O KOSOVU U PONEDELJAK Postoje šanse da se rasprava u Unesku odloži za dve godine

Izvor: Blic, 06.Nov.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O KOSOVU U PONEDELJAK Postoje šanse da se rasprava u Unesku odloži za dve godine

Prijem Kosova u Unesko definitivno je uvršten u dnevni red Generalne konferencije te organizacije za ponedeljak, 9. novembar, ali i dalje postoje šanse da se rasprava o toj tački odloži za dve godine, rekao je danas agenciji Beta ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković.

Prema Tanaskovićevim rečima, "na Birou Generalne konferencije Uneska jutros je konačno odlučeno da se o tački dnevnog reda - Prijem Kosova u članstvo, razgovara i odlučuje u ponedeljak nege oko podne".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Tanasković je međutim naglasio da je ishod glasanja i dalje neizvestan i podsetio da će Srbija predložiti da se rasprava o prijemu Kosova odloži.

SRPSKE BAŠTINE NA KOSOVU I METOHIJI UZ "BLIC"

Povodom Generale skupšitine Uneska i svih zalaganja koja Srbija po pitanju Kosova ulaže, BLIC vam svakog dana, od utorka 3. 11, poklanja mapu SRPSKE BAŠTINE NA KOSOVU I METOHIJI, u 6 delova.

- Srbija će predložiti da se rasprava o ovoj tački odloži do naredne (Generalne) konferencije 2017. godine. Ako taj naš predlog dobije prostu većinu, onda do glasanja o prijemu Kosova uopšte ne bi ni došlo - rekao je ambasador Srbije.

Po njegovim rečima, "sve veći broj država ima sluha za ovu konstruktivnu ideju odlaganja", ali je "neizvesno da li će to biti i dovoljno".

- U slučaju da predlog za odlaganje rasprave o ovoj tački ne dobije potrebnu većinu, glasaće se o prvobitnom predlogu odluke koji je podnela Albanija sa grupom država. U tom slučaju, porebna je dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen, a Kosovo primljeno u Unesko - podsetio je Tanasković.

Tu je stvar, kaže on, krajnje neizvesna.

- Mislim da će možda odlučivati svega nekoliko glasova, što znači da ima šansi da predlog bude usvojen, ali ima isto tako veoma ozbiljnih šansi da ne bude usvojen - dodao je ambasador Srbije.

Generalna konferencija ima 195 članica. Za prijem Kosova u Unesko potrebna je dvotrećinska većina od broja onih koji su glasali.

Tanasković je rekao da će se tačan broj zemalja koje će imati pravo glasa u odlučivanju o Kosovu znati kada još nekoliko zemalja preda svoje kredencijale, ali je dodao da najverovatnije desetak zemalja neće imati pravo glasa.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Predsednik će učiniti sve da se glasanje odloži

Izvor: Akter, 06.Nov.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će učiniti sve da 9. novembra, kada je zakazana rasprava na Generalnoj konferenciji Uneska u parizu o prijemu Kosova u tu agenciju UN, ta tačka dnevnog reda bude odložena i da se o tome pregovara u Briselu, izjavio je danas savetnik predsednika za spoljnu politiku...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.