice. Konačno je postignut dogovor u subotu veče da se samo jedna kontrolna tačka na teritoriji pod kontrolom militanata otvori tokom sledećih 12 meseci - Bab Al Hava, koja se koristi za preko 80 odsto isporuka UN-a na severozapad Sirije.

The Russian delegation abstained on the draft of the Security Council resolution on extension of the #crossborder mechanism (#CBM) of delivery of #humanitarian aid to #Syria. #UNSC #vote #EoV ➡️https://t.co/30FNdJGkkp pic.twitter.com/UbusbGbLNQ
— Russian Mission UN (@RussiaUN) July 11, 2020 Moskva je tvrdila da se situacija u Siriji dramatično promenila u poslednjim godinama i da je veći deo njene teritorije pod zvaničnom kontrolom Damaska. Kina se složila da bilo kakve prekogranične isporuke treba da budu „u skladu sa tim i da se prilagode u svetlu dešavanja na terenu“. Dok su Moskva i Peking kritikovali zapadne diplomate zbog toga što su odbili da priznaju da jednostrane sankcije Siriji pogoršavaju humanitarnu krizu, odobrile su verziju rezolucije koju su pripremile Nemačka i Belgija. Ruska misija pri UN-u ponovila je da postojeći prekogranični mehanizam "ne odražava minimalne potrebe" međunarodnih principa humanitarnog prava, posebno jer UN nema stvarno prisustvo u zoni deeskalacije Idliba i da je stoga "nemoguće kontrolisati kako se pruža humanitarna pomoć i ko su njeni krajnji korisnici". "Rezolucijom smo predložili da generalni sekretar UN-a pripremi izveštaj o proceni uticaja zapadnih sankcija na sirijsku ekonomiju, koliko one utiču na obične građane i pružanje humanitarne pomoći. Naše zapadne kolege bile su spremne da žrtvuju celokupni mehanizam, te sprečavaju usvajanje ovog amandmana."
  Savet bezbednosti je 2014. godine odobrio humanitarnu akciju, kao hitnu meru u jeku rata u Siriji, kako bi se olakšao priliv humanitarne pomoći u područja pod kontrolom različitih oružanih grupa. Pored turskih kontrolnih punktova, granični prelazi sa Jordanom i Irakom su takođe uključeni u aranžman, ali su u januaru zatvoreni. Tvrdeći da je zatvaranje ostalih prelaza u oblastima van kontrole legitimnih sirijskih vlasti podstaklo saradnju UN-a i Damaska i da je ustvari povećalo protok pomoći, ruske diplomate izrazile su nadu da će njihove „zapadne kolege prestati da ignorišu razvoj situacije u Siriji i da će ohrabriti međunarodne humanitarne radnike da sarađuju sa zvaničnim Damaskom". Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ograničenje isporuke humanitarne pomoći u Siriju kao pobeda Rusije i Damaska

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Jul.2020, 07:37

Savet bezbednosti UN je pod pritiskom Rusije ograničio dostavljanje humanitarne pomoći na teritorije pod kontrolom pobunjenika na samo granični prelaz s Turskom. Dok se situacija u oblasti Idlib pogoršava s prvim slučajevim COVID-19, rezolucija je neuspeh SAD i pobeda Rusije u korist sirijske vlade.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.