Ivica Dačić: Između SNS i SPS nema političkih nesuglasica, samo ličnih

Izvor: Danas, 21.Apr.2016, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Dačić: Između SNS i SPS nema političkih nesuglasica, samo ličnih

Beograd - Verujem da Socijalistička partija ponovo može da bude na nivou od pola miliona glasova, a nadam se i više od toga. Mi smo, na ovim izborima, istakli kandidaturu za vodeću stranku na levom političkom spektru, i očekujem da upravo tu i pobedimo, kaže u razgovoru za Danas Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova u odlazećoj vladi. On napominje da ne razmišlja o ministarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << mestu, ali ni o mestu premijera, jer kako u šali kaže već je bio premijer.

                 

*Da li ste razgovarali sa predsednikom SNS o postizbornoj koaliciji i očekujete li da ćete biti deo buduće vlade?

- Očekujem samo izbore, i što bolji rezultat na njima. I vidim da već ima dosta petlova koji uveliko kukuriču o svom ministarskom mestu. Po mom sudu, svaka takva izjava, svako slično očekivanje je - prerano. O pozicijama i mestima, pa i savezima i koalicijama, razgovara se posle izbora, ne pre.

*Šta ste podrazumevali pod tim da uvek igrate u prvoj ligi?

- Samo činjenice. Pre svih onu koja govori da sam, zajedno sa svojom strankom, stalno u epicentru političkih zbivanja, i da imam, imamo, tu poziciju i specifičnu težinu političkog prvoligaša.

*Očekujete li da ćete ponovo biti ministar inostranih poslova ili imate neke druge ambicije?

- Ne mislim o tome. Izbori, izbori i izbori. Tako izgleda raspored u mojoj glavi i ni za šta drugo nema mesta.

*Šta je najveći uspeh Srbije za vreme dok ste vi vodili Ministarstvo inostranih poslova?

- Upravo su mi moji saradnici izračunali da sam prešao gotovo pola miliona kilometara, to jest da sam dvanaest puta obišao zemaljsku kuglu, ali to ne računam u uspeh, nego u dobar način da se zarade žuljevi. Šalu na stranu, mislim da je i ova vlada, kao i prethodna, uradila zaista mnogo za novo pozicioniranje Srbije na političkoj mapi sveta. I ne da mislim, nego znam, da na toj mapi nismo više zamračeni, niti smo sa nje odsečeni, kao što nam se toliko puta dešavalo. Srbija ponovo ima poziciju, ugled i poštovanje. Srbija ima reč, stav i svi su te dve činjenice priznali i uvažavaju ih. Zato smo uspeli da sprečimo Rezoluciju o Srebrenici, zato smo u Unesku zaustavili proces primanja Kosova u tu organizaciju, zato smo predsedavali OEBS-u. Postali smo, jednom rečju, relevantni. I računam da je to ozbiljan uspeh.

*Da li ste zadovoljni radom vašim ministara, energetike i poljoprivrede?

- Verujem u njihov pošten odnos prema zadacima koje su dobili da obave, a ocenu o njihovom radu daje premijer.

*Nedavno ste rekli da niste zainteresovani za premijersko mesto, zbog čega?

- Već sam bio premijer, zašto bih se na to vraćao? Šalim se, naravno, pričao sam o svojoj političkoj poziciji, o političkoj sceni u Srbiji i rasporedu snaga na njoj.

*Da li ćete se kandidovati za predsednika Srbije i da li su ovi parlamentarni izbori uvertira za izbore koji slede naredne godine?

- Mislim da bih bio ozbiljan politički diletant kada bih se sada bavio, na bilo koji način, predsedničkim izborima koji će biti održani sledeće godine, a još ni ovi izbori nisu završeni. I verujem da su baš ovi izbori najvažniji, po mnogo čemu odlučujući i za ustrojstvo i za razvoj Srbije, a ne da su uvertira za bilo šta.

*Očekujete li da vas na tim predsedničkim izborima podrži i lider naprednjaka?

- Mislim da sam na to odgovorio. Ne razmišljam o tome.

*Ima li nesuglasica na relaciji SPS - SNS?

- Političkih, kada je reč o ciljevima i o tome za šta smo se i mi i oni jasno opredelili - nema. Ličnih, svakako da ima. I trudim se da ih upravo tako doživljavam i da ne učestvujem u njima. Zanima me politika, zanima me rezultat, i zanima me ostvarenje sna o uspešnoj, jakoj, razvijenoj i evropskoj Srbiji. Sve ostalo mi je, u odnosu na to, nebitno.

* Zbog čega je koalicija sa demokratama i bivšim demokratama nemoguća?

- Zato što su i jedni i drugi bivši, u svakom smislu te reči.

*Kako komentarišete to što bivši koalicioni partneri napadaju više vas u kampanji nego Srpsku naprednu stranku i premijera Vučića?

- Mogao bih to i ja vas da pitam i verujem da biste znali da odgovorite. Zato što bi da uđu u sledeću vladu i zato što mene i SPS percipiraju kao prepreku u ostvarenju tog cilja. Zaboravljaju samo da problem nije u meni, nego u njima. Zar nije tako?

*Da li bi vas iznenadila činjenica da DS ne pređe cenzus, a da treće mesto zauzmu radikali?

- Ne bavim se time, pošto veoma dobro znam koliko su istraživanja i ta vrsta projekcije opasni. Takođe, nemam nikakvog razloga da razmišljam o tome gde će biti drugi, kakav rezultat će postići. Moj posao je SPS i njegov rezultat.

*Da li će vaša stranka na lokalu moći da ulazi u koalicije i sa drugim strankama osim sa naprednjacima i u kojim gradovima Srbije očekujete pobedu?

- Lokal je druga politička sfera u odnosu na Republiku i tamo, i danas, vladaju sasvim druge političke zakonitosti. Hoću da kažem, na lokalu je sve moguće. A pobedu očekujem u što više opština.

*Naprednjaci tvrde da je ovo najmirnija kampanja, da li i vi to smatrate?

- Jeste, i to je deo ozbiljnog napretka koji smo postigli kao zemlja i kao demokratsko društvo.

*Zašto tvrdite da su socijalisti jedina prava levica, zar to nije i Borko Stefanović?

- Čovek koji je potrčao da dočeka presudu Šešelju pokličem "Pravda je pobedila", a Borko Stefanović to jeste uradio, zaista nije levičar, niti može to da bude. Osim ako nije osnovao neki levi četnički pokret i kandidovao se za četničkog komesara. Tu vrstu nonsensa u SPS ne možete da nađete. Mi jesmo posvećeni onim temeljnim levim vrednostima, koje isključuju svaki nacionalizam i svaku neravnopravnost, po bilo kom osnovu, i zato i jesmo prava levica. Nama ne može da se desi, takođe, da Slovake nazovemo četnicima, niti da odjednom počnemo, zbog cenzusa, da koketujemo sa liberalima. Drugim rečima, mi jesmo original. Ostali su samo loše kopije. Falsifikati.

*Šta to SPS može da ponudi što drugi ne mogu?

- Mi smo još na Kongresu istakli da je naš put, put ka pojedincu, individui, kojima kolektiv mora da pruži sigurnost, radna mesta, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu... Pojednostavljeno, nije na pojedincu da postoji zbog kolektiva, nego svi zajedno gradimo taj kolektiv da bi on postojao zbog čoveka. I to nudimo. Socijalizam posvećen svakom čoveku. Jedno novo, ljudsko lice, stare ideje. Ravnopravnost, jednakost, iste šanse, sigurnost, ali ne za neku većinu, nego za svakoga.

*Ko su izdajice iz vašeg spota i zbog čega ste u spotu vratili bivšoj himni?

- Nisam se vratio staroj himni, nego sam iskoristio njen deo u kojem se kaže nešto što zaista jeste paradigma ove partije. Mi stojimo postojano kao klisurine. Evo, već dvadeset pet godina. A za sve to vreme, i to je činjenica, šta god da smo radili, nikada nismo izdali svoju zemlju. To je sve.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.