Nasilnici zaštićeni, žene moraju iz stana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilnici zaštićeni, žene moraju iz stana

Od početka godine, u porodičnom nasilju ubijene su najmanje 33 žene, a registrovano je preko 4.500 žrtava nasilja. Uprkos tome, prošle godine nasilnicima je sud izrekao samo 70 mera iseljenja, dok je domove moralo da napusti 1250 žena sa svojom decom.

Uprkos tome, prošle godine nasilnicima je sud izrekao samo 70 mera iseljenja, dok je domove moralo da napusti 1.250 žena sa svojom decom.

Takva statistika, po svemu sudeći, neće se u skorije vreme promeniti, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su poslanici pre par dana odbili da se izjasne o amandmanu na zakon o policiji kojim bi se uvelo policijsko ovlašćenje za udaljavanje nasilnika iz kuće po hitnom postupku na 14 dana.

Domove i dalje napuštaju žrtve, neretko sa maloletnom decom.

Pet počinilaca nasilja nad ženama uspešno je prošlo šestomesečni psiho-socijalni tretman "Alternativa nasilju" u novosadskom Centru za socijalni rad. Uspešno završen tretman, znači i oslobađanje počinioca od krivične prijave.

"Ukoliko lice ispuni obavezu određenu naredbom u određenom zakonskom roku protiv njega će biti odbačena krivična prijava. Nakon odbačaja krivične prijave ukoliko to lice se ponovo pojavi kao izvršilac krivičnog dela u odnosu na njega više nema mogućnosti primene odlaganja krivičnog gonjenja", kaže Mirjana Peković, zamenica Osnovnog javnog tužioca.

Ipak, među onima koji su prošli tretman, svega je 20 odsto povratnika – kaže statistika na osnovu više od dvadeset godine iskustva evropsikh zemalja. Edukacija i resocijalizacija tokom pola godine donose trajne i stabilne promene.

"Tokom tih šest meseci mi imamo 24 grupna tretmana, koji traju po sat i po vremena, tokom tih tretmana mi se bavimo različitim važnim pitanjima vezano za problem nasilja, bavimo se pitanjem šta je to sve nasilje, šta je psihološko nasilje", kaže Slavica Adamović Zdravković, voditeljka tertmana.

Šanse za zloupotrebu su minimalne, kažu u Centru, jer se pri izboru polaznika vodi računa o nekoliko faktora. Od preko 70 krivičnih prijava, osnovno javno tužilaštvo predložilo je Centru za socijalni rad 13 osumnjičenih, od kojih je Centar odabrao šest. Osim toga, kontrola se obavlja i tokom i po završetku tretmana.

Tretman "Alternativa naselju" mora postati redovna usluga u sistemu socijalne zaštite na nacionalnom nivou, dodaje njegova voditeljka Adamović Zdravković, jer do tada i odluka o tome da li će se i kako tretman realizovati, ostaje na lokalnom nivou.

O ovoj temi za RTV je govorio i direktor novosadskog Centra za socijalni rad Nenad Drašković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.