Kirbi: Normalni odnosi sa Kosovom

Izvor: B92, 25.Sep.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Normalni odnosi sa Kosovom

Pranjani -- Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je da Srbija treba da bude članica EU, kao i da mora da ima "normalne odnose" sa Kosovom.

Kirbi je kazao da put ka EU "nije jednostavan", ali da je "jako dobar" za Srbiju. Na pitanje novinara da li će SAD insistirati da Srbija prizna Kosovo, on je kazao da Srbija mora da ima "normalne odnose" sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovom.

Američki ambasador je danas u Pranjanima na Suvoboru predao na korišćenje novoizgradjenu sportsku halu čiju je izgradnju finansirala Evropska komanda oružanih snaga SAD sa 640.000 dolara u znak sećanja na spasavanje više od 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Kako su podsetili učesnici svečanosti, pilote je od Nemaca spasavao srpski narod rizikujući svoje živote.

"U američkoj javnosti se nedovoljno zna o akciji spasavanja više od 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu u Srbiji jer se Amerikanci na bave mnogo istorijom već budućnošću", rekao je ambasador.

Kirbi je naveo da je u Srbiju stigao pre nedelju dana i da je od svih zvaničnika srdačno primljen, te da se nada da će Srbija u budućnosti biti član EU.

Ambasador Kirbi je zahvalio srpskom narodu koji je spasavao američke živote.

Ovom prilikom Kirbi je rekao i da će "SAD pomoći Srbiji da se integriše u Evropsku uniju".

Tokom akcije "halijard" spaseno je više od 500 pilota. Meštani su 1944. godine izgradili u Pranjanima aerodrom, gde su sletali američki

avioni koji su transportovali pilote u savezničku bazu u Bariju u Italiji.

Akcija spasavanja američkih pilota za vreme Drugog svetskog rata izvedena je od strane avijacije SAD-a u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija treba da ima normalne odnose s Kosovom

Izvor: NaDlanu.com, 25.Sep.2012

PRANJANI, 25. septembra 2012. (Beta) - Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je u utorak u Pranjanima da Srbija treba da bude članica EU, kao i da mora da ima "normalne odnose" sa Kosovom... PRANJANI, 25. septembra 2012. (Beta) - Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je u utorak...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.