Italija prvi ekonomski partner, najveća podrška Srbije ka EU

Izvor: Studio B, 31.Mar.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija prvi ekonomski partner, najveća podrška Srbije ka EU

Italija je prvi ekonomski, ali i važan politički partner Srbije koji joj pruža punu podršku na putu ka EU i zalaže se za skoro otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, glavna je poruka razgovora šefa italijanske diplomatije Paola Đentilonija i srpskih zva

„Vlada Italije podržaće skoro otvaranje pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU", poručio je ministar spoljnih poslova Italije Paolo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Ðentiloni u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakavši da je Srbija politički i ekonomski stabilna zemlja, koja doprinosi i stabilnosti celog regiona.

Premijer Vučić je izjavio da će Srbija nastaviti tim putem i zahvalio Italiji na podršci evropskim integracijama Srbije, što je spoljno-politički prioritet zemlje.

Dvojica zvaničnika konstatovala su da dve zemlje imaju odlične političke odnose, čemu će doprineti zajednička sednica dveju vlada, koja će po četvrti put uskoro biti održana u Beogradu.

"To je dobra osnova za unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmene, koja je prošle godine iznosila 3,6 milijardi evra", rekao je srpski premijer i naglasio da očekuje nove italijanske investicije, posebno u oblasti poljoprivede i prehrambene industrije.

Ðentiloni je istakao je da će učešće na svetskoj izložbi EKSPO 2015. u Milanu biti dobra prilika da se Srbija predstavi u Italiji na najbolji način i najavio da će predsednik Italije Serđo Matarela 25. maja doći u posetu Beogradu.

 

Italija podržava Srbiju na putu ka EU

 

Šef italijanske diplomatije Paolo Ðentiloni započeo je danas posetu Srbiji susretom sa prvim potpredsednikom vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. 

Nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Đentiloni je istakao da je Italija potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred i da postoje svi uslovi da EK u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja.

"Ne možemo da zadržavamo ovaj postupak (evropskih integracija) jer je Srbija preuzela obaveze i radi na njihovm ispunjavanju. Verujem da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donose odluku o otvaranju poglavlja", rekao je Đentiloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom.

 Italija, kako je dodao, ceni i to što je Beograd uradio u okviru dijaloga sa Prištinom kao i sva ostala pitanja koja se tiču evropskih integracija. 

Dačić je italijanskom kolegi preneo da su završeni skrininzi za sva poglavlja i da to znači da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja.

"Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo", kazao je Dačić.

Rekao je i da će Srbija ispunjavati sve što je potpisano u Briselskom sporazumu i svim onim što je predviđeno planom implementacije, ali da ne može biti odgovorna ako neko postavlja nove uslove.

Govoreći o bilateralnim odnosima Dačić je istakao da je Italija prvi ekonomski partner Srbije ali i važan politički partner i izrazio zahvalnost Rimu za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija.

Italija se, kako je istakao, zalaže za ubrzanje pregovora o članstvu, za otvaranje poglavlja čime daje veoma značajnu podršku za ono što radi vlada Republike Srbije.  Ukazao je i da Italija daje doprinos i regionalnoj stabilnosti, i podsetio da je na inicijativu Rimu nedavno održan trilateralan sastanak Italije, Srbije i Albanije.

 

Nikolić: Očekujemo podršku Italije u otvaranju poglavlja

 

Srbiji je veoma važno da što pre otpočne otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, i u tome očekuje podršku Italije, izjavio je danas predsednik Tomislav Nikolić tokom susreta sa šefom italijanske diplomatije Paolom Đentilonijem.

"Srbija se već 15 godina nalazi na putu evrointegracija, mnogo toga smo učinili i zato nam je sada jako važno da se što pre otpočne sa otvaranjem poglavlja, kako bi građani naše zemlje mogli da vide čemu vode teške mere koje preduzimamo i koje trpimo i kako bi bilo jasno da sve što radimo činimo u cilju omogućavanja boljih uslova života za sve građane Republike Srbije, u čemu očekujemo pomoć i podršku Italije", rekao je Nikolić.

On je istakao, kako je saopštila predsednikova služba sa saradnju s medijima, da ekonomske mere koje Srbija preduzima treba svima da pokažu našu odlučnost da konsolidujemo naše finansije, kao i da je put evrointegracija sada nepovratno u agendi naše spoljne politike.

"Srbija je sada moderna i uređena zemlja koja mnogo toga može da pruži investitorima, i siguran sam da se nijedan investitor iz Italije nije pokajao što je uložio u našu privredu", rekao je predsednik Nikolić.

Ministar Đentiloni je rekao da dobri ekonomski odnosi između Srbije i Italije iza sebe imaju i dobre političke odnose, što će biti potvrđeno i u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Već 25. maja, kako se dodaje, u posetu Srbiji dolazi novi predsednik Italije, a do leta će biti održan i međudržavni samit vlada naših zemalja.

Đentiloni je Srbiju ocenio kao stabilnu zemlju koja ohrabruje strane investicije i dodao da Italija blagonaklono gleda na sve mere koje Srbija preduzima u cilju osnaženja svojih finansija, jer će se to pozitivno oslikati na nivo novih investicija u srpsku

privredu.

Šef italijanske diplomatije je rekao da uskoro očekuje pozitivne pomake na putu evrointegracija Srbije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italijanski ministar: Srbiju nagraditi za hrabrost

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2015

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni izjavio je da treba nagraditi hrabrost i odlučnost Srbije zbog sprovođenja delikatnih reformi koje od nje traži Evropska unija...Đentiloni je u intervjuu Politici rekao da Italija sve vreme zagovara brzo otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.