Izvor: Blic, 09.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo je obećano, građani nezadovoljni

Mnogo je obećano, građani nezadovoljni

BEOGRAD - Za dve trećine građana Srbije prošla godina je bila ako ne gora onda ništa bolja od prethodnih, iako je više od polovine anketiranih očekivalo bolji standard - rezultati su poslednjih istraživanja javnog mnjenja. Ovaj podatak ne mora biti i presudan ali ipak govori o stavu javnog mnjenja kada je u pitanju učinak Vlade Srbije u prošloj godini. Pre skoro godinu dana, tačnije 25. januara 2001. godine, Vlada je zacrtala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okvire koje je prezentovao premijer Srbije Zoran Đinđić u ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije.

- Vladu će odlikovati brzina, efikasnost i transparentnost, svaki problem rešavaćemo odmah. Reći ćemo istinu i naći ćemo rešenje. Nećemo lagati ni krasti - poručio je tada premijer.

Kao cilj Đinđić je tada postavio stabilizaciju situacije u regionu u prvi red stavljajući rešenje odnosa između Srbije i Crne Gore.

Skoro godinu dana kasnije, odnosi Srbije i Crne Gore nisu se pomakli s početka priče: jugoslovensko-srpska strana je za reformisanu federaciju, a crnogorske vlasti i dalje preferiraju savez nezavisnih država. Doduše, ovo nije u isključivoj nadležnosti republičkih vlasti, a u toku su i pregovori ekspertskih timova. Međutim, većina političara u Srbiji ocenjuje da će se sve na kraju svesti na referendum u Crnoj Gori, čije je raspisivanje najavljeno za proleće.

Jedan od prioriteta u radu Vlade bilo je i suzbijanje terorizma na jugu Srbije, što je možda i najkonkretniji primer rada Vlade Srbije na terenu, odnosno koordinatora celog plana potpredsednika Vlade Nebojše Čovića. Nalaženje načina za suživot Srba i Albanaca jeste plan Vlade sa kojim se krenulo posle odluke saveznih i republičkih vlasti da pozovu Srbe da učestvuju na prošlogodišnjim izborima na Kosovu. Srbi su sada u kosovskom parlamentu po snazi treća poslanička grupa. Na osnovu učešća u izbornom procesu Srbi sada mogu očekivati oko 19 odsto mesta u privremenim organima uprave na Kosovu, a Čović je za kraj januara najavio program povratka Srba koji bi trebalo da bude urađen u saradnji sa Unmikom.

Premijer je prilikom konstituisanja Vlade Srbije naglasio i da će u oblasti kriminala prvo biti rešavana najteža krivična dela, među kojima su prioritet ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ubistva četvorice članova SPO na Ibarskoj magistrali, kao i nestanak Ivana Stambolića, i da su u pitanju samo nedelje kada će ovi zločini biti razrešeni.

Pedeset dve nedelje kasnije, MUP Srbije uglavnom je kritikovan. Policija je raspisala i novčane nagrade za informacije o ovim i još nekim teškim ubistvima, ali konkretni rezultati su izostali. Ministar policije i lider ND Dušan Mihajlović najavljuje da je blizu otkrivanja počinilaca ubistva Ćuruvije, ali sem foto-robota osumnjičenog, nije bilo konkretnijih tragova. Kada je u pitanju ubistvo članova SPO, suđenje je u toku, policijska istraga je završena, a među četvoricom optuženih za četvorostruko ubistvo nalazi se Rade Marković, nekadašnji prvi čovek RDB, a posle 500 dana nema ni novih detalja o otmici Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije.

U javnosti se ocenjuje i da su reforme u MUP Srbije samo započete tokom prošle godine i da su kadrovi kojima upravlja ministar Mihajlović ipak u velikom broju ostali nepromenjeni, a da se sa takvim saradnicima ne može daleko.

Stanje u pravosuđu je još jedan osetljiv deo društvenog sistema u kome su započete reforme. Srpski ministar pravde i lider DHSS Vladan Batić napravio je 'rezove' u vidu spiskova sudija koji su razrešeni dužnosti, ali je, s druge strane, za one koji ostanu u poslu, najavio bolje dane i plate od 1.000 nemačkih maraka. Dužnosti sudija i sudova, kao i javnih tužilaca uređene su novim paketom zakona. Tvrdi se da su sudovi efikasniji, a još jedan 'plod' rada ovog ministarstva je predlog da se kao državni simboli Srbije do 15. februara konstituišu himna 'Bože pravde' i kraljevski grb iz 1882. godine.

Namere Vlade Srbije da uredi privredni sistem možda su i najvidljivije, delom i zbog toga što su se ovog posla u Srbiji latili eksperti. Usvojeni su paketi poreskih zakona, otpočet je proces privatizacije kojim bi oko 80 odsto kapitala u Srbiji trebalo da se nađe u privatnim rukama. Uporedo, došlo se i do usvajanja Zakona o radu koji je bio uzrok produbljenja krize u vladajućoj koaliciji, ali i nezadovoljstva sindikata koji smatraju pogubnim to što su poslodavcima date odrešene ruke kada su pitanju zasnivanje i prekid radnog odnosa.

U proteklih godinu dana građani su u svim anketama izjavljivali i da brinu i za opstanak federacije i za status Kosova, ali je uvek na prvom mestu njihovog spiska želja ubedljivo prednjačio bolji standard. Prema novogodišnjem istraživanju agencije 'Medium', skoro polovina populacije u Srbiji očekivala je poboljšanje u 2001. godini , ali je takav efekat osetilo tek 29 odsto građana. Za 42 odsto anketiranih građana stanje je bilo isto kao i proteklih godina, dok je 2001. godinu kao još težu za život ocenilo 29 odsto građana Srbije. N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.