RT: SAD dale lideru opozicije Gvaidu kontrolu nad delom finansijskih sredstava Venecuele

Izvor: Vostok.rs, 29.Jan.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD dale lideru opozicije Gvaidu kontrolu nad delom finansijskih sredstava Venecuele

Izvor: Vostok / RT Američki državni sekretar Majk Pompeo ovlastio je venecuelanskog opozicionog lidera i samoproglašenog privremenog predsednika da raspolaže imovinom Venecuele koju drži američka vlada. Potvrda, izdata u utorak, odnosi se na određenu imovinu venecuelanske vlade i imovinu Centralne banke Venecuele, a koju drži Banka Federalnih rezervi SAD ili druge banke u SAD-u.
"Ova potvrda će pomoći legitimnoj vladi Venecuele da očuva tu imovinu u korist venecuelanskog naroda", izjavio je portparol Stejt departmenta Robert Paladino.  
#Venezuela @jguaido @StateDept pic.twitter.com/gEggEp19DW
— Steve Herman (@W7VOA) January 29, 2019 "Pozivamo druge vlade da priznaju Huana Gvaida i preduzmu slične mere kako bi se zaštitilo nasleđe Venecuele i sprečila dalja krađa od strane korumpiranog Madurovog režima", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
Venecuelanska naftna kompanija "Citgo" će nastaviti sa radom u SAD-u, ali će njen profit ulaziti u blokirani račun, dostupan samo "vladi" Gvaidoa, objasnio je ministar finansija Stiven Mnučin. Mnučin je dodao da će sankcije biti ukinute samo nakon "ekspeditivnog prenošenja kontrole na privremenog predsednika, ili kasnije demokratski izabrane privremene vlade".   Maduro je osudio sankcije kao pokušaj da se "ukrade Citgo" od Venecuele, te je izjavio da će "PDVSA" pokrenuti sudski postupak.
#BREAKING : #US gives opposition leader @jguaido control over some #Venezuelan/n assets. Now this is a huge development in the domain of world politics, esp its "interference" aspect: strip assets from official gov using your influence to empower whoever else you like.
— Maxim A. Suchkov (@MSuchkov_ALM) January 29, 2019  
Opozicioni lider Huan Gvaido se samoproglasio za "privremenog predsednika" Venecuele prošle srede, a ubrzo nakon toga su ga Sjedinjene Države priznale kao "legitimnog lidera" zemlje.  Veliki deo zapadnog sveta sledio je američki primer u prepoznavanju Gvaida i izolacije Madura. Engleska banka je, kako se izveštava, blokirala imovinu Venecuele u vrednosti od 1,2 milijarde dolara krajem prošle nedelje, a državni sekretar SAD Majk Pompeo je najavio da će 20 miliona dolara "humanitarne" pomoći za Venecuelu biti distribuirano preko Gvaida, a ne Madura. Sankcije SAD-a su efektivno zabranile Madurovoj vladi da se zadužuje na međunarodnim tržištima, te je zaprećeno svakome ko bude uključen u prodaju zlata iz Venecuele. Rezerve zlata Venecuele procenjuju se na više od osam milijardi dolara, dok je vrednost njene imovine u američkim bankama nejasna.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vašington dao kontrolu samoproglašenom predsedniku Venecuele nad DRŽAVNIM SREDSTVIMA

Izvor: Blic, 29.Jan.2019

SAD su dale ovlašćenje lideru opozicije u Venecueli Huanu Guaidu koje mu omogućava kontrolu određenih sredstava unutar Federalne banke rezervi u Njujorku ili bilo koje druge banke koju osigurava Amerika, saopštio je danas Stejt department.

Nastavak na Blic...

Otimaju od građana i predsednika kog je birao narod, da bi dali svom potrčku Guaidu: Amerikanci opet donose nerazumne odluke

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo nelegalno je ovlastio je američkog potrčka Huana Guaida da upravlja sredstvima Venecuele, koji se nalaze u institucijama na teritoriji SAD-a, piše Raša Tudej..Sertifikat su mu izdali danas, a on se odnosi na imovinu venecuelanske vlada i Centralne banke koju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.