Izvor: Blic, 03.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta pape bi unapredila Srbiju

Poseta pape bi unapredila Srbiju

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar povodom utamničenja arhiepiskopa ohridskog Jovana u intervjuu za 'Blic' poziva da se 'zatvor odmah otvori, a sve strane da se vrate mudrosti i dijalogu'.

- Za takav gest nema komentara. Ostaje samo da plačemo i da sve pozovemo ka mudrosti i dijalogu, a zatvor odmah otvorimo. Svako nasilje vraća nas u prošlost i oduzima nam snagu za izgradnju civilizacije ljubavi.

Nedavno je mitropolit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve Jovan rekao da papa Benedikt treba da poseti Srbiju. Šta bi poseta pape mogla doneti Srbiji?

- Potvrdila bi i unapredila demokratsku Srbiju i Srbiju koja se zalaže za razumevanje u regionu i u svetu i to putem dijaloga. O čisto duhovnim plodovima ne treba ni govoriti.

Deo episkopa SPC javno se izjašnjava da su za papinu posetu. Međutim, i sami naglašavaju da su 'rane u srpskom narodu od Drugog svetskog rata i dalje sveže' i to navode kao razlog zbog kojeg se za sada ne upućuje poziv papi. Kako Rimokatolička crkva gleda na takav stav? Da li je to i zaista razlog? Može li se to premostiti i kako?

- Ja znam samo jedno: ako negde postoje rane, onda ih je potrebno lečiti. I to što pre i na svim stranama. Crkva je u službi integralnog zdravlja i u službi prevazilaženja prošlosti na osnovu istine, pravednosti i ljubavi. Katolička crkva i ja osobno zalažemo se za ove vrednosti. Papa Benedikt XVI isto pokazuje od prvog momenta.

Postoje i razmišljanja da bi papina poseta bila prihvatljiva za sve tek kada bi prva stanica bila Jasenovac, gde bi se čule reči pokajanja?

- Mislim da su srpski narod i stanovnici ove zemlje daleko dostojanstveniji i mudriji; pre svega i zbog toga jer znaju da je do sada jedino Katolička crkva priznala krivice nekih svojih članova iz prošlosti i javno molila za oproštenje. Ali, papina poseta daleko prevazilazi samo jednu dimenziju neke nacije, odnosno njezine istorije i prvi gest treba da bude priznanje najvećih vrednosti i dostignuća tog naroda, to jest priznanje suvereniteta. Tim parametrom rešavaju se svi ostali problemi. Zar zaista mislite da ovo pitanje međusobnih odnosa ne mogu da reše Srbija i Hrvatska? Ali, najpre treba da se oslobode propagande iz doba socijalizma!

Predsednik ste Međunarodne biskupske konferencije. Otuda, kako vidite dešavanja oko Crkve u Crnoj Gori i poslednjem u nizu problema - postavljanje crkve na Rumiji i od vlasti izdat nalog za njeno uklanjanje?

- Vrlo sam srećan da u našoj Međunarodnoj biskupskoj konferenciji, unatoč tolikim razlikama, postoji srdačan duh saradnje. A to postoji upravo zbog toga jer nastojimo da različitost vodi u dopunjavanje i u komplementarnost.

Crkva na Rumiji bila je u prošlosti mesto susreta dve hrišćanske crkve, pa i muslimana. Sve tri zajednice trebale bi da sarađuju u postavljanju simbola jedinstva, a država je ona koja treba da to štiti i podržava nastojanja za veću duhovnu zrelost stanovništva.

Kako ocenjujete trenutne odnose Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve?

- Pozitivno uzlaznim. Željka Jevtić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.