Pokrajinska vlast: DS i poželjni Socijalisti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska vlast: DS i "poželjni Socijalisti"

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će, pod uslovom da se postigne dogovor, DS od SPS-a tražiti da raskine lokalne koalicije sa SRS i DSS-om tamo gde su ih formirali, ako zajedno sa SPS-om DS može da formira i lokalnu vlast.

Iako lista "Za evropsku Vojvodinu" u pokrajinskoj skupštini ima apsolutnu većinu i može sama da formira vlast u Pokrajini, Pajtić je učešće u vlasti ponudio i socijalistima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mada im oni nisu neophodni za većinu u parlamentu.

"Naši prioritetni partneri su one stranke i grupacije sa kojima smo do sada sarađivali u Pokrajini. Pre svega mislim na Mađarsku koaliciju i koaliciju 'Zajedno za Vojvodinu'. SPS može da dođe u obzir kao partner jedino u slučaju ukoliko bi SPS ušao i Vladu Srbije sa listom 'Za evropsku Srbiju', što verujem da će se dogoditi, i ukoliko bi SPS i na nivou lokalnih samouprava zajedno sa našim listama konstituisao vlast. Tu podrazumevam i grad Beograd", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, jedino ukoliko političcki dogovor s listom oko SPS-a ima nacionalni karakter, ima smisla eventualno razgovarati i o tome da se SPS nađe i u pokrajinskoj skupštinskoj većini.

Pajtić je u intervjuu sutrašnjoj "Politici" istakao da DS-u uopšte nije svejedno ko čini većinu u Beogradu. "Nije Beograd odvojeno pitanje od pitanja konstituisanja republičke vlade. Ko je gradonačelnik Beograda je i međunarodno pitanje. Veoma je važno da se na najvažnijim punktovima odgovornosti za sudbinu ove države nađu ljudi koji vode proevropsku politiku", smatra on.

Prema Pajtićevim rečima, ukoliko je SPS spreman da strateški sarađuje s DS u svim lokalnim samoupravama gde zajedno čine većinu, tad ima smisla da pričaju o tome da učestvuju i na onom nivou gde DS čak ni tradicionalni koalicioni partneri nisu potrebni za većinu i da jedino u tom slučaju to ima smisla. "Mislim da ni Beograd nije izgubljeni grad. Verujem da će, kada se konstituiše većina liste 'Za evropsku Srbiju', liste oko SPS-a i manjinskih stranaka na republičkom nivou, Beograd ponovo biti predmet razgovora", smatra Pajtić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.