Presedan u Helsinkiju: Pokušaj prikazivanja svih na Zapadnom Balkanu kao ravnopravnih država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presedan u Helsinkiju: Pokušaj prikazivanja svih na Zapadnom Balkanu kao ravnopravnih država

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kritikovao je danas u Helsinkiju promenu formata u kome je sastanak šefova diplomatija članica EU i kandidata sazvan, navodeći da je veštački i da je učinjen presedan, jer je po prvi put pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU.

"Nije nam jasno zašto je uobičajeni format za ove sastanke ovog puta promenjen. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata", rekao je Dačić na sastanku u Helsinkiju.

Kako je istakao, kriterijumi EU za sticanje statusa kandidata za članstvo veoma su jasni i njegovo sticanje je zasluženo postizanjem odgovarajućih rezultata u procesu pridruživanja, a na osnovu zajedničke odluke država članica.

U tom smislu je format u kome je današnji sastanak sazvan - veštački, jer nije baziran na tim kriterijumima, i predstavlja svojevrsni presedan, ukazao je Dačić.

"Po prvi put u praksi je na sastanak u ovom formatu pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Svesni smo da je odluka o pozivanju suvereno pravo visoke predstavnice, ali, svejedno, moramo da ukažemo na neprinicipijelnost", poručio je šef srpske diplomatije.

Ako je, kaže, sa druge strane, svrha sastanka podsticanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu, odnosno "resetovanje regionalne dinamike" kako je, dodaje, u pozivu za sastanak i navedeno, nejasno je kako ovaj sastanak može doprineti podsticanju regionalne saradnje, kada je svim učesnicima jasno da u ovom trenutku glavnu prepreku za unapređenje regionalne saradnje predstavlja ponašanje Prištine.

Dačić je istakao da se Srbiji zamera da je aktivna na međunarodnom planu što je, u stvari, sasvim legitimno, ali ono što Priština radi nije legalno.

"Razlika je ogromna", podvukao je Dačić.

U tom smislu, istakao je da neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, flagrantno kršenje CEFTA, pokušaj pravljenja vojske protivno Rezoluciji SB UN 1244, pokušaji prekrajanja istorijskih činjenica i zloupotreba kulturnog nasleđa, ograničavanje slobode kretanja zvaničnicima i građanima iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji - nikako ne mogu predstavljati korake u pravcu podsticanja regionalne saradnje.

"Više je nego jasno da za Srbiju sva pitanja koja su predmet dijaloga sa Prištinom, koji se vodi pod okriljem EU, ne mogu biti predmet regionalne saradnje pre postizanja rešenja u okviru dijaloga. Regionalna saradnja ne može biti zamena za dijalog", poručio je Dačić.

Zato Srbija od očekuje da preduzme odgovarajuće odlučne korake kojima bi uticala na Prištinu da odustane od jednostranih poteza i omogući nastavak dijaloga i doprinese smirivanju tenzija u regionu, ponovio je šef srpske diplomatije.

On je naveo da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, koja je posvećena njenom unapređenju, jer to doprinosi procesu pomirenja i daje dodatni impuls za razvoj regiona u nizu segmenata.

Ali, ukazao je, to je moguće samo u zadatim i dogovorenim okvirima, sa kojima su se svi složili.

Dačić je istakao da je poznato da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i da je, pored Srbije, čitavom regionu mesto u EU, jer bez uključivanja Zapadnog Balkana, zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun.

Podsetio je da je jasnu poruku, upravo na tim, linijama, nedavno poslala i nemačka kancelarka Angela Merkel, te da je važno da pitanje proširenja ostane visoko na agendi EU i novog sastava evropskih institucija.

Dačić je naveo da je Srbija uključena u svim oblastima regionalne saradnje, te da se Agenda povezivanja mora podržati i da bi trebalo posvetiti pažnju iznalaženju povoljnih izvora za finansiranje ranije dogovorenih infrastrukturnih projekata u okviru Agende.

"Konkretna i kontinuirana finansijska podrška EU nam je svima neophodna. Verujemo da bi pomogla 'resetovanju dinamike u regionu'", rekao je Dačić.

Dodao je da je infrastruktura ono što nas fizički povezuje i stvara preduslove za sva ostala "povezivanja".

"Verujemo da pomirenje i izgradnja poverenja ide paralelno sa povezivanjem - što se više i lakše građani, a naročito mladi, susreću, razgovaraju, posluju, to će proces ići lakše i brže", dodao je Dačić.

Takođe, poručio je da istorijski revizionizam nigde, a pogotovo na našim ranjivim prostorima, nikako ne pomaže.

"Istorija nas, nadam se, uči da ne pravimo iste greške. Zato je to još jedna od prepreka koje treba prevazići u preoblikovanju regionalne saradnje", dodao je Dačić.

Sve dok saradnja bude podređena isključivo želji pojedinih da se nametnu kao potpuno jednaki, oduzimajući mogućnosti unapređenja regiona i dovodeći u pitanje čak i njegovu stabilnost, nećemo moći da se nadamo napretku, poručio je on.

Kako je rekao, pred nama su brojne šanse za saradnju, na koju smo pristali zato što je to u interesu građana.

"Umesto pokušaja prikazivanja svih u regionu kao ravnopravnih država, kršenja obaveza i kočenja saradnje u oblastima u kojima je moguća i umesto stavljanja jednostranih interesa i nerealnih ambicija ispred regiona i napretka, potreban nam je odgovaran, posvećen i, pre svega, realan pristup svih učesnika. Jedino tada ćemo moći da pričamo o - resetovanju dinamike u regionu", zaključio je Dačić.

Nepristojno da neko napada Srbiju što radi u svom interesu

Dačić je istakao da Srbija ima pravo da potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini do članstva u EU, koje nije tu "iza ćoška" i o kojem se ne može govoriti kao izvesnoj skorijoj budućnosti.

Dačić je preneo da je na sastanku šefova diplomatija EU sa "partnerima sa Zapadnog Balkana" u Helsinkiju na marginama bilo pitanja šta znači potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

"Nema nikakvih nejasnoća niti sporova vezano sa EU. Nije reč o nekom članstvu, već sporazumu o slobodnoj trgovini koji imamo potpisan sa nekoliko zemalja u svetu, a deo tih zemalja je okupljen i oko Evroazijske unije", objasnio je Dačić svojim sagovornicima.

Ukazao je da će Srbija, isto kao što je morala da učini Hrvatska kada je ulazila u EU, kada bude postala članica morati da poštuje odluke EU, kao i da neće moći da ima samostalne sporazume o slobodnoj trgovini sa drugim zemljama.

"Ali to je kada budemo ušli u EU. To nije iza ćoška. Ne govorimo o tome kao izvesnoj i skorijoj budućnosti", podvukao je Dačić i poručio da je nepristojno da sada neko napada Srbiju što radi u svom interesu.

Izrazio je žaljenje što je došlo do promene formata tradicionalnog sastanaka koji se organizuje svakih šest meseci.

Međutim, ocenio je da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini iz svojih razloga završetka mandata promenila forma i nisu pozvane samo zemlje kandidati, već "partneri sa Zapadnog Balkana".

"To je pre svega urađeno da bi mogli da učestvuju ministri sa KiM i BiH", rekao je on.

Dačić je kazao da je Srbija izrazila svoje nezadovoljstvo zbog promene formata, ali da će učestvovati na svim sastancima koji se budu održavali u Gimnih formatu.

"Smatramo da nije bilo razloga da se taj sastanak sa zemljama kandidatima ne realizuje, a ovaj je mogao da bude organizovan u bilo koje drugo vreme", rekao je on.

Preneo je da je na sastanku većina ministara EU govorilo pozitivno vezano za proces proširenja, a ministri Zapadnog Balkana nisu bili previše optimistični i pozitivni.

Dačić je izneo stav Srbije vezano za regionalnu stabilnost i saradnju, kao i spremnost na kompromise.

Pozvao je još jednom Prištinu da ukine takse, dodajući da je iluzorno je razgovarati o regionalnoj saradnji, a da pri tom postoje takse.

EU bila garant Briselskog sporazuma, a da danas niko ne spominje da nije implementiran

Podsetio da je EU bila garant Briselskog sporazuma, a da danas niko ne spominje da nije implementiran, te da nije urađeno ni ono najvažnije iz sporazuma - formiranje ZSO.

Na zahteve prestanka lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova odgovorio je pitanjem - "hoćete li i vi da prestanete da lobirate za Kosovo", na šta niko, kako kaže, nije odgovorio.

"Rekao sam da je, od kada su počeli Briselski pregovori, više od 25 zemalja priznalo Kosovo, a da se mi nismo bunili, a oni se sada bune. 'Ajmo svi da napravimo moratorijum. Ali to nema nikakve veze sa taksama, koje moraju biti ukinute", podvukao je on.

Sastanak je, prema njegovim rečima, bio koristan u smislu razmene mišljenja, ali ništa spektakularno i nikakvih novih poruka nema prema Srbiji.

Preneo je da je najpozitivnije o Srbiji je govorio šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, kao i da u Helsinkiju nisu bili svi ministri iz EU, a tako i šef španske diplomatije koji nije došao zbog pozivanja partnera, a ne kandidata.

"Dobre poruke za nas sa samog sastanka, a to je da ipak računaju na Zapadni Balkan, ali od priče do toga da postane izvesna skora budućnost je dalek put. Nadam se da ćemo preći taj put", zaključio je Dačić.

Mogerini:Potrebno da se Beograd i Priština vrate pregovorima

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže je tokom ministarskog sastanka u Helsinkiju razgovarano o potrebi da se Beograd i Priština vrate pregovorima pod pokroviteljstvom EU i istakla da je ohrabrena pozitivnom atmosferom i duhom koji je pokazan tokom sastanka.

"Nadamo se i razgovarali smo o potrebi da se Beograd i Priština vrate pregovorima pod pokroviteljstvom EU. Ohrabrena sam pozitivnom atmosferom i duhom koji je pokazan tokom sastanka kako od strane partnera sa Balkana, tako i od strane zemalja članica", poručila je Mogerini.

Mogerini, koja je predsedavala neformalnim sastankom ministara spoljnih poslova EU, objasnila je da je na sastanak u Helsinkiju pozvala svih šest partnera sa Zapadnog Balkana zbog, kako kaže, razgovora o dešavanjima na Balkanu.

"Ovo je format koji smo već ranije koristili na različitim sastancima, ali on nije bio uobičajen prethodnih godina kada smo na neformalne ministarske sastanke pozivali zemlje kandidate. Ovo ne stvara presedan, jednostavno smo želeli da sa našim partnerima u regionu razgovaramo o dešavanjima na Balkanu, integracijama i saradnji u regionu", izjavila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije je ocenila da su ministarski razgovori EU 28 i partnera sa Zapadnog Balkna o razvoju situacije u regionu bili "intenzivni, iskreni i konstruktivni".

"Naglasili smo važnost kontinuiranog rada sa njihove strane na procesima nastavka refomi, pomirenja, regionalnoj integraciji i saradnji. Istovremeno, tu je i potreba za doslednim pristupom EU", poručila je Mogerini.

Ona je dodala da očekuje da zemlje članice donesu odluke kako o počinjanju pristupnih pregovora sa Severom Makeodnijom i Albanijom, tako i o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u Helsinkiju: Ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata

Izvor: B92, 30.Avg.2019

Helsinki -- Ministar spoljnih poslova Iviča Dačić kritikovao je u petak u Helsinkiju promenu formata u kome je sastanak šefova diplomatija članica EU i kandidata sazvan...Dačić je naveo da je format veštački i da je učinjen presedan, jer je prvi put pozvana i teritorija koja je daleko od statusa...

Nastavak na B92...

"SVOJEVRSNI PRESEDAN" Dačić: U Helsinki je pozvana TERITORIJA

Izvor: Blic, 30.Avg.2019

Ministar spoljnih poslova Iviča Dačić kritikovao je danas u Helsinkiju promenu formata u kome je sastanak šefova diplomatija članica EU i kandidata sazvan, navodeći da je veštački i da je učinjen presedan, jer je po prvi put pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo...

Nastavak na Blic...

Dačić: U Helsinkiju veštački učinjen presedan, Mogerini se ne slaže

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2019

Ministar spoljnih poslova Srbije Iviča Dačić kritikovao je danas, kako je rekao, promenu "formata sastanka" u Helsinkiju jer mu nisu prisustvovali samo ministri spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo EU, već i "teritorije" koja je daleko od članstva u Uniji - Kosovo...Povodom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.