Poslanici o martovskom nasilju nad kosovskim Srbima

Izvor: S media, 17.Mar.2010, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o martovskom nasilju nad kosovskim Srbima

Većina poslanika u Skupštini Srbije ocenila je danas da srpsko i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu šest godina nakon martovskog nasilja i dalje živi teško, bez elementarne bezbednosti.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović kazao je novinarima da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji i dalje teška i ocenio da je pokrajina "crna rupa Evrope u kojoj je uništena privreda i u kojoj cveta trgovina narkoticima, oružjem, belim robljem".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
SRS smatra da je rešenje za tu tešku situaciju da se dosledno sprovode Ustav Srbije, Rezolucija 1244 UN i da se, prema njoj, na Kosovo vrate srpski vojnici i policajci, kako bi zaštitili preostali srpski narod i svetinje.

Prema njegovim rečima, razlog zbog kojeg u nekim sredinama na Kosovu i Metohiji više nema incidenata jeste to što tamo više nema Srba.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da se šest godina nakon martovskog nasilja nad Srbima "stvari kreću nabolje" i da tako organizovanog nasilja više nema.

"Ipak se stvari kreću nabolje, ipak više nema takvih scena – nema pogroma Srba. Ne kažem da je njihov život mnogo lakši u odnosu na period pre šest godina, ali na svu sreću tako organizovanog nasilja više nema", kazala je Grubješić novinarima u parlamentu.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović ocenio je da nema pozitivnog pomaka kada je u pitanju bezbednost Srba i drugih nealbanaca.

Petrović je rekao da je jedini pravi put za bolji život Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji da se Kosovo vrati pod ingerencije Vlade Srbije.

Završena rasprava o zakonu o učeničkom standardu

Skupština Srbije završila je danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o učeničkom i studentskom standardu, a u nastavku rada počela raspravu o amandmanima na Predlog zakona o divljači i lovstvu.

Savez vojvodjanskih Madjara zatražio je danas tokom rasprave da se u Predlog zakona o učeničkom i studentskom standardu uvrsti odredba koja nacionalnim savetima nacionalnih manjina omogućava da daju mišljenje u postupku imenovanja.

Poslanici SVM su u parlamentu tokom rasprave o amandmanima na ovaj predlog naveli da nacionalni saveti manjina treba da učestvuju u imanovanju direktora i članova upravnih odbora u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Poslanici Srpske radikalne stranke izrazili su sumnju u primenu predloženog zakona u praksi jer su, kako su naveli, finansijska sredstva za poboljšanje učeničkog i studentskog standarda ograničena.

Prema rečima ministra prosvete Žarka Obradovića, to ministarstvo pokušava da što bolje iskoristi raspoloživa finansijska sredstva.

Obradović je rekao da se s postojećim sredstvima ispunajavaju sve obaveze prema studentskim i učeničkim domovima, da je potrebno napraviti nove domove i najavio da će ove godine biti izgradjen studentski dom u Nišu.

Poslanici Demokratske stranke Srbije su naveli da bi o kvalitetu i standardima ishrane u učeničkim i studentskim domovima trebalo da vodi računa Ministarstvo zdravlja, a ne Ministarstvo prosvete, kako je predloženo.

Vlada Srbije prihvatila je 15 amandmana na Predlog zakona o učeničkom i studentskom standardu, medju kojima je i amandman DŠ-a koji precizira da se pored alkohola zabrani i unošenje opojnih droga i psihoaktivnih supstanci u studentske i učeničke domove.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.