Izvor: Blic, Tanjug, 02.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeger: Od Beograda zavisi kada će MMF odobriti sporazum

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Albert Jeger izjavio je da će od Beograda u najvećoj meri zavisiti kada će Izvršni odbor MMF odobriti sporazum o kreditnom aranžmanu, vredan tri milijarde evra, koji su prošle sedmice postigli MMF i Srbija.

"Vlada će morati da podnese revidirani plan budžeta skupštini. Znamo da vlada u Beogradu još razmatra neke od mera koje se posebno tiču dodatnog poreza na primanja. Očigledno, što je više pitanja za debatu, veći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rizik da bi moglo doći do odlaganja procesa odobrenja u Izvršnom odboru fonda", rekao je Jeger za "Glas Amerike". On je ocenio da je ekonomija Srbije vrlo teško pogođena globalnom finansijskom krizom, posebno padom izvoza u januaru i februaru, dok je priliv kapitala smanjen.

"Istovremeno, Srbija je tokom proteklih nekoliko godina akumulirala velike strane zajmove, što se odrazilo na trenutno visoki deficit i veliki spoljni dug", ukazao je Jeger. Šef misije MMF za Srbiju je naveo da u svetlu tih izazova treba preduzeti tri osnovne stvari. Vlada treba da prilagodi budžet shodno prihodima. Da bi se sprečio oštri porast fiskalnog deficita, smatra Jeger, potrebna su izvesna fiskalna prilagođavanja.

"Drugi važan stub ovog programa je da MMF traži obećanja stranih banaka da će ostati angažovane u Srbiji i, konačno međunarodne finansijske institucije, ukljujujući MMF, moraće da obezbede znatnu spoljnu finansijsku podršku", rekao je Jeger. Funkcioner MMF-a je ukazao da je Srbija tokom proteklih godina, zbog brzog ekonomskog rasta, beležila velike državne prihode, pa je i potrošnja rasla vrlo brzo.

Na primer, naveo je on, penzije su u 2008. rasle oko 24 odsto, a u 2009. će porasti oko 17 odsto. "Odluke o tim troškovima donete su na osnovu pretpostavke da će ekonomija rasti vrlo brzo u neposrednoj budućnosti, što nije bio slučaj. Stoga se javila potreba da se troškovi prilagode obimu budžetskog prihoda", objasnio je Jegere. On je dodao da sporazum postignut sa MMF-om predviđa ukidanje daljeg povećanja plata i penzija u 2009. i 2010. godini i znatno smanjenje neobaveznih izdataka na dobra i usluge, kao i državnih subvencija na svim nivoima.

Jeger se složio sa izjavom premijera Mirka Cvetkovića da sredstva od ovog aranžmana sa MMF-om neće biti namenjena pokriću u budžetskog deficita, već jačanju deviznih rezervi zemlje. "Međutim, istovremeno, veliki deo tih sredstava će verovatno na kraju biti iskorišćen za pokriće stranog duga sa kojim će Srbija biti suočena tokom 2009. i 2010. godine. To omogućava privatnom sektoru da smanji troškove daleko postepenije nego što bi bio slučaj da ova sredstva nisu dostupna", rekao je on. Jegera je ocenio da MMF ima veoma plodnu, dugogodišnju saradnju sa vlastima u Srbiji. "Nadamo se da će tekući revidirani aranžman funkcionisati, tako da će Srbija izaći iz perioda usporenog rasta daleko snažnija, kao i da će vlada biti u dobroj poziciji da postigne svoj krajnji cilj - prelazak na evro", zaključio je Jeger.

MMF: Bez uslovljavanja pomoći priznanjem Kosova

Međunarodni monetarni fond (MMF) nije pokretao pitanje priznanja samoproklamovane nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Beograda kao uslova za pružanje antikrizne pomoći Srbiji i ne namerava to da čini, javila je danas ruska agencija Itar Tas, pozivajući se na objašnjenje dobijeno u pres-službi Fonda.

Na molbu da prokomentariše vest jednog internet portala, u pres-službi MMF-a ruskoj državnoj agenciji je rečeno da je u pitanju iskrivljeno tumačenje nedavnog članka u nemačkom listu "Tagescajtung" (TAZ).

List je tvrdio da neki akcionari MMF navodno traže da se Srbiji postave politički uslovi o statusu Kosova.

U pres službi MMF-a rečeno je da je u januaru prošle godine Fond utvrdio 15-mesečni stabilizacioni kreditni program za Srbiju u obimu od 402 miliona evra.Ovih dana postignut je dogovor, koji je potrebno da odobri Savet direktora, o povećanju tog programa do približno tri milijarde evra i produženja do 27 meseci.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF: Sporazum zavisi od Beograda

Izvor: B92, 02.Apr.2009

Vašington -- Kada će Izvršni odbor MMF-a odobriti sporazum sa Srbijom zavisi od srpskih vlasti, kaže Albert Jeger i upozorava da je srpska ekonomija teško pogođena krizom...Šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger nije precizirao kada bi Izvršni odbro te međunarodne finansijske institucije mogao...

Nastavak na B92...

Jeger: od Beograda zavisi

Izvor: Radio 021, 02.Apr.2009

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Albert Jeger izjavio je da će od Beograda u najvećoj meri zavisiti kada će Izvršni odbor MMF odobriti sporazum o kreditnom aranžmanu, vredan tri milijarde evra, koji su prošle sedmice postignut sa Srbijom. Na podsećanje da neki ekonomisti u...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.