Parastos za žrtve Bljeska

Izvor: Glas javnosti, 02.Maj.2010, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos za žrtve "Bljeska"

BEOGRAD - Parastosima poginulima i nestalima, koji su služeni u Beogradu i Gradiški, juče je obeležena 15. godišnjica stradanja srpskog naroda u zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak". U Crkvi Svetog Marka u Beogradu pomen žrtvama služio je vikar patrijarha srpskog, episkop hvostanski Atanasije, uz sasluženje bratstva Crkve Svetog Marka.

Pomen žrtvama "Bljeska" služen je i u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori, gde je održan Četvrti krajiški crkveno-narodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sabor pod nazivom "Krušedolska zvona".

Stradanje Srba u "Bljesku" obeleženo je i u Republici Srpskoj, komemoracijama i pomenom u Gradiški, koja je takođe bila izložena napadima hrvatske artiljerije i avijacije. U mesnoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice služen je pomen žrtvama, a posle parastosa, vence na spomen ploču položili su premijer Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine RS, predstavnici opštinskih vlasti, i predstavnici Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije. Vence i cveće položili su i predstavnici udruženja porodica nestalih i poginulih boraca u Krajini i Hrvatskoj, kao i u RS, te predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas". Sa mosta su u reku Savu spušteni venci i cveće u znak sećanja na Srbe nastradale tokom akcije.

Akcija "Bljesak" počela je 1. maja 1995. godine u 5.30 sati, a u narednih 36 časova 16.000 pripadnika hrvatskih snaga zauzelo je taj deo zapadne Slavonije, označen kao zona pod zaštitom UN, sektor Zapad. Uspostavivši kontrolu nad 800 kvadratnih kilometara, Hrvatska je uspostavila i potpunu kontrolu nad autoputem od Zagreba do hrvatske granice i nad železničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Akcija je rezultirala egzodusom više od 15.000 izbeglih Srba, od kojih se relativno mali broj vratio. Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", u "Bljesku" su ubijene 283 osobe, od kojih 57 žena i devetoro dece, za šta dosad niko nije odgovarao, podseća Fonet.

Direktorka nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da postoje uslovi za istragu zločina hrvatske vojske i policije nad Srbima tokom akcije "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, maja 1995. godine. "Zločini su počinjeni. Imamo dokumentovane slučajeve ubistva civila", rekla je Kandićeva agenciji Beta. Ona je ukazala da dosad nije bilo optužnica za ratne zločine pripadnika hrvatske vojske nad Srbima tokom te akcije.

"Haška istraga nije dovela do optužnica, a nije je (istrage) bilo ni na nacionalnom nivou", rekla je Kandić. Ona je ukazala da je za proteklih nekoliko godina stvorena "klima" za istraživanje ratnih zločina u akciji "Bljesak" i podvukla da sada postoji saradnja tužilaštava Srbije i Hrvatske.

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac izjavio je da Hrvatska ni posle 15 godina nije počela istragu ratnih zločina svoje vojske nad Srbima u zapadnoj Slavoniji, tokom akcije "Bljesak", javlja Beta. On je dodao da ni Tužilaštvo Tribunala u Hagu nije otvorilo "intenzivnu" istragu tih zločina.

Štrbac je podsetio da je jedina krivična prijava za ratne zločine u akciji "Bljesak" podneta protiv generala hrvatske vojske Mladena Kruljca zbog naređenja snajperisti da ubije jednog srpskog civila, ali da je hrvatsko tužilaštvo odbacilo tu prijavu. "Haški tribunal je od nas (Veritasa) samo sporadično uzimao podatke o akciji 'Bljesak', ali nikada nije otvorio intenzivnu istragu", rekao je Štrbac. Štrbac je optužio Hrvatsku da odlaže ekshumaciju tela Srba ubijenih u toj akciji hrvatske vojske.

"Posle akcije 'Bljesak' hrvatska vojska je prikupila 168 tela i pokopala ih u više grobnica", rekao je Štrbac. Dodao je da je Hrvatska napravila spisak grobnih mesta, ali da nije uradila skoro ništa na ekshumaciji i identifikaciji tela žrtava. Štrbac je dodao da je Hrvatska do sada obavila iskopavanja na tri takva grobna mesta, ali da na dva nisu nađena tela Srba ubijenih tokom akcije "Bljesak".

Prema njegovim rečima, nenalaženje tela i odugovlačenje iskopavanja na drugim grobnim mestima, "podgrevaju tvrdnje da su leševi spaljeni".

I hrvatski državni vrh obeležio je godišnjicu "Bljeska", ali na potpuno drugačiji način. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je juče u Okučanima da vojno-policijska akcija "Bljesak", uz - kako je rekao - poštovanje svih pravila međunarodnog prava, bila "konačna prekretnica u Domovinskom ratu". Premijerka Jadranka Kosor je ocenila da je Domovinski rat bio "pravedan, odbrambeni i oslobodilački, a Bljesak blistava akcija".

Na obeležavanju 15. godišnjice akcije "Bljesak" u Okučanima, Ivo Josipović je u prisustvu državnog vrha Hrvatske, istakao da se "s ponosom obeležava 1. i 2. maj 1995. godine kada je hrvatskim snagama trebalo samo 30-tak časova da razbiju neprijatelja, oslobode zapadnu Slavoniju i uključe je u državno-pravni poredak Hrvatske".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.