Mekalister: Otvaranje poglavlja u prvoj polovini godine

Izvor: RTS, 19.Jan.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Otvaranje poglavlja u prvoj polovini godine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da se nada da će prva poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije i EU biti otvorena u narednih šest meseci.
Dejvid Mekalister je u Briselu predstavio nacrt Izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama, prenosi Tanjug.

"Trudio sam se da moj izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bude što koncizniji", rekao je Mekalister članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP.
Dodao je da se tokom posete Beogradu uverio da je Srbija iskreno posvećena evropskom putu.
"Srpski voz putuje prema Briselu, a ja se nadam da će prva poglavlja biti otvorena u prvoj polovini ove godine", poručio je Mekalister.
Kao četiri ključne tačke u procesu evropskih integracija, Mekalister je naveo vladavinu prava i borbu protiv korupcije, strukturne privredne reforme, usaglašavanje spoljne politike sa evropskom i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Kada je reč o vladavini prava, konstatovao je da postoji problem kada je reč o slobodi izražavanja i situaciji u medijima.
"Slobodni mediji su osnovni element demokratije", rekao je izvestilac, podsećajući na deo izveštaja u kome se konstatuje da je došlo do pogoršanja u ovom sektoru i da vlasništvo u medijima nije transparentno.
Mekalister je istakao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jasan, i da Srbija mora da se usaglasi sa evropskom spoljnom politikom i pridruži se sankcijama protiv Rusije, uprkos dubokim kulturnim i istorijskim vezama sa Ruskom Federacijom.
"Sa druge strane, Srbija može da iskoristi taj privilegovani odnos tokom predsedavanja Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju", poručio je Mekalister.
Posebno je pozdravio skori nastavak dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine i nedavno usvajanje Individualnog programa partnerstva sa NATO-om.
Šef parlamentarne delegacije za Srbiju Edvard Kukan saglasio se da je Srbija napredovala, ali i sa tvrdnjom da postoje problemi u vezi sa slobodom medija i da se pretnje novinarima moraju istražiti.
"Neprimereno je da premijer (Aleksandar) Vučić pokazuje prstom u neke medije", rekla je tokom diskusije poslanica socijaldemokrata i potpredsednica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.
Kako je dodala, smatra da je "stanje u medijima kao u vreme Slobodana Miloševića, ako ne i gore".
Grupa hrvatskih poslanika u EP je ponovo pokrenula pitanje delovanja Vojislava Šešelja, tražeći da se srpska vlada jasno odredi prema njegovim izjavama u skladu sa ranije donesenom rezolucijom.
Osim toga, Ruža Tomašić i još nekoliko hrvatskih poslanika zatražili su da Srbija odmah pusti na slobodu hrvatskog veterana Veljka Marića, koji je pred beogradskim specijalnim sudom optužen za ratne zločine.
"Srbija je sebi uzela za pravo da sudi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na tlu Hrvatske, što predstavlja kršenje našeg suvereniteta", rekla je Tomašićeva, koja je takođe zatražila da se Srbija uslovi rešavanjem spora oko granice na Dunavu.
Većina poslanika je tokom diskusije podržala Mekalisterov nacrt, koji će nakon podnošenja amandmana i još jednog kruga diskusije sledećeg meseca biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u martu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija ostvarila napredak u reformama

Izvor: Beta, 19.Jan.2015

BRISEL, 19. januara 2015. (Beta) - Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvid Mekalister je u ponedeljak u Briselu ocenio da je i početnoj fazi pregovora o članstvu s Evropskom unijom i naglasio da je "voz Beograda na koloseku za Brisel"...Mekalister je u raspravi o nacrtu rezolucije o Srbiji...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.