RT: Rusija ima 60 dana da se vrati poštovanju Sporazuma o raketama ili SAD izlaze - Pompeo

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2018, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija ima 60 dana da se vrati poštovanju Sporazuma o raketama ili SAD izlaze - Pompeo

Izvor: Vostok / RT Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da će Vašington u roku od 60 dana suspendovati svoje obaveze iz  Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa iz 1987. godine ukoliko se Rusija ne "vrati poštovanju sporazuma". U razgovoru sa ministrima spoljnih poslova NATO-a, Pompeo je rekao da su SAD spremne da započnu proces napuštanja sporazuma, navodeći navodna kršenja od strane Rusije. "U svetlu ovih činjenica, Amerika objavljuje da se Rusija ponaša u suprotnosti sa sporazumom. Mi ćemo u roku od 60 dana izaći iz sporazuma, osim ako se Rusija ne vrati poštovanju sporazuma", rekao je on.
SecState: In light of Russia’s repeated #INF treaty violations & larger pattern of lawlessness, U.S. declares it has found #Russia in material breach of the treaty & will suspend our obligations as a remedy effective in 60 days, unless returns to full & verifiable compliance.
— US Mission to NATO (@USNATO) December 4, 2018 Pompeo je naveo da se ruska "kršenja" sporazuma uklapaju u "veći obrazac bezakonja" i da se Moskva mora vratiti na "potpunu i verifikovanu usaglašenost". Državni sekretar je ustvrdio da SAD "podržavaju vladavinu prava" i da su obavezane međunarodnim obavezama. "Kada postavljamo naše obaveze, slažemo se da budemo vezani za njih. Svakako očekujemo isto od naših saugovarača. Mi ćemo ih smatrati odgovornim kada se njihove reči dokažu nepouzdane", rekao je Pompeo. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je da su Pompeo da i članovi NATO-a zaključili da Rusija "krši ugovor i predstavlja pretnju" saveznicima. Stoltenberg je rekao da je "jedinstvo" NATO-a po tom pitanju pokazalo "snagu" vojnog saveza i da "šalje vrlo jasnu poruku o tome ko je odgovoran za te prekršaje".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"BLIC" U BRISELU Pompeo postavio ULTIMATUM RUSIJI: Imate 60 dana

Izvor: Blic, 04.Dec.2018

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, saopštio je nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova NATO članica u Briselu da će SAD prestati da se pridržavaju nuklearnog sporazuma starog nekoliko decenija u roku od 60 dana, ukoliko se Rusija ne usaglasi sa istim.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.