Pajtić: Budžet Vojvodine i štedljiv i razvojni

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 18.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Budžet Vojvodine i štedljiv i razvojni

Poslanici opozicije ocenili su da će građani ubuduće plaćati skupu i glomaznu administraciju, a da novca za investicije neće biti

Budžet Vojvodine za 2010. godinu, o kome su juče raspravljali poslanici pokrajinskog parlamenta, iznosiće 56,45 milijardi dinara, dok bi deficit od 10,5 milijardi trebalo najvećim delom da bude pokriven sa 10,3 milijardi dinara prenetih iz ove godine.

Predstavljajući budžet za narednu godinu, predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić ocenili su da je maksimalno štedljiv, ali i razvojni jer je usmeren ka zapošljavanju i nastavku investicija.

Pajtić je, kako prenosi Beta, rekao da je na visinu budžeta opet uticala globalna ekonomska kriza. „Učinili smo sve da napravimo maksimalne uštede da bismo ostvarili dva cilja, a to su programi za otvaranje novih radnih mesta i projekti pokrajinskih fondova koji će objediniti potencijale sa Metals bankom, kao i finansiranje investicija koje su uslov za razvoj privrede”, rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima Vojvodina će naredne godine najviše novca izdvojiti za izgradnju Žeželjevog mosta, Koridor 10, industrijske zone po gradovima pokrajine i za bolji standard građana. Jovica Đukić je precizirao da transferna sredstva u budžetu iznose 31 milijardu, dok će još oko 4,5 milijardi dinara biće uneto u Fond za kapitalna ulaganja namenjenih za izgradnju Koridora 10.

Protiv planiranog budžeta bili su predstavnici opozicije, ali i poslanici Mađarske koalicije. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je da prihodna strana budžeta nije u redu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine Borko Ilić rekao je za Tanjug da je ta stranka protiv budžeta Vojvodine jer nije razvojni ni štedljiv nego se njime povećavaju razni izdaci tako da će građani plaćati glomaznu i preskupu administraciju. „Vojvođanska administracija ima čak 18 resora više od nemačke ili francuske”, rekao je on i dodao da je veoma malo novca u budžetu predviđeno za projekte u privredi i za preduzeća koja uspešno posluju.

Novi budžet Vojvodine u velikoj je nesrazmeri sa gotovo jednoipogodišnjim zalaganjem za veća prava Vojvodine, novi statut i bolji položaj građana, ocenio je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igor Mirović. „To je običan, klasičan budžet u kojem je iznos sredstava u neskladu s nadležnostima koje treba da ima Vojvodina”, kazao je Mirović.

G. N.

-------------------------------------------------------

Slede razgovori sa Vladom Srbije

Na pitanje kako će biti definisano finansiranje novih nadležnosti koje su prenete na pokrajinu, Bojan Pajtić je, kako prenosi Tanjug, rekao da će o tome morati ozbiljno da se razgovara s predstavnicima Vlade Srbije. „U narednim mesecima moraćemo da definišemo sredstva koja se odnose na prenete nadležnosti. Mi smo spremni da damo i logističku i tehničku podršku da se taj posao završi narednih meseci”, kazao je Pajtić.

[objavljeno: 19/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.