EP: Izveštaj o Srbiji

Izvor: B92, 19.Jan.2015, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Izveštaj o Srbiji

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Meksalister, podneće danas Spoljnopolitičkom odboru EP prvu verziju izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracija.

"EP poziva Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući svoju politiku prema Rusiji", navedeno je u nacrtu predloga rezolucije koji je sačinio izvestilac Mekalister.

U tekstu stoji da EP pozdavlja predsedavanje Srbije OEBS-om i njene prioritete, napominjući da je Srbija voljna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da podrži sve napore za rešavanje postojećih sukoba mirnim putem.

Kada je reč o odnosima srpske vlade sa susednim zemljama, u izveštaju piše da "EP ceni konstruktivan pristup koji je omogućio znatan napredak u ostvarivanju regionalne saradnje i bližih odnosa sa EU", pozdravljajući i sastanak srpskog i albanskog premijera u Beogradu 10. novembra.

U tekstu je pohvaljen rad regulatornih tela i njihov doprinos poboljšanju pravnog okvira i višem nivou odgovornosti državnih institucija, uz isticanje da njihove preporuke moraju da se slede, a njihova nezavisnost da se poštuje.

Pozdravljena je i odluka Vlade Srbije da omogući organizovanje parade ponosa koja je održana 28. septembra bez većih incidenata, kao i donošenje smernica za uključivanje civilnog društva u proces izrade zakona.

"EP pozdravlja snažan politički podsticaj borbi protiv korupcije i ističe da pravosudna reforma mora da bude nastavljena, kako bi bila zagarantovana potpuna nezavisnost i nepristrasnost sudija i tužilaca", kaže se u nacrtu.

Pozdravljeno je i donošenje zakona o javnom informisanju i medijima i upućen je poziv za njihovo sprovođenje, ali je izražena zabrinutost zbog "sve gorih uslova za potpuno ostvarivanje slobode izražavanja u Srbiji i zbog pretnji novinarima".

Od Vlade se zahteva i da uvede potpunu transparentnost u pogledu vlasništva u medijima.

EP pozdravlja i reformu javnog sektora i podstiče srpske vlasti da sprovedu strukturne reforme kako bi se popravila klima za investiranje, smanjila stopa nezaposlenosti i siromaštva, kao i da bi se postigla fiskalna konsolidacija.

Vlasti u Srbiji pozvane su da pojačaju napore na usklađivanju zakonodavstva u oblasti energetike sa tekovinama EU kako bi se što pre postiglo razdvajanje u gasnom sektoru i restruktuiranje javnog preduzeća za gas.

EP pozdravlja i prvi sporazum o načelima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, podstiče na nastavak započetog dijaloga, ocenjujući da poglavlje 35 treba da bude otvoreno na samom početku pregovora o pridruživanju Srbije EU.

U nacrtu je izražena zabrinutost što je većina zakona donesena po hitnoj proceduri, zbog čega nije uvek bilo moguće da se obave savetovanja sa svim zainteresovanim stranama.

Pozdravljena je posvećenost vlade evropskim integracijama, a Srbija je pozvana da se pridruži Mehanizmu civilne zaštite EU posle majskih poplava koje su nanele veliku štetu.

U prvom predlogu izveštaja o napretku, koji je Mekalister sačinio otkako je u novembru prošle godine imenovan za izvestioca, pozdravljen je zvanični početak pregovora o pridruživanju EU koji su otvoreni 21. januara prošle godine međuvladinom konferencijom u Briselu.

Nakon predstavljanja izveštaja, članovi Spoljnopolitičkog komiteta će dobiti priliku da predlože amandmane, a dokument će nakon još jednog kruga rasprave biti usvojen u vidu rezolucije na plenarnom zasedanju EP u martu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OCENA EU Dejvid Mekalister podnosi izveštaj o napretku Srbiji u Evropskom parlamentu

Izvor: Blic, 19.Jan.2015

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, podneće danas popodne članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta prvu verziju izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracija u protekloj godini..."EP poziva Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.