Mekalister: Otvaranje poglavlja u prvoj polovini godine

Izvor: Blic, 19.Jan.2015, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Otvaranje poglavlja u prvoj polovini godine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas, prestavljajući u Briselu nacrt Izveštaja o napretku naše zemlje u evropskim integracijama, da se nada da će prva poglavlja u pregovaračkom procesu biti otvorena u narednih šest meseci.

- Trudio sam se da moj izveštaj bude što koncizniji - rekao je Mekalister clanovima Spoljnopolitičkog komiteta EP i dodao da se tokom posete Beogradu uverio da je Srbija iskreno posvećena evropskom putu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />- Srpski voz putuje prema Briselu, a ja se nadam da će prva poglavlja biti otvorena u prvoj polovini ove godine - poručio je Mekalister.

On je kao četiri ključne tačke u procesu evropskih integracija naveo vladavinu prava i borbu protiv korupcije, strukturne privredne reforme, usaglašavanje spoljne politike sa evropskom i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Kada je reč o vladavini prava, Mekalister je konstatovao da postoji problem kada je reč o slobodi izražavanja i situaciji u medijima.

The worrying state of media in #Serbia is of my greatest concerns. Call on Belgrade to fully implement freedom of expression @EP_ForeignAff

- Slobodni mediji su osnovni element demokratije - rekao je izvestilac, podsećajući na deo izveštaja u kome se konstatuje da je došlo do pogoršanja u ovom sektoru i da vlasništvo u medijima nije transparentno.

Mekalister je istakao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jasan,i da Srbija mora da se usaglasi sa evropskom spoljnom politikom i pridruži se sankcijama protiv Rusije uprkos dubokim kulturnim i istorijskim vezama sa Rusijom..

- Sa druge strane Srbija može da iskoristi taj privilegovan odnos tokom predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju - poručio je Mekalister.

On je posebno pozdravio skori nastavak dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine i nedavno usvajanja Individualnog programa partnerstva sa NATO.

Šef parlamentarne delegacije za Srbiju Edvard Kukan se složio da je Srbija napredovala, ali i sa tvrdnjom da postoje problemi u vezi sa slobodom medijima i da se pretnje novinarima moraju istražiti.

- Neprimereno je da premijer (Aleksandar) Vučić pokazuje prstom u neke medije - rekla je tokom diskusije poslanica socijaldemokrata i potpredsednica EP Tanja Fajon i dodala da je po njenom mišljenju "stanje u medijima kao u vreme Slobodana i Miloševića, ako ne i gore".

Grupa hrvatskih poslanika u EP je ponovo pokrenula pitanje delovanja Vojislava Šešelja, tražeći da srpska vlada jasno odredi prema njegovim izjavama u skladu sa ranije donesenom rezolucijom.

Sem toga, Ruža Tomašić i još nekoliko hrvatskih poslanika su zatražili da Srbija odmah pusti na slobodu hrvatskog veterana Veljka Marića, koji je pred beogradskim specijalnim sudom optužen za ratne zločine.

- Srbija je sebi uzela za pravo da sudi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na tlu Hrvatske, što predstavlja kršenje našeg suvereniteta - rekla je Tomašić, koja je takodje zatražila da se Srbija uslovi rešavanjem spora oko granice na Dunavu.

Većina poslanika je tokom diskusije podržala Mekalisterov nacrt, koji će nakon podnošenja amandmana i još jednog kruga diskusije sledećeg meseca biti usvojen na plenarnoj sednici EP u martu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mekalister: Otvaranje poglavlja u prvoj polovini godine

Izvor: RTS, 19.Jan.2015

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da se nada da će prva poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije i EU biti otvorena u narednih šest meseci. . Dejvid Mekalister je u Briselu predstavio nacrt...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.