Izvor: Blic, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriju imovinu

Kriju imovinu

Svega pedesetak od preko 10.000 državnih funkcionera dostavilo je do juče izveštaje o svom imovinskom stanju Republičkom odboru za rešavanje sukoba interesa. Prijavljivanje imovine traje od početka marta, a rok ističe za dva dana.

Predsednik Republičkog odbora Milovan Dedijer kaže za 'Blic' da će taj odbor naknadno odlučiti šta će preduzeti protiv onih funkcionera koji u propisanom roku ne dostave izveštaje o imovini.

- Moguća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su dva rešenja. Prvo je da, ukoliko iz objektivnih razloga neko nije dostavio izveštaj na vreme, produžimo rok, a drugo - da se izrekne nejavno upozorenje posle koga se postavlja novi rok za dostavljanje izveštaja - kaže Dedijer.

Ukoliko ni u tom roku funkcioner ne prijavi imovinu, izriče mu se javna opomena. Funkcioneru koji je postavljen ili imenovan na javnu funkciju može se izreći mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje, funkcioneru koji je na javnu funkciju izabran neposredno od građana može se izreći mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, a funkcioneru koga je na javnu funkciju izabrao organ koji je neposredno izabran od građana izriče se mera javnog objavljivanja preporuke da podnese ostavku.

Dedijer navodi da Vlada Srbije Odboru još nije dostavila podatke o tačnom broju funkcionera koji su po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa dužni da prijave imovinu.

- Vlada će nam dostaviti one podatke koje ima. Ako ne budu imali podatke za sve funkcionere, Odbor će uputiti cirkularno pismo opštinama u Srbiji sa zahtevom da se dostave ti podaci - objašnjava on.

Ipak, mnogi funkcioneri, među kojima i neki poslanici Skupštine Srbije, kažu da nisu znali da treba da prijave imovinu Odboru.

- Informacije o tome objavljene su u 'Službenom glasniku', u medijima i na našoj konferenciji za novinare. Nećemo valjda svakom pojedinačno slati obaveštenje - kaže Dedijer.

Prema njegovim rečima, 'Službeni glasnik' doštampava obrasce za prijavu imovine, koji inače koštaju 20 dinara, što, kako kaže Dedijer, znači da se oni kupuju i da postoji interesovanje funkcionera da prijave imovinu.

Nemanja Nenadić iz 'Transparentnost Srbija' kaže za naš list da funkcionera koji su dužni da prijave imovinu 'sigurno ima više od 10.000'.

- Deset hiljada je gruba procena. To je samo red veličine, moguće je da je taj broj i blizu 15.000 - kaže Nenadić. Dejan Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.