Putin Državnoj dumi podneo zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora o otvorenom nebu

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2021, 08:58

Putin Državnoj dumi podneo zakon o povlačenju Rusije iz Ugovora o otvorenom nebu

Predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi zakon o povlačenju Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ranije je objavljeno da je predsednik imenovao zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog zvaničnog predstavnika kada je Savezna skupština razmatrala ovo pitanje. Ugovor o otvorenom nebu stupio je na snagu 1. januara 2002. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Njime je omogućeno da 34 zemlje učesnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i njihovim aktivnostima, te da vrše izviđačke letove iznad teritorija država potpisnica. U maju prošle godine Sjedinjene Američke Države pokrenule su proceduru za povlačenje iz sporazuma, koja je okončana 22. novembra. U januaru ove godine Moskva je takođe najavila pokretanje međuresorskih procedura za povlačenje. Ministarstvo spoljnih poslova primetilo je da su akcije Vašingtona značajno poremetile ravnotežu interesa drugih država.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raskid Ugovora o otvorenom nebu u ruskoj Dumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je danas Državnoj dumi na razmatranje zakon o raskidu Ugovora o otvorenom nebu, koje su SAD napustile u novembru prošle godine..."Dokument je jutros unet u bazu podataka i poslat predsedavajućem Državne dume", navodi se su saopštenju donjeg doma ruskog parlamenta,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.