Putin: Širenje NATO na istok nije prihvatljivo za Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2021, 19:08

Putin: Širenje NATO na istok nije prihvatljivo za Rusiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je širenje NATO na istok, što uključuje i Ukrajinu u Alijansi, vrlo osetljivo pitanje za rusku bezbednost.

"Razgovarao sam u utorak sa Bajdenom o regionalnim problemima, pričali smo i o konfliktu na jugoistoku Ukrajine i još jednoj situaciji, povezanoj sa ovom, koja je vrlo osetljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za nas, a to je ekspanzija NATO na istok, uključujući i Ukrajinu", rekao je Putin, preneo je TASS.

Ovo je, za Putina, jedno od ključnih pitanja za rusku bezbednost, gledano i na duže staze.

"Razgovarali smo na tu temu neumorno. Javno, upozoravamo naše partnere da to nije prihvatljivo za nas. Naravno, svaka zemlja ima pravo da izabere koji joj je najbolji način da osigura svoju bezbednost, ali to mora biti učinjeno na način koji ne krši interese druge zemlje", dodao je predsednik Rusije.

Rusija uputila protestnu notu američkoj ambasadi u Moskvi

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je danas protestnu notu američkoj ambasadi u Moskvi, upozoravajući na opasne posledice provokacija u blizini ruskih granica, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Vojne aktivnosti SAD i država članica NATO duž perimetra ruske granice, uključujući letove borbenih aviona i opasne manevre pomorskih brodova, nastavljaju da rastu. Američka vojska i njeni NATO saveznici prešli su sa pokušaja testiranja sistema zaštite naših granica, na provokacije protiv civilnih aviona, ugrožavajući bezbednost vazdušnog prostora i ljudskih života", navela je Zaharova.

"U vezi sa ovim provokativnim akcijama, ambasadi SAD u Moskvi je danas uručena protestna nota u kojoj se upozorava na opasne posledice takve nepromišljenosti", rekla je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva inostranih poslova, prenosi TASS.

Iznad Crnog mora 3. decembra došlo do približavanja vojnog aviona NATO putničkom avionu "Erbas A330", koji je leteo iz Tel Aviva u Moskvu.

"Rosavijacija" je saopštila da je avion NATO izvodio let uz intenzivno smanjivanje visine, zbog čega je presekao maršrutu namenjenu civilnim avionima.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Širenje NATO na istok nije prihvatljivo"

Izvor: B92, 08.Dec.2021

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je širenje NATO na istok, što uključuje i Ukrajinu u Alijansi, vrlo osetljivo pitanje za rusku bezbednost..."Razgovarao sam u utorak sa Bajdenom o regionalnim problemima, pričali smo i o konfliktu na jugoistoku Ukrajine i još jednoj situaciji, povezanoj...

Nastavak na B92...

Putin: Širenje NATO na istok NIJE prihvatljivo za Rusiju

Izvor: Blic, 09.Dec.2021, 01:04

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je širenje NATO na istok, što uključuje i Ukrajinu u Alijansi, vrlo osetljivo pitanje za rusku bezbednost.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.