Ki Mun: Beograd i  Priština treba da razgovaraju o aktu secesije

Izvor: Blic, 23.Sep.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ki Mun: Beograd i Priština treba da razgovaraju o aktu secesije

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je „istakao važnost dijaloga Srbije i Kosova o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine“, saopštile su Ujedinjene nacije. Spremnost UN da tome doprinesu Ban je izneo u bilateralnim susretima sa tri lidera na marginama trodnevnog samita o milenijumskim ciljevima razvoja u Njujorku, piše u saopštenju pod naslovom „Srbija i Kosovo se moraju uključiti u dijalog o sporu“.

Razgovor generalnog sekretara sa predsednikom Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Borisom Tadićem bio je „usredsređen na izglede za dijalog koji bi omogućila Evropska unija", objavljeno je na sajtu UN. U saopštenju se navodi da je prošle nedelje „Generalna skupština UN konsenzusom pozdravila inicijativu EU i potvrdila savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, izdato u julu, o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova koje Srbija odbacuje". Generalni sekretar UN je o pitanju Kosova razgovarao i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom i ministrom inostranih poslova Poljske Radoslavom Sikorskim, piše u istom saopštenju UN.

- EU je dobila mandat od generalnog sekretara UN Bana Ki Muna da poradi na dijalogu Beograda i Prištine jer je to evropsko pitanje - rekao je za RTS državni sekretar srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. „Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton će u ovom slučaju obavljati posao za UN a u ime EU, koja je faktor za nas pa i za kosovske Albance", rekao je Ivanović.

Portparol predsednika Kosova Đavit Bećiri izjavio je da će osnov za razgovore Prištine sa Beogradom o severu Kosova biti Ahtisarijev paket koji za sever predviđa dve opštine, prenosi danas KIM radio.

- Stav zvanične Prištine je jasan, sve što nije predviđeno Ahtisarijevim paketom za nas će biti neprihvatljivo. Nismo spremni na bilo kakve ustupke kada je u pitanju teritorija Kosova, tako ni za sever - rekao je Bećiri. Prema njegovoj oceni, nema potrebe da se severu da neki specijalni status ili autonomija. Politički analitičar iz Prištine Škeljzen Malići sumnja da će se za sever pronaći neko „statusno rešenje" jer, prema njegovom mišljenju, davanje specijalnog statusa severu Kosova moglo bi da izazove mnogo drugih problema u regionu, što ne odgovara ni međunarodnoj zajednici.

Sejdiju sa Klintonom i Olbrajtovom

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju razgovarao je u Njujorku sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom i istakao da Kosovo stvara novu realnost posle usvajanja rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN). Sejdiju je razgovarao sa Klintonom, ali i bivšim državnim sekretarom Medlin Olbrajt, saopštila je kancelarija kosovskog predsednika. Sejdiju, premijer Kosova Hašim Tači i ministar inostranih poslova Skender Hiseni razgovarali su s premijerom Kuvajta Naserom Mohamedom al Ahmed al Sabahom, od kojeg je zatraženo da ova država prizna nezavisnost Kosova, navodi KIM radio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.