London: Kosovo ima pravo da formira svoje oružane snage kao nezavisna država

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2019, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: Kosovo ima pravo da formira svoje oružane snage kao nezavisna država

Velika Britanija smatra da kosovske vlasti imaju pravo da formiraju svoje oružane snage, saopštila je na sednici Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu, stalni predstavnik ove zemlje Karen Pirs. "Britanija smatra da Kosovo ima pravo da formira svoje oružane snage kao nezavisna država", rekla je ona. "Naša interpretacija Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a je da ne postoje odredbe u rezoluciji koje bi zabranile transformaciju mandata Kosovskih snaga bezbednosti", dodala je ona. Dana 14. decembra, takozvani parlament separatističkih vlasti u Prištini je odobrio formiranje "vojske". Očekuje se da će separatističke snage imati pet hiljada vojnika, a da će još tri hiljade biti u rezervi. Pretpostavlja se da će struktura separatističkih snaga uključivati artiljeriju, snage PVO, kao i snage biološke i hemijske zaštite. S druge strane, stalni predstavnik Rusije SB UN-u je saopštio da "ne postoje garancije da se takozvana vojska Kosova, koja se uglavnom sastoji od terorista Oslobodilačke vojske Kosova, neće koristiti protiv srpskog stanovništva".

 
On je takođe napomenuo da „pokrajina ostaje zona komfora za regrutovanje ekstremista“ i da tamo idu teroristi-povratnici iz Sirije i Iraka. „Svakodnevna pojava na Kosovu su zločini protiv Srba i njihove imovine, a počinioci često izbegavaju kažnjavanje“, zaključio je stalni predstavnik Rusije. On je dodao da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da se diskusija u Savetu bezbednosti UN o situaciji na Kosovu svede na minimum. I portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je saopštila da su mere Prištine usmerene na proterivanje srpskog stanovništva.  


Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruska ambasada: London ignoriše pretnju "Vojske Kosova" po Srbe

Izvor: RTS, 09.Feb.2019, 00:31

Povodom izjave britanske ambasadorke u SB UN Karen Pirs da Priština ima pravo na vlastitu vojsku, oglasila se Ambasada Rusije u Londonu ocenivši da Velika Britanija i ostale zapadne zemlje ignorišu pretnju koju bi formiranje takozvane kosovske vojske predstavljalo po srpsko stanovništvo na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.