RT: Putin upozorava na namere Poljske u Ukrajini i Belorusiji

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2023, 11:08

RT: Putin upozorava na namere Poljske u Ukrajini i Belorusiji

 
Poljski lideri planiraju da formiraju koaliciju koju podržava NATO kako bi intervenisali u ukrajinskom sukobu i zauzeli delove zapadne Ukrajine, kao i, verovatno, Belorusiju, izjavio je u petak ruski predsednik Vladimir Putin.
Govoreći na sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije, Putin je izjavio da je vlada u Kijevu spremna da ide na sve da bi ostala na vlasti, uključujući prodaju sopstvenog naroda i predaju ukrajinskih teritorija „stranim vlasnicima“. Prvi na redu su, prema rečima ruskog predsednika, Poljaci, za koje je tvrdio da „verovatno očekuju da formiraju neku vrstu koalicije pod ’kišobranom NATO‘ i direktno se umešaju u sukob u Ukrajini, kako bi potom sebi „otkinuli“ veći komad, da bi povratili, kako veruju, svoje istorijske teritorije – današnju zapadnu Ukrajinu“. Tokom sastanka u petak, šef Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR), Sergej Nariškin, takođe je naveo da Varšava razmatra zauzimanje zapadnih teritorija Ukrajine razmeštanjem sopstvenih trupa u regionu u okviru poljsko-litvansko-ukrajinske bezbednosne inicijative. Prema rečima Nariškina, poljski zvaničnici postepeno dolaze do shvatanja da je „pitanje ukrajinskog poraza samo pitanje vremena“, bez obzira na količinu zapadne vojne pomoći upućene Kijevu. Komentarišući izveštaj SVR, Putin je sugerisao da bi prava svrha takve koalicije bila samo okupacija ukrajinskih teritorija. „Perspektiva je očigledna – ako poljske jedinice uđu, na primer, u Lavov ili na druge teritorije Ukrajine, onda će tamo i ostati. I ostaće tamo zauvek.” Putin je takođe napomenuo da je „dobro poznato“ da Varšava „mašta“ da takođe polaže pravo na delove beloruske teritorije. Ruski lider je, međutim, upozorio da iako Ukrajina ima pravo da rasproda svoju teritoriju koliko želi, kada je u pitanju Belorusija, svaka agresija na deo Savezne Države značila bi agresiju na Rusiju. „Na ovo ćemo odgovoriti svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“, izjavio je Putin.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.