Pomen žrtvama Bljeska u Srbiji i RS

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2010, 06:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen žrtvama "Bljeska" u Srbiji i RS

U Crkvi svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos Srbima poginulim i nestalim pre 15 godina u operaciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak". Pomen žrtvama od 10 sati služio je vikar patrijarha srpskog, episkop hvostanski Atanasije, uz sasluženje bratstva Crkve sv. Marka.

Pomen žrtvama "Bljeska" služen je i u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, gde je održan 4. krajiški crkveno-narodni sabor pod nazivom "Krušedolska zvona".

Sabor je počeo svetom arhijerejskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << liturgijom u 9:30 časova, a potom je služen parastos žrtvama "Bljeska" i svim Srbima stradalim u ratovima 90-ih godina i umrlim u izbeglištvu.

U Republici Srpskoj stradanje Srba u "Bljesku" obeleženo je komemoracijama i pomenom u Gradiški, koja je takođe bila izložena napadima hrvatske artiljerije i avijacije.

"U akciji "Bljesak" 1. maja 1995. godine Hrvatska je izvršila agresiju na Republiku Srpsku Krajinu i etničko čišćenje Srba", izjavio je agenciji Srna predsednik Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krsto Žarković.

U mesnoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos žrtvama u 9:30 časova, a potom su predstavnici Vlade RS i lokalnih vlasti položili vence na spomen ploču koja je pre nekoliko godina u Gradiški podignuta žrtvama hrvatske agresije.

U znak sećanja na pobijene sunarodnike, sa "mosta spasa" kojim su Srbi iz zapadne Slavonije krenuli u izgnanstvo u RS, kao i svake godine, biće spušteni venci u reku Savu.

Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova srpska oblast bila zona pod zaštitom UN (sektor "Zapad").

Više od 16.000 pripadnika hrvatskih snaga krenulo je na 4.000 pripadnika Vojske RSK i za manje od 36 sati ubijeno je i nestalo 283-oje Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je identifikovano samo 37, koje su stradale, ili nakon ranjavanja preminule, na području RS, dok Hrvatska uporno izbegava ekshumaciju i identifikaciju 168 ubijenih koje su njeni pripadnici pokupili i pokopali, većinom pod oznakom "nepoznat".

U operaciji "Bljesak" hrvatske snage su prognale i preostalih 15.000 Srba i tako dovršile etničko čišćenje u kojem je, računajući i operaciju iz 1991. godine, iz zapadne Slavonije izgnano oko 67.000 Srba.

Za ovaj i druge zločine niko od počinilaca i hrvatskih čelnika nije odgovarao, a protiv Mladena Kruljca je podneta krivična prijava 2005. godine, ali optužnica nije podignuta, čak ga je bivši predsednik države Stjepan Mesić unapredio u komandanta kopnenih snaga. Tadašnji načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske, general Petar Stipetić je, posle istrage, oslobođen svake sumnje.

Zbog ratnih zločina u akciji "Bljesak" Haško tužilaštvo je dugo pripremalo optužnicu protiv predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je, u međuvremenu, umro 1999. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomen žrtvama "Bljeska" danas u crkvi Svetog Marka

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2010

BEOGRAD - U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti služen parastos poginulim i nestalim pre 15 godina u operaciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak". Pomen žrtvama će u 10 časova služiti vikar patrijarha srpskog, episkop hvostanski Atanasije, uz sasluženje bratstva crkve Svetog Marka...Pomen...

Nastavak na Glas javnosti...

Pomen žrtvama "Bljeska"

Izvor: B92, 01.Maj.2010

Beograd -- U Crkvi svetog Marka u Beogradu služen je parastos Srbima poginulim i nestalim pre 15 godina u operaciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak"...Pomen žrtvama služio je vikar patrijarha srpskog, episkop hvostanski Atanasije, uz sasluženje bratstva Crkve svetog Marka. Pomen žrtvama "Bljeska"...

Nastavak na B92...

Održani pomeni žrtvama "Bljeska"

Izvor: Mondo, 01.Maj.2010

U Crkvi svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos Srbima poginulim i nestalim pre 15 godina u operaciji hrvatskih oružanih snaga "Bljesak".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.