Izvor: B92, 11.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igmanska inicijativa pozdravlja međusobna izvinjenja

Beograd -- Udruženje nevladinih organizacija Igmanska inicijativa pozdravilo je u četvrtak izvinjenja za učinjena zla koja su u ime država juče razmenili predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsednik SCG Svetozar Marović. Kopredsedavajući Igmanske inicijative Aleksandar Popov rekao je agenciji Beta da će izvinjenja dvojice predsednika dovesti do daljeg pada tenzija u regionu. "Treba podsetiti da je prošle godine predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio izvinjenje i izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žaljenje zbog bombardovanja Dubrovnika. To je itekako imalo efekta, tako da ljudi danas u Dubrovniku drugačije gledaju na, recimo, automobile sa crnogorskim registracijama", kazao je Popov.

On je ocenio da je, pored međusobnih izvinjenja, potrebno otvoriti "suštinskiji" proces suočavanja sa istinom i pomirenja. "Pored formalnih činova, kao što su posete na visokom nivou, sve treba ispuniti sadržinom koja se operacionalizuje. Znači, resorna ministarstva treba da imaju čvrscću saradnju i u praksi da ispunjavaju ono što je dogovoreno", kazao je Popov. Igmanska inicijativa okuplja stotinak nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Ime je dobila po putu grupe beogradskih intelektualaca u Sarajevo tokom najtežih dana opsade, na čelu sa predsednikom Beogradskog kruga nezavisnih intelektualaca, pokojnim profesorom Miladinom Životićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.