Đentiloni u Beogradu

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đentiloni u Beogradu

Postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja, rekao je šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni, posle razgovora sa ministrom Ivicom Dačićem. Napredak Srbije na putu ka EU zavisiće od procene da li ima napretka u dijalogu sa Prištinom, istakao je Dačić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni izjavio je da je Italija je potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred, prenosi Tanjug.

"Ne možemo da zadržavamo ovaj postupak (evropskih integracija) jer je Srbija preuzela obaveze i radi na njihovm ispunjavanju. Verujem da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donose odluku o otvaranju poglavlja", rekao je Đentiloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.
Đentiloni je ocenio da dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose i najavio da će predsednik Italije Serđo Matarela 25. maja doći u posetu Beogradu.
Kako je dodao, uskoro bi trebalo da bude održana zajednička sednice dve vlade.
"Italija je prvi ekonomski partner Srbije i subjekt koji je najviše podržava na putu ka EU", poručio je Đentiloni. On je dodao da Italija ceni i to što je Beograd uradio u okviru dijaloga sa Prištinom.
Ivica Dačić je rekao da će Srbija ispunjavati sve što je potpisano u Briselskom sporazumu i svim onim što je predviđeno planom implementacije, ali da ne može biti odgovorna ako neko postavlja nove uslove.
Dačić je italijanskom kolegi preneo da su završeni skrininzi za sva poglavlja i da to znači da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja.
"Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo", rekao Dačić.
Đentilonija će primiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.
Italijanski ministar će učestvovati na panel diskusiji "Kako zaustaviti plimu radikalizacije: da li je sveobuhvatan odgovor moguć?" koju organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ĐENTILONI KOD DAČIĆA: Italija nikada nije izneverila Srbiju

Izvor: Kurir, 31.Mar.2015

BEOGRAD - Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni započeo je danas posetu Srbiji susretom sa prvim potpredsednikom vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem...Italijanski ministar je uoči posete rekao da treba nagraditi hrabrost i odlučnost Srbije zbog sprovođenja delikatnih reformi koje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.