Kosmet sastavni deo Srbije

Izvor: Politika, 01.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmet sastavni deo Srbije

Premijer i predsednik Republike pozvali građane na referendum da potvrde neotuđivost južne pokrajine

Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije, iz čega slede ustavne obaveze državnih organa da zastupaju državne interese Srbije na Kosmetu u svim unutrašnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i spoljnim političkim odnosima, građani Srbije donose Ustav Republike Srbije – upisali su poslanici Narodne skupštine Srbije jednoglasno u preambuli novog Ustava koji su sinoć usvojili, glasovima svih 242 prisutna poslanika. Jednoglasno je, na prvoj posebnoj sednici Narodne skupštine, doneta i Odluka o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja najvišeg pravnog akta.

Predsednici vlade i Republike Vojislav Koštunica i Boris Tadić pozvali su građane da izađu na referendum i potvrde neotuđivost Kosmeta, a predsednik Skupštine Srbije je , nakon usvajanja ustava, pozvao poslanike da idu po Srbiji i ubeđuju ih da to učine. Marković je podsetio da je Ustav usvojen posle mnogih teškoća u usaglašavanju, koje na novom pravnom aktu traje od maja 2004. godine.

Ustav je sinoć usvojen na predlog Odbora za ustavna pitanja koji je, takođe jednoglasno, sat vremena pre sednice Skupštine usvojio Nacrt, usaglašen između parlamentarnih stranaka, šest godina od demokratskih promena i volje da se ustav menja. Sednici su , osim predsednika vlade i predsednika Republike prisustvovali skoro svi ministri – novinari nisu zapazili Ivanu Dulić-Marković i Tomicu Milosavljevića. Odsutni su bili i poslanici iz DS-ove poslaničke grupe Nataša Mićić i Goran Svilanović (GSS) i Žarko Korać (SDU). Sednica je trajala nešto manje od dva sata.

Šefovi poslaničkih grupa posebno su isticali kao rezultat političkog dogovora da je prvim članom teksta Ustava definisano da je "Republika Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima".

Novi Ustav propisuje da je himna Srbije pesma "Bože pravde", da će se zastava koristiti kao Narodna zastava i Državna zastava, a grb kao Veliki i Mali grb. U Srbiji su u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo, dok se upotreba drugih jezika i pisama uređuje Zakonom.

Novim Ustavom predviđeno je da o promeni Ustava odlučuje Narodna skupština dvotrećinskom većinom, posle čega se potvrđuje na referendumu izjašnjavanjem više od polovine ukupnog broja izašlih birača, a ne kao do sada natpolovičnom većinom od ukupnog broja birača u Srbiji.

Ustavom je predviđeno da Srbija ima autonomne pokrajine Kosovo i Metohiju i Vojvodinu, da će se njihova suštinska autonomija regulisati posebnim zakonom koji se donosi postupkom previđenim za promenu Ustava, a ostavlja se mogućnost osnivanja novih, ukidanja i spajanja postojećih pokrajina, uz potvrdu na referendumu, po pravilima promene novog Ustava. Novi Ustav definiše da se postojeća društvena svojina pretvara u privatnu, pod zakonskim uslovima. Od sada se ustavom garantuje autonomija univerziteta, a zabranjuje strogo sukob interesa državnim funkcionerima.

Članom 79. zagarantovana su sva prava nacionalnih manjina po najvišim evropskim standardima. Čak i to da u sredinama gde čine značajniju populaciju, na njihovom jeziku mogu da budu ispisana imena ulica, naselja i oznake.

Ustavna novina je i institucija zaštitnika građana koja će za svoj rad biti odgovorna parlamentu koji će je birati. Zaštitnik građana je nezavisni državni organ koji štiti pravo građana i kontroliše rad organa državne uprave i drugih organa sa javnim ovlašćenjima.

Šef poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić izjavio je sinoć da se "Srbija nalazi pred istorijskom odlukom" i podsetio da je prošlo 103 godine od donošenja poslednjeg ustava nezavisne Srbije. Novi Ustav, spaja tradicionalno i moderno , naglasio je.

Tomislav Nikolić, šef poslanika SRS istakao je da je ponosan što će poslanici građanima darovati novi ustav Srbije "države srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, u kojoj je Kosmet u preambuli dobio izdvojeno mesto".

– Ovo je konačno referendum za Srbiju, i zato ne želim da zvučim patetično, ali živela Srbija – poručio je povodom usvajanja ustava Nikolić. On je napomenuo da se "drugi ne prave da su branili Vojvodinu od SRS jer će za SRS ona uvek imati posebnost ali i biti u sastavu Srbije dok postoji ta stranka".

Šef socijalista u parlamentu Ivica Dačić odbacio je optužbe "koje se odnose na ustav socijalista iz devedesete" i rekao da SPS "kao državotvorna stranka podržava novi ustav jer je u njemu Kosmet definisan kao sastavni deo Srbije.

Mirjana Nikić

[objavljeno: 01.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.