Izvor: B92, 16.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak razgovora o nestalima

Beograd -- Članovi Radne grupe za nestale na Kosovu dogovorili su da osnova za rad bude lista Međunarodnog crvenog krsta od 2.960 nestalih.

Od toga se kao nestalo vodi 2.300 Albanaca i 660 Srba. Komisija treba da rasvetli sudbinu nestalih od januara 1998. do decembra 2000. godine. Član prištinske delegacije i politički savetnik bivšeg premijera Kosova, Nedžmedin Spahiju, kaže da je rešavanje ovog pitanja bitno za dalju budućnosti Kosova.

Šef beogradske delegacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Veljko Odalović, navodi da je spisak samo provizoran i da će se menjati. On navodi da je na sastanku dogovoreno da se svi nestali tretiraju podjednako, bez obzira na nacionalnost.

Sledeći sastanak biće održan za tri meseca, a do tada bi, prema rečima Fransoa Štama, šefa delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, trebalo da budu postignuti konkretni rezultati. Radnu grupu za nestala lica čine predstavnici vlasti u Beogradu i Prištini i UNMIK-a.

Sastanak Radne grupe za rešavanje pitanja nestalih tokom sukoba na Kosovu sastao se prvi put nakon pauze od skoro godinu dana. Prvobitno je sastanak bio zakazan za 10. mart, ali je usled predaje Ramuša Haradinaja Haškom tribunalu, pomeren za sedam dana.

Održavanje sastanka - veliki pomak

Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose za B92 navodi da održavanje ovog sastanka znači veliki pomak, koji pokazuje da je albanska strana spremna da dođe u Beograd i učestvuje u direktnim razgovorima: "Jako je bitno da će doći do direktnog pregleda spiskova nestalih lica, jer praktičkno svaka strana ima spisak lica koja se vode kao nestala, koji nije usaglašen, a takođe postoji i jedan spisak lica koje vodi Haški tribunal, tako da će biti vrlo koristno da se svi podaci ažuriraju za jednim stolom".

Đurđević smatra i da je sastanak Radne grupe bitan, jer treba da dovede do priznavanja statusnih prava porodica nestalih: "S ozbirom na to da se ta lica smatraju nestalima, nikakva procedura oko nasledstva itd. ne može još da se izvrši, tako da će se možda očekivati od republičke Vlade, ako prizna određen broj nestalih lica, da se napravi neki dokumenat, uredba, na osnovu koje bi ta lica mogla da se proglase mrtvim, da bi ljudi mogli da rešavaju svoje statusne probleme".

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ocenivši da je to "osetljivo humanitarno pitanje". Jesen-Petersen je izrazio uverenje da će delegacije na sastanku pokazati konstruktivan pristup i da će se usredsrediti na humanitarni aspekt tog pitanja, navodi se u saopštenju UNMIK-a.

Najvažniji zadatak radne grupe biće da obezbedi konkretne odgovore porodicama nestalih, ocenio je šef UNMIK-a, navodeći da svaki dan koji prođe bez odgovora o sudbini njihovih srodnika uvećava patnje članova porodica. "Zahvalan sam i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta koji predsedava sastankom i radujem se narednom sastanku radne grupe kako bi što je pre moguće postigli stvarni napredak", naveo je Jesen-Petersen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.