Izbori prošli, od dnevnica ni traga

Izvor: Politika, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori prošli, od dnevnica ni traga

Petorica članova biračkih odbora ostali bez naknada od LDP-a za "dežurstvo" na biračkim mestima 21. januara

Kada su petorica momaka iz Beograda prihvatila ponudu da predstavljaju Liberalno-demokratsku partiju 21. januara u biračkim odborima na tri mesta u opštini Sopot nisu mogli ni da zamisle da će ih naplata tog angažmana koštati toliko vremena i izgubljenih nerava. Ipak, dnevnice u iznosu od 2.000 dinara, koje se isplaćuju iz republičkog budžeta, ni posle skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dva meseca od parlamentarnih izbora Veljko Sarić, Ilija i Milan Kuprešanin, Filip Raičević i Dragan Nikolić još nisu dobili, zbog čega su odlučili da se obrate javnosti.

"Politici" se javio Veljko Sarić (26), student Više medicinske škole, revoltiran odnosom stranke prema njima. Posao na biračkim mestima Rogača, Drlupa i Dučina u opštini Sopot dobili su, kaže, preko Nedeljka Stakića, menadžera LDP-a za opštinu Surčin.

Znali su da dnevnice neće dobiti odmah, pa su čekali da ih Stakić pozove kad isplata počne. Prošlo je neko vreme, priča Sarić, a onda su od koleginice iz jednog biračkog odbora saznali da su one već isplaćene.

Pozvali su stranku i saznali da je novac predat Stakiću, te da je on trebalo da im isplati dnevnice. Stakić je, po priči Veljka Sarića, odugovlačio, a neki drugi ljudi iz stranke, do kojih su uspevali da dođu, govorili su im da se strpe i da će dobiti novac, ali nikakvih nagoveštaja isplate, kako kaže Sarić, nije bilo sve do pre dva dana, kada se "Politika" zainteresovala za slučaj. Tada su ga pozvali iz stranke i pitali da li će da "povuče" priču ako im isplate dnevnice. Sarić dodaje da su odustali od ponude kada je on rekao da je spreman da to učini ako im se istog dana isplate dnevnice.

U Informativnoj službi LDP-a prekjuče su nam rekli da je ceo slučaj predat policiji. Na pitanje kada, odgovorili su da je to urađeno "čim su saznali šta se desilo", ali nisu mogli da navedu kada je to tačno bilo. Veljko Sarić, inače, ne zna da je slučaj preuzela policija i kaže da niko od nadležnih nije razgovarao sa njim.

U Informativnoj službi LDP-a za "Politiku" ocenjuju ovo što se dogodilo kao "lošu organizaciju celog tog posla". Kako su naveli, stranka nije mogla da ima uticaj na to. "U Sopotu nemamo formiran odbor, zato se radi o povereništvu. Imali smo 18.000 kontrolora, a ovo je jedino loše što se dogodilo", rekli su nam u LDP-u, uz napomenu da očekuju da policija to reši.

"Politika" je juče pozvala i Stakića, koji je za naš list rekao da je reč o sukobu između njega i Sarića, te da stranka sa tim nema nikakve veze. Prema njegovoj verziji priče, Sarić ga je zamolio da podigne novac u stranci za njih i kad je trebalo da ga preda, krivicom Sarića nisu se videli. Stakić tvrdi da je posle otišao na službeni put, u međuvremenu je izgubio i mobilni telefon, a Sarić se obratio stranci i pokušao da mu ugrozi ugled u LDP-u. Zato mu je poručio da novac za dnevnice sad traži od stranke.

Snežana Stojanović-Kandić, načelnica opštinske uprave Sopota i koordinator između RIK-a i opštinske izborne komisije, izjavila je za naš list da je novac za naknade pet predstavnika LDP-a, sa njihovim potpisanim ovlašćenjima, dva-tri dana nakon održanih izbora podigla Tanja Tripković kao predstavnik stranke. Na našu informaciju da mladići još nisu dobili novac, načelnica uprave opštine Sopot pozvala je Tanju Tripković koja joj je dogovorila da je "novac poslala u centralu stranke".

U RIK-u kažu da je posrednica sa ovlašćenjem zapravo bila dužna da ga dostavi lično članovima odbora, na osnovu dopisa kojim je RIK obavestio opštinske komisije o načinu isplate naknada. U njemu piše da opštinske komisije isplaćuju naknade članovima biračkih odbora (a ne strankama), a da stranački posrednik može da podigne novac samo sa ovlašćenjem člana odbora, iz čega proizilazi, kako tumače, da ga dostavlja lično njemu.

I mi smo pozvali pomenutu posrednicu, koja tvrdi da je novac u "centralu" poslala, zapravo, u dogovoru sa mladićima "da bi do njih stigao brže".

Inače, saznajemo da se RIK-u javljaju i drugi pojedinci, uglavnom iz proširenog sastava odbora, koji tvrde da su 21. januara radili na biralištima, a da im to nije plaćeno. U nekim opštinskim komisijama kažu da su u većini slučajeva novac za prošireni sastav podizali predstavnici stranaka, sa ovlašćenjima iz centrala, uz objašnjenje da je tako lakše podeliti novac pošto ima mnogo članova biračkih odbora.

U RIK-u na to kažu da pojedinci koji su ostali bez naknade moraju da se obrate opštinskoj izbornoj komisiji, koja je "dužna, ako ima nejasnoća oko isplata koje ne može da reši, da se obrati Republičkoj izbornoj komisiji koja će onda oceniti šta valja činiti". Ali, ako se pokaže da ih ima, RIK malo šta može da uradi, jer propisi ne preciziraju šta se dešava i kako se kažnjava u ovakvim situacijama.

RIK može eventualno da izrekne opomenu stranci koja nije isplatila naknade, a oni koji su uskraćeni mogu da tuže onoga ko je "zatajio" u poštovanju naših instrukcija, kaže Jasminka Jakovljević, zamenik sekretara RIK-a.

B. Baković, M. Nikić

[objavljeno: 15.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.