Premijerka u Njujorku prozvala Pacolija, tražiće da se ne smanjuje UNMIK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2018, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka u Njujorku prozvala Pacolija, tražiće da se ne smanjuje UNMIK

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da će na panelu u Njujorku, posvećenom mirovnim operacijama, pozvati da se ne smanjuje UNMIK misija na Kosovu i Metohiji.

Brnabić, koja predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da će na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" istaći da više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim misijama širom sveta što je, naglasila je, još jedan pokazatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ozbiljnosti i značaja Srbije i njene predanosti miru i bezbednosti širom sveta.

Istovremeno, premijerka kaže da će panel posvećen mirovnim operacijama iskoristiti da pozove da se ne smanjuje UNMIK misija na Kosovu i Metohiji jer je to jedna od najvećih bezbednosnih misija "u i dalje kompleksnom okruženju" na KiM.

Brnabić i Pacoli na kratko se susreli u Njujorku

Brnabić i ministar u vladi privremenih institucija Prištine Bedžet Pacoli na kratko su se danas susreli u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde se održava zasedanje Generalne skupštine.

Do kratkog susreta došlo je u hodnicima zgrade na Ist Riveru, kada je Pacoli prišao premijerki Srbije dok je davala izjave medijima i pozdravio se s njom.

Dok su se rukovali, premijerka ga je pitala kako i od koga je dobio dozvolu da boravi u Ujedinjenim nacijama.

"Vašu dozvolu sam dobio", Pacoli je na srpskom "objasnio", na šta je premijerka odgovorila:

"Nije moja, da ste pitali mene....".

Pacoli je potom prokomentarisao:

"Ovo je gospođa koju uvažavamo jako puno".

Premijer Maroka demantovao razgovore sa Pacolijem

Maroka Sadedin El Otmani danas je demantovao navode Bedžeta Pacolija koji je na Tviteru objavio da je imao konstruktivne razgovore sa marokanskim zvaničnikom u Njujorku.

"Tokom pauze našoj delegaciji je prišao i nametnuo se gospodin s Kosova. Nismo razgovarali o bilateralnim odnosima kao ni o uspostavljanju kontakata. Pozicija Maroka je konstantna. Maroko ne priznaje Kosovo i nema odnose sa njim", napisao je El Otmani na Tviteru.

Premijerka je uverena da će dijalog Beograda i Prištine biti tema svih sastanaka u Njujorku.

"Svi su zainteresovani za to kako taj dijalog teče. Puna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću na njegovim hrabrim potezima i odlučnosti da proba da reši višedecenijski problem, koji je nekako najlakše političarima da ostave sa strane", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, "ceni se što Vučić pokušava da reši problem koji će uticati na regionalnu stabilnost i bezbednost, a onda i na stabilnost i bezbednost u Evropi".

Brnabić je rekla i da je delegacija Srbije dobila poziv i da se sastane sa američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, što nije bilo planirano.

Ona je dodala da će sastanak, za koji je rekla da "još jednom pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Amerike" biti održan u četvrtak ili petak.

Brnabić će kasnije danas, po lokalnom vremenu, učestvovati na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Brnabićeva na prijemu kod Trampa – zahvalnost za jedno novo razumevanje Srbije

Brnabić je sinoć prisustvovala tradicionalnom prijemu kod američkog predsednika uoči Generalne debate. Premijerka se zahvalila Donaldu Trampu na razumevanju za stavove Srbije, a u četvrtak će održati i govor pred Generalnom skupštinom. Sa premijerkom u delegaciji je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Okupili su se predstavnici 193 zemalja-članica svetske organizacije. U Njujorku su uvedene najstrože mere bezbednosti. Razgovaraće se o gorućim svetskim pitanjima a govoriće uticajni svetski političari.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je na prijemu zahvalila predsedniku SAD Donaldu Trampu u ime svih građana Srbije za jedno novo razumevanje Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji – "da se razume naš stav i da se čuje naš glas".

"Ne mogu da kažem da sam imala vremena za neki dugačak razgovor, ali sam mu se zahvalila za jedno novo razumevanje Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji, da se razume naš stav i da se čuje naš glas", kazala je Brnabić.

"Bilo je jako divno videti, i mislim da je to važno za građane Srbije, da Srbija zaslužuje jedno novo poštovanje u svetu, da svi prepoznaju napore predsednika Vučića da izgradimo jedan miran, stabilan, bezbedan region", poručila je Brnabićeva.

Ističe da je uvek prva tema dijalog Beograda i Prištine ali da se govori i o reformama u Srbiji i dobrim ekonomskim rezultatima.

Ana Brnabić se uoči otvaranja Skupštine sastala sa republikanskim senatorom Ronom Džonsonom.

Premijerka Srbije će učestvovati i na skupu "Akcija za mir" posvećenom mirovnim operacijama a u sredu će učestvovati i na globalnom "Blumbergovom" biznis forumu.

Uoči generalne skupštine UN u čuvenom "Karnegi holu" na Menhetnu čula se srpska muzika. Održan je koncert "Putovanje kroz zvuke Srbije" gde su se publici predstavili izvođači čija je zajednička crta ljubav prema srpskom melosu i ritmu.

Organizaciju koncerta podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i brojni volonteri koji žive i rade u SAD.

Razgovori sa Stotlenbergom, Izetbegovićem, Markovićem...

Premijerka Brnabić je danas razgovarala sa premijerima Belgije Šarlom Mišelom i Holandije Markom Ruteom, zatim sa premijerkom Norveške Ernom Solberg i ministarkom spoljnih poslova te zemlje Ine Mari Eriksen Sereide, kao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stotlenbergom.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, ona se susrela i sa liderima država Zapadnog Balkana - sa premijerom Crne Gore Druškom Markovićem, sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

Brnabić, Rute: Srbija nema plan B kad je reč o članstvu u EU

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Njujorku, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, sa holandskim premijerom Markom Ruteom, sa kojim je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i članstvu u EU kao ključnom spoljnopolitičkom cilju Srbije.

Predsednica Vlade istakla je da je Srbija posvećena nastavku dijaloga, kako bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo za obe strane.

"Članstvo u Evropskoj uniji je ključni spoljnopolitički cilj Srbije", naglasila je Brnabić i podvukla da „nemamo plan B kada je reč o članstvu u EU".

Premijerka je dodala da članstvo u Evropskoj uniji nije cilj sam za sebe, već da su za građane naše zemlje važne pre svega reforme koje sprovodimo na putu do punopravnog članstva u EU.

Predsednica Vlade upoznala je holandskog premijera sa najvažnijim rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji.

"U prvoj polovini ove godine rast BDP-a bio je 4,8 odsto što je u vrhu među evropskim zemljama", istakla je Brnabić i dodala da je cilj Vlade dugoročno održiv ekonomski rast, zasnovan na kreiranju dodate vrednosti i na inovacijama.

Brnabić i Rute razgovarali su i o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava i pravosuđa.

Premijerka je istakla da je o tim temama, kao i o Kosovu i Metohiji, razgovarala sa predstavnicima organizacija civilnog društva i da je posvećena daljem negovanju dijaloga Vlade i tog sektora.

Predsednica Vlade je rekla da smatra da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je ona uvek otvorena za razgovara sa onima koji se sa tim ne slažu.

"Uspostavili smo dijalog i redovne sastanke sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja koje vodi moj kabinet, razgovaramo o raznim temama i smatram da je veoma važno da nastavimo da negujemo dijalog", naglasila je Brnabić, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić predvodi delegaciju Srbije na GS UN

Izvor: B92, 25.Sep.2018

U Njujorku je započelo zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić...Pre početka zasedanja, premijerka Brnabić razgovarala je sa premijerima Belgije i Holandije, premijerkom i ministarkom spoljnih poslova Norveške, generalnim sekretarom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.