Ne podmićujem socijaliste

Izvor: Politika, 31.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne podmićujem socijaliste

Ako postignemo dogovor sa SPS-om, tražićemo da raskinu lokalne koalicije sa SRS-om i DSS-om, tamo gde su ih formirali, ako zajedno s njima možemo da formiramo lokalnu vlast. Beograd će ponovo biti predmet razgovora

RAZGOVOR NEDELJE - BOJAN PAJTIĆ

Za razliku od kolega u stranačkoj centrali u Beogradu, koji još iščekuju da li će Demokratska stranka učestvovati u novoj vladi Srbije, Bojan Pajtić, potpredsednik DS-a i predsednik Izvršnog veća Vojvodine, spokojan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer Lista „Za evropsku Vojvodinu” u pokrajinskoj skupštini ima apsolutnu većinu i može sama da formira vlast u Pokrajini. I pored toga, Pajtić je učešće u vlasti ponudio i socijalistima, iako im oni nisu neophodni za većinu u parlamentu.

– Naši prioritetni partneri su one stranke i grupacije s kojima smo do sada sarađivali u Pokrajini. Pre svega mislim na Mađarsku koaliciju i koaliciju „Zajedno za Vojvodinu”. Socijalistička partija Srbije može da dođe u obzir kao partner jedino u slučaju ukoliko bi SPS ušao i Vladu Srbije sa Listom „Za evropsku Srbiju”, što verujem da će se dogoditi, i ukoliko bi SPS i na nivou lokalnih samouprava zajedno s našim listama konstituisao vlast. Tu podrazumevam i grad Beograd. Jedino ukoliko politički dogovor s listom oko SPS-a ima nacionalni karakter ima smisla eventualno razgovarati i o tome da se SPS nađe i u pokrajinskoj skupštinskoj većini – objašnjava Pajtić za „Politiku”

Nije li to, ako se uzme u obzir da su u Beogradu već sklopili neki dogovor s radikalima i narodnjacima, na neki način, podmićivanje socijalista – da im se, uz učešće u vlasti na republičkom nivou, nudi i deo vlasti u Pokrajini, iako nemate potrebe za time?

Ne, ja govorim o strateškom dogovoru. Uopšte nam nije svejedno ko čini većinu u Beogradu. Nije Beograd odvojeno pitanje od pitanja konstituisanja republičke vlade. Ko je gradonačelnik Beograda je i međunarodno pitanje. Veoma je važno da se na najvažnijim punktovima odgovornosti za sudbinu ove države nađu ljudi koji vode proevropsku politiku. Govorim o politički konsekventnoj ponudi, ne nikako o nekakvom podmićivanju.

Ali deluje kao ponuda socijalistima da, iako vam nisu neophodni, uđu i u vlast u Vojvodini samo da ne biste formirali vlast sa SRS-om i DSS-om.

Ja sam taj stav izneo dan nakon pokrajinskih izbora, dakle pre nego što je potpisan sporazum o koalicionoj saradnji u Beogradu, ali ponavljam da se to ne odnosi samo na Beograd. Ukoliko je SPS spreman da strateški sarađuje s nama u svim lokalnim samoupravama gde zajedno činimo većinu, tad ima smisla da pričamo o tome da učestvujui na onom nivou gde nam čak ni tradicionalni koalicioni partneri nisu potrebni za većinu. Jedino u tom slučaju to ima smisla. A mislim da ni Beograd nije izgubljeni grad. Verujem da će,kada se konstituiše većina Liste „Za evropsku Srbiju”, liste oko SPS-a i manjinskih stranaka na republičkom nivou, Beograd ponovo biti predmet razgovora.

Da li to znači da ćete tražiti od SPS-a, pošto su negde na lokalu već formirali koalicije s radikalima i narodnjacima, da i te koalicije raskinu, ukoliko vam, naravno, budu neophodni za većinu.

Da, ukoliko imamo dogovor na nacionalnom nivou, onda ima smisla da on obuhvati i lokalnu samoupravu i Pokrajinu. Naravno, to se odnosi na one lokalne samouprave gde bismo mi sa socijalistima mogli da ostvarimo većinu. Negde gde to nije moguće bilo bi besmisleno da se razvrgne ta koalicija i da lokalna samouprava dođe u poziciju potpune blokade.

Dosta se priča o tome šta je izborna volja birača i ko je izneverio tu volju, a ko nije. Nije li i uvlačenje socijalista u pokrajinsku vlast, iako nema potrebe za time, izneveravanje volje birača?

Birači su želeli da Lista „Za evropsku Vojvodinu” bude većinska lista"

I to su i dobili"

Jeste. Nemoguće je izneveriti volju birača ako neka lista čini sama većinu. U tom smislu mi ćemo svakako preuzeti najveći deo odgovornosti.

Ali zar uvlačenjem socijalista bez potrebe ne izneveravate volju onih birača koji su želeli da vi sami imate vlast?

Mislimda je izneveravanje budućnosti ove zemlje pravljenje većine na nacionalnom nivou radikala, DSS-a i SPS-a. Mi smo vrlo jasno i u drugom krugu pokrajinskih izbora pozvali birače da glasaju protiv SRS-a. Izneveravanje volje birača bilo bi ako bismo nakon takvog referendumskog izjašnjavanja napravili koalicioni sporazum s radikalima. To je, naravno, apsolutno nezamislivo i potpuno nemoguće.

Pravite, dakle, razliku između socijalista i radikala, iako se socijalisti ne odriču Miloševića i njegove politike.

Socijalisti su neophodni u ovom trenutku za postizanje većine na republičkom nivou. Za razliku od DSS-a i SRS-a, socijalisti nisu protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno nisu za njegovo poništavanje, nisu protiv ratifikacije tog sporazuma, ne vode antievropsku politiku. I mi i naši birači, naravno, imamo neki emotivni otklon prema koaliciji sa SPS-om, ali smo vrlo svesni odgovornosti koja je pred nama. Ona se odslikava prvo u činjenici da smo osvojili ogromno poverenje građana u Vojvodini i u Srbiji, a ta odgovornost ogleda se i u tome što smo mi kao stranka svesni da bez EU nema novih investicija, radnih mesta, milijardi evra iz evropskih fondova, nema suštinski bolje budućnosti zemlje. U tom smislu emocionalni otklon postoji, ali isto tako postoji i vrlo jasna svest i kod građana Srbije i kod nas u DS-u, da bez SPS-a nije moguće napraviti proevropsku većinu u Skupštini Srbije.

Nedavno je Milutin Mrkonjić ponovio da će uslovi SPS-a za ulazak u vladu biti i, kako kažu, obustavljanje progona porodice Milošević, ali i puštanje Dragoljuba Milanovića, bivšeg direktora RTS-a na slobodu. Kako gledate na te uslove?

Ti uslovi verovatno dobro zvuče biračima SPS-a, ali su oni potpuno nesprovodivi zato što oni niti mogu biti deo koalicionog sporazuma, niti su u rukama izvršne ili zakonodavne vlasti. Oba uslova su isključivo u rukama pravosuđa ove zemlje, koje je nezavisno. O tome se ne može ni pregovarati ni razgovarati, niti to može biti uslov za formiranje koalicije.

A razmišljate li o tome kako bi biračima DS-a izgledalo da uđete u koaliciju sa strankom koja postavlja takve uslove i kako biste njima to objasnili?

Govorio sam o emocionalnom otklonu koji imamo, ali naši birači između toga da žive u nekoj vrsti nove Albanije Envera Hodže i toga da postanu deo EU za četiri godine, svakako biraju ovo drugo, uz sve probleme koje koalicija sa SPS-om donosi. S druge strane, verujem da tu vrstu emocionalnog otklona imaju i birači SPS-a prema DS-u, ali i tamo preovlađuje svest da u budućnost ova zemlja ne možda da ide ni s politikom Vojislava Koštunice nis politikom Vojislava Šešelja. Našim biračima mnogo lošije od toga što priča Mrkonjić, zvuči kad Vojislav Šešelj kaže da je Zvezdan Jovanović nacionalni heroj koji treba da uživa slavu Gavrila Principa. Ne želimo da dozvolimo da dođe na vlast koalicija koja bi rehabilitovala zločince i od zločinca napravila heroja.

Stalno se govori i o tome kako je praktično nezamislivo da uBeogradu i na republičkom nivou vlast drže različite koalicije. Zašto mislite da je to neodrživo?

Beograd ne možemo nezavisno da posmatramo od pitanja Republike, jer je gradonačelnik Beograda u suštini treći čovek u državi. Ukoliko za gradonačelnika Beograda imate nekoga čiji je predsednik stranke u Hagu optužen za ratne zločine i nekoga ko i dalje ponavlja šovinističke i antievropske teze, to je vrlo loš signal u međunarodnom smislu. To rađa izvesnu sumnju i kod naših evropskih partnera, ali i kod drugih zemalja, da li je Srbija zaista raskrstila s takvom politikom, ukoliko se načelu glavnog grada nalazi neko ko je svakako jedan od glavnih promotera takve politike. Ni u jednu lokalnu samoupravu gde su radikali bili gradonačelnici nije došla nijedna strana fabrika – ni u Šid, ni u Novi Sad" Evropski investitori, a u ovoj zemlji je više od 80 odsto investicija iz Evrope, neće da ulažu u sredine u kojima se vodi antievropska politika i gde se ne osećaju sigurno.

Ali radikali se hvale stranim ulaganjima u Zemun, gde će, evo i u naredne četiri godine, biti na vlasti.

Pa, ti investitori su suštinski ulagali u Beograd. Suštinski je važno ko je gradonačelnik. Beograđani će osetiti ako Aleksandar Vučić bude gradonačelnik jer će biti mnogo manje stranih investicija nego što je bilo dosad. One zbog toga što je Beograd glavni grad neće u potpunosti stati, ali će ih biti mnogomanje. U Novi Sad nije stigla nijedna strana fabrika za četiri godine koliko su radikali bili na vlasti. To je zaista dramatično, a u Pećince je stiglo 30, kao i u Inđiju. Ali verujem da je moguće napraviti takav sporazum koji bi obuhvatio ne samo formiranje proevropskevlade na nivou Srbije, nego i u Beogradu.

Stalno se potencira da stranke oko SPS-a, JS i PUPS-a, ne dele vrednosti DSS-a i SRS-a. Da li time igrate na kartu podele koalicije oko socijalista, kako biste i na taj način sprečili mogućnost formiranja vlade narodnjaka i radikala? Samo sa SPS-om oni ne bi imali dovoljno poslanika?

Potpuno je izvesno da koalicija oko radikalanema većinu da formira vladu.

Ali, s koalicijom oko SPS-a ima.

Mislim da je nepremostiva prepreka činjenica da ne postoji saglasnost unutar svih stranaka koje bi morale da uđu u tu koaliciju oko SSP-a. Ako ne postoji saglasnost oko toga, a posao harmonizacije sa zakonodavstvom EU je 70 odsto posla svake vlade koja se nalazi u procesu pridruživanja EU, jasno je da ne može da postoji saglasnost ni oko stvari kao što je konstituisanje republičke vlade. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ono što je strateški put Srbije za naredne decenije je svakako prioritet u odnosu na to ko će biti ministri i ko će formirati vladu. Jasno je da ćemo mi tu većinu uspeti da napravimo. Kao što je jasno da postoji većina u parlamentu za ratifikaciju SSP-a.

Marko R.Petrović

----------------------------------------------------------------

Dobro se osećam u Vladi Pokrajine

Spominjani ste kao mogući kandidat za premijera.

Kandidata za premijera odrediće predsednik Srbije Boris Tadić. O tome nismo ni razgovarali, ali mislim da je od imena mnogo važnije kakva se politika sprovodi. Da to bude proevropska politika, politika očuvanja državnog integriteta, poboljšanja standarda građana i borbe protiv korupcije. Nisam razmišljao o toj poziciji, niti smo razgovarali o tome, ali mogu da kažem da se veoma dobro osećam kao predsednik pokrajinske vlade koja je osam godina nakon što je DS preuzela odgovornost i u pokrajinskoj vladi i u Skupštini dobila podršku većine birača i apsolutnu većinu u parlamentu Vojvodine.

[objavljeno: 01/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokrajinska vlast: DS i "poželjni Socijalisti"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2008, 11:37

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će, pod uslovom da se postigne dogovor, DS od SPS-a tražiti da raskine lokalne koalicije sa SRS i DSS-om tamo gde su ih formirali, ako zajedno sa SPS-om DS može da formira i lokalnu vlast...Iako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.