Izvor: B92, 16.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna zajednica insistira na preinačenju odluke

Beč -- Međunarodna zajednica insistira na tome da crnogorski tužilac preinači svoju odluku u slučaju moldavske državljanke u vezi sa trgovinom ljudima u Crnoj Gori, zaključak je vanredne sednice Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beču.

U diskusiji, nakon obraćanja potpredsednika crnogorske vlade Dragana Đurovića, brojne delegacije, uključujući delegacije Evropske unije i SAD, zahtevale su da se preispita slučaj Moldavke S.Č. i odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podgoričkog tužioca. "Mi apelujemo na crnogorske vlasti da se preinači odluka tužioca", naglašeno je u izjavi SAD u kojoj se zahteva da crnogorska vlada uloži intenzivne napore u istrazi slučaja, uz uključivanje međunarodnog nezavisnog pravnog eksperta.

SAD su izrazile zabrinutost zbog umešanosti visokih funkcionera u aktuelni slučaj trgovine ljudima. "Odbacivanje slučaja dovodi u pitanje ozbiljnost opredeljenja vlade da uloži napore kako bi ispitala umešanost visokih funkcionera. Zahtevamo od crnogorskih vlasti da intenziviraju napore da se ubrza usvajanje i primena reforme pravosudja, uključujući i zakon o državnom tužiocu", poručile su SAD koje su istvoremeno pozdravile napore Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala.

Evropska unija zatražila je, takođe, da se u istragu slučaja moldavske državljanke uključi međunarodni nezavisni stručnjak. "EU očekuje od crnogorskih pravosudnih organa da sami, bez odlaganja, preispitaju odluku tužioca o odustajanju od podizanja optužnice i da je preinače kako bi se slučaj nastavio u odgovarajućim zakonskim okvirima i procedurama. Takođe, pozdravili bismo imenovanje međunarodnog pravnog eksperta koji bi pregledao dokazni materijal u tom slučaju kako bi ustanovio opravdanost za odbacivanje podizanja optužnice", naglašeno je u saopštenju EU. U saopštenju se ističe da "nastavak neizricanja presuda dovodi u pitanje sposobnost crnogorskog pravnog sistema da se suoči sa slučajevima vezanim za trgovinu ljudima". EU je, takodje, poručila da je "to nanelo štetu kredibilitetu Crne Gore i da bi to moglo uputiti poruku kriminalcima da mogu da deluju nekažnjeno sa teritorije Crne Gore".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.