Jeremić otvorio Forum malih država

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić otvorio Forum malih država

Njujork -- Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić otvorio je danas u Njujorku Forum malih država zajedno sa Ban Ki Munom i Hilari Klinton.

Jeremić je tom prilikom podsetio da i sam dolazi iz male države - Srbije i da mu je zbog toga ova dužnost posebna čast.

"Mi smo ponosna zemlja koja niti zauzima puno prostora na mapi sveta niti ima velike prirodne resurse. Poput mnogih drugih zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i moja zemlja je prošla kroz periode tragedije i periode slave žrtvujući svoj ljude i bogatstvo daleko iznad mogućnosti kada god je trebalo da brani slobodu," rekao je Jeremić.

Forum malih država, koji ove godine slavi 20-godišnjicu, tokom protekle dve decenije proširio je članstvo i stekao dobru reputaciju zbog svog doprinosa Ujedinjenim nacijama, ocenio je predsedavajući Generalne skupštine.

Istorija, pokazuje, dodao je, da relevantnost jedne zemlje u medjunarodnom sistemu, ne mora da bude oderedjena njenom veličiniom već idejama, inicijativama i dinamikom.

"Po svojoj prirodi, male drzave dele specifične brige i zajedničke interese, kao što su održivi razvoj, upravljanje globalnom ekonomijom, klimatske promene i revitalizacija UN. One su suočene sa brojnim izazovima sa kojim se ne suočavaju velike zemlje zbog čega vise cene značaj multilateralne saradnje i solidarnosti," rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da je kao predsedavajući Generalne skupštine predložio da okvirna tema ovogodišnje debate Generalne skupštine bude rešavanje medjunarodnih sporova i situacija mirnim putem.

"Po mom mišljenju održivi razvoj je jedan od strateških načina za sprečavanje sukoba. On je sve više isprepletan sa dnevnim redom globalnog mira i bezbednosti. Kao predsednik Generalne skupštine nameravam da radim sa zemljama Foruma kako bi se približili tom istorijskom cilju," rekao je on.

Pored toga, u eri globalizacije oružje za masovno uništenje je postalo dostupno ne više samo držvama već i drugim akterima, a "opasnost od terorizma je jedna od najdramatičnijih pretnji sa kojima se dans suočavamo", upozorava Jeremić.

"Borba protiv terorizma mora ostati visoko na dnevnom redu i ne sme se štedeti napora da ta pošast porazi," naveo je on.

Jeremić je podsetio da je tokom govora na početku Generalne debate naglasio značaj ekonomske dimenzije suverene ravnopravnosti.

"Nijedna zemlja ne može izaći iz siromaštva ukoliko nema pravo da se njen glas čuje," rekao je on i dodao da zbog toga očekuje aktivno učešće malih zemalja u predstojećim dogadjajima u UN i na globalnom planu.

"Predložio sam pokretanje procesa koji bi doveo do uspostavljanja okvira za konsultacije izmedju Generalne skupštine UN i medjunarodnih finansijskih i trgovinskih institucija i grupa poput G-20."

To bi, kako je zaključio, pomoglo otklanjanju strahovanja i neizvesnosti na koje male države godinama skreću pažnju, a inkluzivnost je važan faktor u trenutku kada se preduzimaju koraci za kreiranje stabilnije i prosperitetnije i uravnoteženije globalne ekonomije.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.